Lakše začeće i porođaj uz hipnozu

Na pitanja 'Kako ostati trudna?' te 'Kako da trudnoća i porođaj prođu bez poteškoća?' odgovore može dati i hipnoza. Prirodna i učinkovita metoda već se tisućama godina primjenjuje za lakše začeće i porođaj bez bolova, ali i za brojne tegobe. Ako je Kate Middleton mogla roditi uz pomoć hipnoze, možda joj i vi možete dati priliku?

'Moja mama je imala težak porođaj pa ću imati i ja'

Premda je oduvijek bio jedan od najvažnijih događaja u životu svake žene koja je postala majka, porođaj se gotovo uvijek povezivao s bolovima. Ako je trudnica slušala prijateljice, rođakinje i majku kako je njih boljelo dok su rađale, nesvjesno očekuje da i njoj bude tako. A takva se očekivanja najčešće i ispunjavaju. No porođaj može proteći bez bolova i stresa, kako za nju, tako i za njeno dijete. U tome može pomoći jednostavna tehnika samohipnoze. I ne samo to.

Hipnoza uspješno pomaže i mnogim ženama koje nailaze na poteškoće pri začeću. Uzroci takvih problema obično se traže samo na tjelesnoj razini, ali prava je istina da oni mogu potjecati i od negativnog misaonog i emocionalnog sklopa. U trudnoći i kasnije, kod pripreme za porođaj, trebaju se uzeti u obzir ženini osjećaji, želje, očekivanja i način razmišljanja. Ti čimbenici mogu biti presudni za začeće, tijek trudnoće i porođaj.

Kako djeluje hipnoza

Hipnoza nije mahanje satom na lančiću ispred očiju niti je stanje u kojem netko drugi upravlja našim umom, dok smo mi bespomoćni. To su simpatični, ali netočni klišeji iz filmova i viceva. Hipnoza je prirodno stanje uma u kojem je kritičko prosuđivanje preskočeno i uspostavljeno je takozvano selektivno mišljenje, u koje spada sve ono u što osoba u potpunosti vjeruje. Može se opisati kao stanje u kojem je dio mozga budan, a ostatak spava, odnosno pažnja je ciljano usmjerena.

Hipnoza i samohipnoza vrlo su učinkovite za opuštanje, oslobađanje od stresa, povećanje samopouzdanja, pomoć pri mršavljenju, za odvikavanje od pušenja te mijenjanje negativnih uvjerenja koja nas sprječavaju u ostvarivanju ciljeva. To mogu biti i ona uvjerenja koja ometaju spontani proces začeća. A kada žena ostane trudna, hipnoza joj omogućuje da trudnoća protekne ugodno te da porođaj bude lagan, brz i bez ikakvih poteškoća za nju i novorođenče.

Do začeća bez prepreka

Kada žena duže vrijeme bezuspješno pokušava ostati u drugom stanju, počinje se brinuti i pitati hoće li se to uopće dogoditi. Negativno razmišljanje odražava se na njeno zdravstveno stanje, a time se izgledi da začne dijete smanjuju. Osim zamjene negativnih uvjerenja pozitivnima, potrebno je i osnažiti samopouzdanje žene koje se topi nakon svakog neuspjeha. Da je opterećivanje očekivanjima prepreka začeću, dokazuju primjeri žena koje su pokušavale zatrudnjeti drugi ili treći put, a to bi im uspjelo tek kad bi im liječnik rekao da više neće moći imati djece.

Otpustivši očekivanja, te tako opustivši svoje tijelo i um, one su nesvjesno stvorile preduvjete da se dogodi upravo ono od čega su odustale. Hipnoza kao pomoćno sredstvo može se kombinirati s drugim klasičnim ili alternativnim metodama začeća. Na hipnozu je dobrodošao i partner jer su njegova podrška i zajednička psihološka priprema za roditeljsku ulogu vrlo blagotvorni.

Trudnoća i porođaj kakve priželjkujete

Kada se ostvari prvi željeni korak prema majčinstvu, začeće, uz pomoć samohipnoze trudnica si može olakšati klasične trudničke tegobe te osigurati brz i lagan porođaj. Na radionici samohipnoze buduća mama uči najprije osnovnu samohipnozu, kako bi mogla slušati personalizirani CD za lagan i brz porođaj. Svaka trudnica ima svoje vizije vezane uz to kako se želi osjećati u trudnoći i na porođaju, pa se CD s pozitivnim sugestijama snima upravo prema njenim željama.

Nakon osnovne, na red dolazi napredna samohpnoza koja joj omogućuje anesteziju određenih dijelova tijela. To nije medicinska anestezija već hipnotička – u njoj se osjeća dodir, ali bez neugode. Tako trudnica, čim osjeti prve trudove, hipnozom sama sebi anestezira dio tijela koji je boli, i na porođaj odlazi smireno i bez bolova. Čitavo je vrijeme porođaja svjesna svega što se događa, potpuno opuštena, a njena su osjetila izoštrenija nego inače.

Ova vrsta porođaja je pogodna za trudnice koje žele roditi prirodno te za one koje su se odlučile za epiduralnu analgeziju, kako bi izdržale od trenutka kada trudovi počnu do epiduralne analgezije. Ako je ipak potreban kirurški zahvat, hipnoza će ubrzati oporavak. Velike su prednosti takvog porođaja i za dijete koje na svijet dolazi bez traume. Za trudnicu koja želi naučiti ući u stanje samohipnoze, najbolje je da to učini između petog i sedmog mjeseca trudnoće.

Više o hipnozi i hipnoterapiji saznajte na stranici zdravaglava.hr

Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci