Neurofeedback - moć svijesti

Neurofeedback metoda je kojom dobivamo povratnu informaciju o moždanim valovima. Dio je biofeedbacka i u osnovi joj je učenje reguliranja moždanih valova, što je vrlo moćno oruđe jer posredno utječe na sve sustave u tijelu. Primjenjuje se u liječenju nesanice, depresije, stresa, paničnih napadaja i poremećaja pozornosti, a može pomoći i kod autizma, pa čak i mentalne retardacije

Moždani valovi većini nas su apstraktni. Razumski znamo da će, ako smo pospani, prevladavati usporena moždana aktivnost, a ako smo nervozni prevladavat će brža moždana aktivnost. No kako to mijenjati, kako na određenu vrstu vala utjecati – to je teško razumjeti. Ali nije tako teško izvesti, tvrde terapeuti.

Vožnja automobila snagom misli

Kod neurofeedbacka klijent se spaja na EEG uređaj koji prati električnu aktivnost mozga. Ta se apstraktna aktivnost uz pomoć biofeedbacka „prevodi“ u neki vizualni prikaz koji na preneseni način objašnjava što se događa s nevoljnim funkcijama u mozgu. Primjerice, klijent može gledati neku igricu. Terapeut mu kaže kako je cilj da automobil u igrici ide po sredini ekrana i da ne koči. Njegova je zadaća pronaći način na koji će to postići. Brzina automobila i njegovo kretanje lijevo ili desno predstavnici su moždanih valova. Automobilom se upravlja nekim unutarnjim osjećajem i svaki put kad se pojavi ona moždana aktivnost koju želimo, klijent će dobiti bod.

Na taj način mozak se kondicionira da čini ono što je potrebno – bilo da je to opuštanje ili koncentracija. To učenje je nesvjesno, no povećava se vjerojatnost da će mozak ponoviti ono za što smo nagrađeni.

„Mnogi ljudi danas su napeti jer poslove obavljaju uz naprezanje. No da bismo obavljali neke mentalne zadatke, za to nam ne trebaju mišići iako ih često grčimo. S neurofeedbackom, primjerice, možemo učiti opuštenu koncentraciju, bez napinjanja mišića. Taj napor rezultat je odgoja, društvenog uvjetovanja, straha da ćemo pogriješiti. Cjelokupno društvo gura ljude u napetost, traži se disciplina. To uništava opuštenost i poštovanje vlastita stila jer smo svi različiti“, kaže dr. Sanja Martić Biočina iz ordinacije za psihološke tretmane, biofeedback i psihosomatiku Mens Sana.

Iva Jerković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci