Kromoterapija na vlastitom primjeru

Bojama se osim umjetnika svakodnevno bave liječnici, fizičari, biolozi... Naša novinarka Kristina Ivčić povrgnula se testu Strannik i dobila kompletnu sliku svog zdravstvenog stanja. Pročitajte kako dvije domaće liječnice liječe bojama prema ruskoj i drugim metodama

Akademik Grakov

Nikad nisam sumnjala da boje mogu popraviti ili pokvariti raspoloženje, umiriti um, potaknuti kreativnost, osjećaje sreće, tuge…, no tvrdnje da se putem naše percepcije boja mogu dijagnosticirati i liječiti najteže bolesti, bilo mi je teško razumjeti. Susret s ruskim programom kromoterapije Strannik otvorio mi je zato sasvim novi pogled na boje. Riječ je o računalnom programu koji je 1986. godine patentirao akademik dr. I. G. Grakov. U Hrvatskoj ga je u Osijeku prva počela prakticirati liječnica Nevena Engler.

Ovu pulmologinju oduvijek su privlačila tradicionalna alternativna znanja s područja medicine. Nakon odlaska u mirovinu zaputila se u Sibir, u grad Krasnojarsk, kako bi ondje specijalizirala kromoterapiju. „Akademik Grakov je u suradnji s matematičarima i biofizičarima osmislio algoritam kojim se u programu Strannik putem pacijentove memorije i percepcije boja otkriva stanje njegova organizma. Pregled izgleda tako da pacijent sjedne ispred računala na kojemu se pojavljuju slike u boji. Nakon nekog vremena one se promijene, postanu više plave, žute, crvene. Klikanjem miša, dodavanjem ili oduzimanjem boja, pacijent treba vratiti sliku u prvotno stanje.

Strogo individualna terapija

Kompjutor na temelju njegovih reakcija dobiva uvid u stanje mozga u kojem su pohranjene sve informacije o našim organima i sustavima, a na osnovi toga i uvid u stanje svih organa. Otkriva poremećaje u najranijoj fazi bolesti, što može skratiti put do izlječenja“, objasnila je doktorica Engler. Osim stanja organizma, Strannik daje informacije o funkcioniranju naše svijesti i podsvijesti te o intenzitetu zastupljenosti psihičkih stanja i osjećaja.

Odgovara na pitanje prevladava li kod pacijenta, primjerice, osjećaj krivnje, tjeskobe, koliko je ambiciozan, društven, kreativan, kolika mu je razina životne radosti. Nakon dijagnosticiranja pacijent dobiva terapiju koja je strogo individualna, a izgleda tako da pacijent ispred ekrana gleda pulsiranje određenih boja koje nedostaju njegovu organizmu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci