Isprobajte sami: Osnove tapkanja

Kako EFT djeluje kao tehnika za samopomoć možete i sami isprobati

1. Odaberite problem, poteškoću ili izazov koji prevladava vašim trenutnim mentalnim i emocionalnim prostorom. Možda vas, primjerice, izluđuje šef ili ste se posvađali sa suprugom. Kad određujete problem, budite što precizniji, na primjer, umjesto: „Ljuta sam na muža“ možete reći: „Ljuta sam na muža zbog toga kako se jučer prema meni ponio.“

2. Zatvorite oči i prisjetite se situacije koja je u vama izazvala stres, pa subjektivno procijenite, na ljestvici od 0 do 10, koliko ste jako potreseni: 0 znači da vas to nimalo ne muči, a 10 označava najveći intenzitet koji možete zamisliti. Da biste uočili zamjetan pomak, iskušajte problem koji ćete ocijeniti sa 5 ili više. Odgovor zapišite na papir.

3. Smislite početnu izjavu koja će vam poslužiti da izvučete energiju problema na kojemu ćete raditi: „Iako _____________ (prazninu popunite problemom), duboko i potpuno prihvaćam sebe.“ ili „Iako _____________ (prazninu popunite problemom), u redu sam takva kakva sam.“ Na primjer: “Iako sam ljuta na muža zbog toga kako se jučer prema meni ponio, duboko i potpuno prihvaćam sebe.“ ili „Iako sam napeta jer se približava rok za dovršenje projekta na poslu, u redu sam takva kakva sam.“

4. Potom smislite frazu za podsjećanje – ona je kraća verzija početne. Na primjer, ako vaša početna fraza ima veze s ljutnjom na supruga ili strahom hoćete li na vrijeme dovršiti posao, može glasiti: „Ova ljutnja, ova ljutnja, ova ljutnja...“ ili „Ovaj strah, ovaj strah, ovaj strah koji osjećam...“. Fraza za podsjećanje pomaže nam da tijekom tapkanja ostanemo usredotočeni na problem.

5. Započnite tapkanjem na karate-točku na rubu dlana, ponavljajući naglas početnu izjavu tri puta. Možete tapkati kojom god rukom želite, ritmom i jačinom koja vam odgovara – ne brinite se, ne možete pogriješiti.

6. Tapkajte točke u nizu dok naglas izgovarate frazu za podsjećanje. Točke tapkanja su sljedeće: vrh glave, korijen obrve, sa strane oka, ispod oka, ispod nosa, brada, ključna kost, ispod ruke, ispod grudi, zanoktica palca, kažiprsta, srednjeg prsta i malog prsta te završno, karate točka. Svaku točku tapkajte od pet do sedam puta. Ne morate točno brojati. Važno je da na svakoj točki provedete dovoljno vremena kako biste mogli izgovoriti frazu za podsjećanje i osjetiti da vam je „sjela“. S obje strane tijela pružaju se isti meridijani, što znači da možete tapkati bilo kojom rukom, odnosno na kojoj god strani tijela želite. Kad završite tapkanje, duboko udahnite nekoliko puta.

7. Sada ponovo odredite intenzitet svog problema pomoću ljestvice od 0 do 10 da biste ocijenili napredak. Primjerice, u mislima se vratite na ono što vam je suprug učinio i provjerite kako se u vezi s tim osjećate. Je li se vaša ljutnja ublažila? Ako jest, možete nastaviti tapkati još nekoliko krugova izgovarajući fraze u istom stilu sve dok se potpuno ne oslobodite problema. Ako pak primijetite da ste za vrijeme tapkanja na ljutnju na supruga mislili na nešto drugo, možda na neku stariju situaciju koja vas je još više razbjesnila, prijeđite na tapkanje „starog“ problema kako biste došli do rješenja.

8. Ponavljajte koliko god puta bude potrebno, odnosno, sve dok ne osjetite olakšanje.

Pročitajte i:

Isprobali smo EFT i otkrili na čemu se temelji

EFT tehnika: Sloboda osjećajima!

Tapkanje mi je okrenulo život, privatno i poslovno

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci