Kako tibetske zdjele pomažu nemirnoj djeci

Dobrobiti zvuka ovog neobičnog instrumenta već su nadaleko poznate, no jeste li znali da pomaže i djeci? Potiče razvoj njihovih osjetila, umiruje ih i opušta

Glas, puls i probava pod utjecajem su ušiju

Jeste li znali da embrij već u dobi od sedam dana i veličine od 8 do 9 milimetara ima mikroskopski malene uši, a uho mu je potpuno razvijeno sa svim funkcijama već 4 - 5 mjeseci nakon oplodnje? Mi čujemo puno prije rođenja, a i istraživanja o smrti pokazuju da se osjetilo sluha posljednje gubi. Naše uho nije samo slušni organ nego je odgovorno i za mnoge druge tjelesne funkcije.

Uši su neurološki povezane s vidnim i okulomotoričkim živcima, pa su tako povezane i s vidom i kretanjem. Impulsi koji kreću od uha vode dalje ka grkljanu, bronhijama, srcu i crijevno-želučanom traktu. To znači da su glas, puls i probava pod utjecajem ušiju, odnosno sluha. Znajući sve to, nije nimalo čudno da posebni zvukovi, kao što je, primjerice, zvuk tibetske zdjele, mogu snažno djelovati na naše raspoloženje i zdravlje.

Zvukovi koje smo slušali u majčinu trbuhu

Zvučne, tibetske zdjele specifične su po tome što proizvode puno nadtonova. Prirodni zvukovi kao što su šum mora, prskanje vode ili cvrkut ptica vibriraju obiljem nadtonova koji djeluju opuštajuće.

Postoji širok raspon tonova različitih frekvencija, vibracija, a naše tijelo odgovara na one koje rezoniraju s njim, koji mu gode i stvaraju određenu harmoniju. Pretpostavlja se da nadtonovi zvučnih zdjela na nas imaju čaroban učinak jer nas podsjećaju na zvukove koje smo slušali u majčinoj utrobi. Ti unutarnji šumovi, koje smo kao nerođene bebe slušali u majčinu trbuhu, usidreni su u našoj podsvijesti i oni za nas predstavljaju zaštitu, sigurnost i cjelovitost.

Osnovno povjerenje

Iz tog stanja nastaje nešto što se u psihologiji naziva osnovno povjerenje. To osnovno povjerenje temelj je zdrave ličnosti koja se gradi i učvršćuje u prve tri godine života. Na tome se poslije gradi samopoštovanje, povjerenje u život i ljude, sposobnost za ljubav, partnerstvo, solidarnost.

Kad se to osnovno povjerenje naruši, posljedice su neodređene napetosti u djece, loša koncentracija, depresija, razne neuroze. Čak se sve češće primjećuje i tendencija k sagorijevanju ili burnoutu“, kaže prof. Silvana Leskovar, certificirana gong terapeutkinja, voditeljica Gong centra Prema Vama i voditeljica Peter Hess Akademije, te nastavlja:

„Taj temelj osnovnog povjerenja daju nam naši roditelji ili skrbnici, no u današnjem užurbanom načinu života kod mnoge djece to je povjerenje narušeno. Slušanje zvuka tibetskih zdjela jedan je od načina da se to narušeno osnovno povjerenje ponovo izgradi. Razvojem osnovnog povjerenja, koje omogućuje zdrav psihički razvoj djeteta, djeluje se i na kognitivne i motoričke sposobnosti. Postoje posebno osmišljene aktivnosti u kojima se djeca igraju u kombinaciji sa zvukom.“

Smiruje i mališane koji često plaču ili loše spavaju

Tibetske zdjele kod mališana potiču razvoj svih osjetila - zdjela se može čuti, vidjeti, omirisati, opipati. Na zvučnim radionicama djeca i po sat vremena ostaju mirna i usredotočene pozornosti. Djeca u Njemačkoj i Austriji u pojedinim školama imaju takozvane zvučne pauze - na početku sata, prije neke važne aktivnosti ili za vrijeme odmora, kad učitelj blago udari u zvučnu zdjelu i djeca se umire i opuste.

Zvuk djeluje konkretno i mjerljivo, stvarajući alfa-stanje svijesti, stanje opuštenosti. Agresivna, dekoncentrirana ili vrlo aktivna djeca postaju spokojnija i sigurnija. I mališani koji često plaču ili loše spavaju nalaze mir u ozračju ovog zvuka.

Čuješ li taj zvuk?

O vrlo zanimljivom djelovanju zvuka tibetskih zdjela na djecu i odrasle Silvana Leskovar kaže: „Na edukacijama odraslih fascinantno je promatrati kako ljudi u početku šute i ne znaju što bi rekli, a već popodne prvoga dana edukacije razgovaraju vedro i opušteno kao da se poznaju godinama. To je učinak zvuka tibetskih zdjela. Također je zanimljivo kako odrasli, kad se nađu u prostoriji s gongom ili zdjelom, odmah imaju potrebu uzeti palicu i udariti po njima, naročito muškarci. Djeca, pak, tim instrumentima prilaze suptilno, samo ih nježno dodirnu palicom, a potom pogledaju odraslu osobu, kao da pitaju: ‘Čuješ li taj zvuk?’“

I na odrasle i na djecu zvuk djeluje na dva načina - kao zvučni podražaj koji se prima sluhom i kao vibrotaktilni podražaj putem kože, objašnjava Leskovar. U koži se nalaze dermatomi, točke koje su povezane sa živcima, leđnom moždinom i mozgom, pa djelujući na određeni dio kože, može se utjecati na određeni organ u tijelu. Tu je terapijska uporaba zvuka učinkovita jer može djelovati regenerirajuće, primjerice, nakon moždanoga udara.

Nađemo li pravu frekvenciju, zvukovi mogu biti iscjeljujući. Tonovi zvučnih zdjela mnogima su eliksir. Neka zazvone i u vašem domu!

Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci