Kreativno pisanje - uvođenje reda u unutarnji svijet

Osnova kreativnog pisanja nije rad na tekstu, nego rad na sebi. Ono može biti zrcalo našeg unutarnjeg svijeta, način da se uhvatimo ukoštac sa svojim strahovima i nedoumicama, neizraženim emocijama... Svatko se može dovesti u stanje pisanja, a trud koji unesemo u prenošenje misli na papir donijet će novootkrivenu slobodu, a nekima možda otkriti i dugo skrivani talent

Red u unutarnjem svijetu

Na papiru ili na ekranu možemo izraziti sve – najljepše snove i nade, najveće strahove i najdublje traume. Pisanje o onome što za nas ima snažno emotivno značenje usklađuje um i emocije. Misli se mogu izmjenjivati jako brzo, a često imaju neku svoju volju. Isto tako, i riječi koje izgovaramo mogu teći prilično brzo. Međutim, pisanje je značajno sporiji proces.

Tijekom pisanja spontano odabiremo važne misli koje želimo zabilježiti. Rečenice koje ispisujemo su smislene, nižu se jedna za drugom i prate određenu nit vodilju. Sam taj proces u naš unutarnji svijet unosi nov, smislen red.

Radionica vaše omiljene kolumnistice

Ovo su riječi Sensine kolumnistice spisateljice i psihologinje Tomice Šćavine, koja u zagrebačkom Centru za kreativno pisanje CeKaPe vodi radionicu S one strane pisanja o tome kako ojačati samopouzdanje i prevladati kreativne blokade. Pisanje, dakle, može biti put prema unutra, u upoznavanje vlastitih kutaka koji su nam često skriveni.

Učeći kreativno pisanje pod vodstvom stručnjaka, usavršavamo puno više od same vještine i izričaja. Pisanje je zrcalo u kojemu možemo vidjeti što nam jest ili nije važno, koji nas potisnuti osjećaji muče te osloboditi svoj spisateljski glas i osjećaje pretočiti u živopisne likove, objašnjava Tomica Šćavina.

Terapija pisanjem - isprobajte sami

Tko sam ja da bih uopće išta stvorila?

„Česti su pogrešni stavovi o pisanju – da moramo biti u nekom posebnom stanju lakoće i inspiracije ili da tekst neće biti dobar ako se ne možemo povezati s emocijom iz koje smo krenuli pisati. Također, mogu nas kočiti negativna uvjerenja koja smo usvajali u djetinjstvu: ‘Nikad ništa ne napravim dovoljno dobro’, ‘Bolje da odustanem prije nego što se osramotim’, ‘Tko sam ja da bih uopće išta stvorila’ i slično.

Ako u sebi imate takvog unutarnjeg kritičara, upoznajte se s njim i, koliko god to čudno zvučalo, stvorite s njim bolji odnos. Važno je obratiti pažnju na mjesto u tekstu gdje ste ‘zapeli’ i istražiti o kakvom emotivnom sadržaju je riječ i na koji je način taj sadržaj s vama povezan“, kaže Šćavina, pojašnjavajući da je kreativnost područje koje je, ako smo mu predani, u velikoj mjeri vođeno podsviješću.

Jednostavno počnite pisati nasumce

„Imate li osjećaj da ne znate odakle početi, jednostavno sjednite i pišite bez prethodne pripreme, prateći asocijacije koje vam padaju na pamet. To će dovesti do spontanog povezivanja vašeg trenutnog stanja s vašim promišljanjima, s događajima iz prošlosti ili idejama za budućnost. Povremeno pročitajte ono što ste ranije pisali – na primjer, prije nekoliko mjeseci ili prije godinu dana.

Primijetite razlike u svom doživljavanju svijeta, a ako se neki emotivni obrasci ponavljaju, ubuduće im u pisanju posvetite naročitu pažnju. Primijetite li da se nešto u vašem životu promijenilo nabolje, odvojite nekoliko trenutaka za osjećaj zadovoljstva tom promjenom“, preporučuje psihologinja dodajući da primjećujući svoj napredak, odajemo si priznanje za njega, gradimo sebi čvršću psihičku i emotivnu bazu za neki sljedeći korak. Upravo su otvorenost i fleksibilnost u razmišljanju te sposobnost primjećivanja različitih mogućnosti ključni u razvijanju kreativnog stila života.

Gdje se mogu pohađati radionice kreativnog pisanja?

Rad na sebi, a ne samo na tekstu

I Sanja Vučković, spisateljica i voditeljica CeKaPe-a, ističe da je kreativno pisanje zapravo rad na sebi, a ne samo na tekstu.

„To je odličan način učenja promatranja i sebe i svijeta oko sebe s više senzibiliteta; da u svemu prepoznate dobru priču i razvijete autentičnost, budete iskreni prema sebi, oslobodite se izgovora, poput onog da nemate vremena, i posvetite se onome što vas ispunjava. Pisanje doista jest svojevrsna terapija kojom možete izbaciti ono što je bilo zatomljeno duboko u vama, a vrlo je poticajan rad u grupi s ljudima sličnih interesa koji su spremni saslušati vas i reći svoje mišljenje.

Ne treba se bojati kritika jer upravo vam one mogu otvoriti oči i pokazati vam kako da poboljšate svoje tekstove i izgradite vlastiti stil“, napominje Sanja Vučković.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci