Oslobađanje od straha stimulacijom meridijana bubrega

Strah je jedna od najinstinktivnijih emocija i temelj mnogih drugih: stida, ljutnje, bijesa... Obuzeti njime ne možemo jasno ocijeniti situaciju u kojoj se nalazimo i na taj način ne uspijevamo donijeti ispravne odluke. Pomoći nam može stimuliranje meridijana bubrega

Strah nas blokira

Posebno je izazovno izboriti se sa strahovima koji nas muče duže vrijeme, a ne možemo ih jasno ni definirati. Veoma učinkovita metoda ublažavanja straha je stimulacija meridijana - energetskih kanala kojima energija putuje tijelom i svaki je povezan s određenim organom, emocijom i uvjerenjem. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, naime, u tijelu postoji razgranata mreža kanalića ili meridijana kojima tijelom putuje energija jednako kako krvnim žilama teče krv.

Meridijan bubrega predstavlja izvor naše fizičke snage i energije, izdržljivosti i vitalnosti, a stimuliramo ga tapkanjem (blagim lupkanjem prstima). Emocija koja ga oštećuje i vodi u disbalans je strah, kao i uvjerenja da nešto nije sigurno. Kada je pročišćen i u balansu, on je izvor naše sigurnosti, akcije, snage i vitalnosti.

vježbe meridijaniVježba: tapkanje točke na meridijanu bubrega - K27

Ovo je posljednja točka na meridijanu bubrega, a nalazi se u udubljenju odmah ispod ključne kosti. Stimuliranje ove točke briše strah, blokiranost koja odgađa akciju, kao i osjećaj slabosti i nesigurnosti. Samim tapkanjem ove točke pojačava se protok energije u cijelom tijelu, osnažuje imunološki sustav i povećava snaga, vitalnost i spremnost na akciju. Vježbu započinjemo najprije identifikacijom problema (straha) i osvješćivanjem koliko je on intenzivan na skali od 1 do 10.

Najprije ga jasnom izjavom naglas prihvatimo i zatim otpustimo. Možete isprobati sljedeće riječi: “Iako osjećam strah od... Ja duboko prihvaćam sebe”. Ponavljanjem ove izjave i istovremenim lupkanjem točke na meridijanu bubrega dolazi do smanjenja intenziteta straha, a dužim ponavljanjem i do oslobađanja od njega. Nakon toga najbolje je prazan prostor odmah ispuniti novim pozitivnim uvjerenjima povjerenja i sigurnosti: “Ja se sad osjećam sigurno dok činim...” Svako novo uvjerenje definiramo jasnom afirmacijom koja je odraz onoga što želimo da naša podsvijest usvoji.

Centar snage i volje

Kroz meridijan protječe vitalna energija koja napaja organ kojem meridijan pripada, hrani ga, a istovremeno ga preko akupunkturnih točaka spaja s kožom. Energija koja kruži organizmom strogo određenim putanjama ima i određeni ritam, tako da svaki organ ili funkcija ima maksimum energije u određeno vrijeme u toku 24 sata.

Meridijan bubrega je jin meridijan koji ide na gore - od stopala prema glavi. Bubrezi su centar snage, volje i hrabrosti, tako da poremećaj protoka energije u meridijanu bubrega može dovesti do osjećaja straha i anksioznosti.

Lea Imširagić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci