Isprobali smo EFT i otkrili na čemu se temelji

Tehnika emocionalne slobode u javnosti se sve češće spominje, a bazira se na saznanjima kako su naše tijelo i emocije neraskidivo povezani te da, tretirajući svoje tijelo izvana, na vrlo nježan i holistički način možemo potaknuti njegove prirodne sposobnosti iscjeljenja i doprijeti do svoje nutrine

Magda Dežđek, Sensina novinarka, isprobala je EFT tehniku kod praktičarke Danijele Medaković

Magda Dežđek, Sensina novinarka, isprobala je EFT tehniku kod praktičarke Danijele Medaković

Izgledalo mi je glupo

Prakticiranje tehnike emocionalne slobode (eng. emotional freedom technique), tj. tapkanja, mnogima izgleda pomalo glupo. I sama sam se tako osjećala dok sam prva dva-tri puta izgovarala afirmacije tapkajući se po zadanim točkama na glavi i torzu. Nakon nekog vremena riječi su mi počele zapinjati u grlu, a iscjeljujuće suze puniti oči.

Nakon pauze od nekoliko dubokih udaha i izdaha, prema savjetu EFT praktičarke, nastavila sam tapkati, prateći njezine glasovne upute sve dok se, u vrlo kratkom roku, nisu ublažili osjećaji straha i neizvjesnosti zbog kojih sam došla.

EFT tehnika - sloboda osjećajima!

Kombinacija drevne kineske akupresure i suvremene psihologije

Da nije sva čarolija u mojim prstima, razuvjerila me Danijela Medaković, certificirana praktičarka EFT-a s petogodišnjim iskustvom. „Terapija tapkanjem kombinacija je drevne kineske akupresure i suvremene psihologije“, pojasnila je, dodajući da ta relativno nova metoda za postizanje osobnoga rasta i razvoja spada u granu energetske psihologije.

Emocionalni stres može smanjiti prirodnu sposobnost našeg tijela da se samo iscjeljuje, pa tapkanjem na vrlo nježan i holistički način potičemo prirodne procese iscjeljenja ‒ ideja je na kojoj se EFT zasniva.

„Čovjek je prije svega emocionalno biće i na njegovo psihofizičko zdravlje najviše utječu emocije ‒ pohranjujemo ih u tijelu, gdje one izazivaju fizičke reakcije. Ako želimo prekinuti stresnu reakciju, promijeniti obrasce ponašanja i reagiranja, trebamo djelovati na tjelesnom nivou, gdje su stres i trauma pohranjeni“, pojašnjava zagrebačka praktičarka Medaković te dodaje kako su razgovorne terapije dugotrajne i ponekad neuspješne upravo zato što nemaju komponentu tjelesnoga – fokus je samo na mentalnom.

Danijela Medaković: Tapkanje mi je okrenulo život, privatno i poslovno

danijela medakovićDanijela Medaković

Priča o Mary

Da klasičnoj kognitivno-bihevioralnoj terapiji nešto nedostaje, slučajno je otkrio dr. Roger Callahan. Godine 1979. radio je s pacijenticom Mary koja se od djetinjstva borila s teškom fobijom od vode. Nije se bojala samo plivanja nego se bojala vode u svim njezinim oblicima, toliko da nije mogla svoje dvoje djece okupati u kadi.

Psiholog se trudio svim silama, primjenjujući sve tehnike psihoterapije koje je poznavao (od kognitivne terapije i hipnoze do biofeedbacka), ali pomak je bio neznatan. Mary bi uspjela sjesti na rub bazena i spustiti stopala u vodu, ali ju je pritom razdirala tjeskoba koja je poslije prerasla u strašnu glavobolju.

Na jednoj od sljedećih terapija izjavila je kako joj pomisao na vodu izaziva snažnu bol u trbušnoj šupljini. Dr. Callahanu, poznavatelju tradicionalne kineske medicine, sinulo je da bi tapkanje na krajnju točku meridijana želuca – tik ispod oka – moglo olakšati bol u trbuhu.

Na njihovo obostrano iznenađenje, nakon nekoliko minuta tapkanja točke ispod oka Mary više nije osjećala bol. Prišla je rubu bazena kako bi provjerila ima li kakvih promjena u njezinom strahu i otkrila da više ne osjeća tjeskobu kad se približi vodi. Najbolje od svega je to što je njezin uspjeh bio dugotrajan.

Redoslijed koji je postao osnova EFT-a

Zahvaljujući ovom iskustvu, dr. Callahan je počeo detaljnije proučavati akupunkturu, istražujući kombinaciju tradicionalne psihoterapije i tapkanja različitih dijelova tijela. Na temelju proučavanja, razvio je skup različitih nizova tapkanja, ovisno o problemima. Callahanov student Gary Craig utvrdio je da niz kojim se tapka i nije toliko važan.

Da bi pojednostavio profesorovu tehniku, 1990-ih godina osmislio je redoslijed tapkanja koji je postao osnova tehnike emocionalne slobode. Craig je, naime, shvatio da je cilj tapkanjem proći preko krajnjih točaka svih meridijana, neovisno o tome koji nas problem muči.

Isprobajte sami: Osnova tapkanja

Primjenjuju ga psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti

Meridijani su, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, energetski kanali koji u organe i tjelesne sustave provode životnu energiju ‒ qi. Svaki od njih ima krajnju točku, mjesto na površini tijela s kojeg se može pristupiti tom energetskom kanalu.

Pomoću akupunkturnih iglica (akupunkture) ili pritiska (akupresure) na toj se točki može provesti manipulacija kako bi se uravnotežio protok energije kroz taj meridijan ili otklonio zastoj. Na sličnom principu djeluje i EFT jer tapkanjem stimuliramo završetke meridijana.

Danas EFT uvelike primjenjuju psiholozi, psihijatri i psihoterapeuti kao dopunu kognitivno-bihevioralnoj i drugim terapijama; koristi se u bolnicama, psihološkim ustanovama, centrima za podršku oboljelim od raka, u terapiji ratnih veterana oboljelih od PTSP-a...

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci