Moždani valovi: beta, alfa, theta i delta stanja

Jeste li se ikada zapitali što se događa s vašim mozgom dok spavate, a što dok sudjelujete u zanimljivoj raspravi? Ili na koji način na vas djeluju hipnoza i theta iscjeljivanje? Saznajte koji moždani valovi omogućuju pristup onom iznad površine – našoj svijesti i fokusiranoj pozornosti, a koji uron u podsvijest i kako

Oduvijek su ljudi težili dosezanju viših stanja svijesti, bilo da se približe bogovima ili steknu posebne, nadljudske moći. Za ulazak u stanje transa koristili su se magijskim obredima, ritualnim plesovima, maskama, udaranjem u bubnjeve... Kad je Hans Berger izumio elektroencefalograf (EEG), aparat koji mjeri spontane električne aktivnosti mozga, ustanovljeno je da su ta stanja povezana s promjenom u frekvenciji moždanih valova.

Sve naše aktivnosti, odnosno stanja kao što su san, odmor i relaksacija, rješavanje složenih matematičkih problema ili rasprave, prate različiti moždani valovi. Više frekvencije valova povezane su sa svijesti, budnosti i koncentracijom, a sa spuštanjem valova, odnosno nižim frekvencijama, otvaraju se vrata za ulazak u područja izvan svjesnog, onoga što je Freud nazvao podsvijest. Postoje četiri najvažnija raspona moždanih valova: beta, alfa, theta i delta.

*budnost, koncentracija*

Beta valovi

(od 14 do 40 Hz)
Najniže su valne dužine od sve četiri vrste valova i karakteristični su za snažnu moždanu aktivnost – povišenu svjesnost, koncentraciju i usredotočenost. Dominiraju u budnom stanju kada je pozornost usmjerena prema određenim ciljevima i vanjskom svijetu. Raspon beta valova je širok i dijeli se u manje podraspone: SMR (13-15 Hz) valovi su nazvani tako jer se pojavljuju u senzomotornom dijelu i predstavljaju neku vrstu odmora mozga. Primjerice, kada bismo željeli nešto napraviti, ustati sa stolca ili obaviti neku drugu fizičku aktivnost, pa se suzdržimo, pojavit će se SMR valovi. Drugim riječima, osoba je budna i spremna na reakciju, ali mišići nisu napeti. Slijede niski beta valovi (16-19Hz), vezani uz rješavanje problema.

Naglo skaču na EEG-u ako npr. djetetu postavimo neki matematički zadatak. Visoki beta valovi (19-36Hz) mogu biti povezani s emocionalnim intenzitetom i prisutni su kad smo zabrinuti i imamo opsesivne misli te kod osoba koje imaju problema s alkoholizmom ili nekim drugim oblikom ovisnosti. Više frekvencije beta valova, više od 30 Hz, neki autori nazivaju i gama valovima. Oni objedinjuju podatke iz različitih dijelova mozga u cjelinu, pa su posebno važni za proces učenja i vrhunsko izvođenje u sportu ili glazbi. Uz to što su povezani s manifestacijom hipersvjesnosti, prisutni su i u stanjima intenzivnog stresa, panike i bijesa.

*relaksacija, kreativnost*

Alfa valovi

(od 8 do 13 Hz)
Karakteristični su za stanje u kojemu je odrasla osoba budna, ali opuštena i relaksirana, nefokusirane pozornosti. Prisutni su za vrijeme sanjanja, i to REM faze, ali i kod lagane meditacije kada su oči zatvorene. Osoba koja je završila neki zadatak i sjela kako bi se odmorila ili pak opušteno šeće prirodom obično je u alfa stanju. U alfa stanjima dolazimo do kreativnosti koja leži neposredno ispod naše svjesnosti. Alfa stanje je ugodno, ali nije prikladno za učenje ili situacije u kojima trebamo biti uključeni u događanja. To stanje prestaje kad provodimo određenu mentalnu aktivnost.

*podsvijest, intuicija*

Theta valovi

(od 4 do 7 Hz)
Niže su frekvencije od alfa valova. Kod osobe koja se odmara od posla i počinje sanjariti mozak emitira theta valove. Pojavljuju se najčešće u snu, i to kada tonemo u san ili se budimo. Raspon theta valova optimalan je i za duboke misli. U tom stanju naša su osjetila povučena iz vanjskog svijeta i usmjerena na unutarnje signale. Theta stanje ponekad se javlja kad automatski obavljamo neku radnju, primjerice vozimo se autocestom i odjednom shvatimo da se uopće ne sjećamo posljednjih dvadesetak kilometara.

Ti valovi povezani su i sa stanjem sugestibilnosti i hipnotiziranosti. U psihoterapiji se uvođenje u theta stanje primjenjuje radi lakšeg pristupanja onomu što je u podsvijesti, odnosno klijentova lakšeg oživljavanja sjećanja, fantazija i asocijacija. Pretjerana theta aktivnost karakteristična je za osobe s poremećajem pozornosti.

*iscjeljenje, duboki san*

Delta valovi

(od 0.5 do 3 Hz)
Najniže su frekvencije od svih valova. Frekvencija nikada ne pada do nule jer bi to značilo moždanu smrt. Kad se spremamo na spavanje mozak je vjerojatno u donjoj granici bete. No kako tonemo u san, mozak počinje emitirati najprije alfa valove, zatim theta i, kad zaspimo, delta valove. Određene frekvencije u delta rasponu okidaju lučenje hormona rasta koji je posebno važan za regeneraciju organizma i proces iscjeljenja. Zbog toga je duboki okrepljujući san toliko važan za proces izlječenja. U budnom stanju mogu se zapaziti kod djece s problemima u učenju te kod odraslih s ozljedama mozga.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci