Hipnoterapija - sigurno 'reprogramiranje' podsvijesti

Nešto vas koči u realizaciji planova, željeli biste se riješiti loših navika i strahova ili samo tražite brzu i jednostavnu metodu opuštanja i koncentracije? Hipnoza i samohipnoza u tome vam mogu puno pomoći

Za koje se probleme najčešće primjenjuje hipnoterapija

Hipnoza je stara kao i čovječanstvo. Zapisi klinastim pismom svjedoče da su je poznavali Sumerani, najstariji poznati kulturni narod, opisana je u najstarijem pisanom znanstvenom djelu Indijaca, poznavali su je i stari Grci, Rimljani... Upotrebljavala se za liječenje različitih bolesti, najčešće tako što bi svećenici u stanju hipnotičnog sna bolesnicima u uho šaptali sugestije o ozdravljenju. Prije otkrića anestezije pod hipnozom su se obavljale operacije. Kao i tada, i danas se hipnoterapijom može liječiti gotovo sve, a najčešća su područja djelovanja:
•    odvikavanje od pušenja i ostalih loših navika
•    mršavljenje
•    fobije, strahovi, trema, napetost
•    samopouzdanje
•    migrene i glavobolje
•    seksualne disfunkcije
•    nesanica
•    PTSP
•    mucanje
•    alkoholizam i ovisnosti općenito

Najčešće zablude o hipnozi

U knjizi Hipnoza za svakodnevnu primjenu autor Dražen Radaković pojašnjava najčešće zablude o hipnozi

a) U hipnozi smo u nesvjesnom stanju i ne čujemo ništa. Hipnoza bi se prije mogla nazvati stanjem paralelne svijesti, tj. svjesni smo sebe i trenutačnog okruženja, ali smo istodobno prisutni i „ondje gdje se dogovorimo s terapeutom“. U svakom trenutku čujemo terapeutov glas, ali i sve okolne zvukove (psa koji vani laje, sat koji kuca na zidu...).

b) U hipnozi ne možemo lagati. Hipnoza je stanje potpune lucidnosti, ali se osjeti višestruko pojačavaju. U hipnozi se čovjek ponaša kao i inače – može lagati, izbjegavati odgovore, manipulirati... Bilo je policijskih pokušaja da se hipnozom od kriminalaca dobiju podaci o slučaju. Neuspješno. Ljudi koji žive u laži i od laži u hipnozi su samo još bolje i kreativnije lagali.

c) Nakon hipnoze nećemo se svega sjećati. Hipnoterapeut ne može učiniti ništa mimo naše volje, uvjerenja i moralnih načela. Svaka hipnoza u osnovi je samohipnoza, terapeut nas samo vodi i daje nam osnovne smjernice, a mi ih nadograđujemo i biramo kamo ćemo ići. Imamo potpunu kontrolu i poslije se sjećamo svega što smo rekli i što je rekao terapeut. Hipnozu u svakom trenutku možemo prekinuti i nemoguće je da u njoj zaglavimo. Čak i da se terapeutu nešto dogodi, nakon nekog vremena sami bismo izišli iz hipnoze.

d) U hipnoterapiji mi ne radimo ništa, terapeut sve obavlja umjesto nas. Svi bismo katkad htjeli zatvoriti oči i probuditi se bez određenog problema, no to nije moguće. Hipnoterapeut ne može ništa napraviti umjesto klijenta, a uspjeh terapije ovisi o našoj motiviranosti i spremnosti na rad i izvan terapije.

Više o hipnozi pročitajte ovdje

Neda Džakula

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci