Grafoterapija - promijenite svoj život promjenom rukopisa

Rukopis odražava naše trenutačno stanje svijesti i osobnost, no njegovom promjenom, tj. svjesnim mijenjanjem specifičnih poteza koje činimo rukom dok oblikujemo grafeme, možemo mozgu odaslati drukčiju poruku – onakvu kakvu želimo. Tako utječemo na formiranje novih neuronskih staza koje nakon nekog vremena rezultiraju i drukčijom, željenom karakternom osobinom. Ako smo dovoljno ustrajni, možemo malo-pomalo promijeniti sve karakterne osobine koje nam smetaju i iz temelja promijeniti život. Terapija promjene osobnosti promjenom rukopisa poznata je pod nazivom grafoterapija i već se desetljećima primjenjuje u zemljama Zapadne Europe i SAD-a, a zbog svoje učinkovitosti u zadnje se vrijeme sve više koristi i u zemljama Dalekoga istoka

Neuronskim stazama

Kad se određeni impuls neko vrijeme upućuje našem mozgu, naš mozak uči. U njemu se oblikuju takozvane neuronske staze, svojevrsni živčani putovi, koji nam u mnogim situacijama poslije olakšavaju život i pomažu da se brže i lakše kroz njega krećemo, brže zaključujemo i brže djelujemo. Tako smo, primjerice, zahvaljujući impulsima i utjecajima izvana, naučili pričati, pisati, umivati se, oblačiti i slično.

No, zahvaljujući tim impulsima, naučili smo (ili formirali zaključke) i o sebi i svojim sposobnostima, o drugima, svijetu i životu. Stoga se neuronske staze formirane temeljem dobivenih podražaja i manifestiraju u raznim vjerovanjima, koncepcijama i percepcijama, navikama i obrascima razmišljanja, ponašanja i slično. Nakon što ih formiramo, djeluju automatski, stoga na njih i trošimo minimum svoje energije.

Najviše neuronskih staza formira se već u najranijem djetinjstvu jer je tada naš mozak najfleksibilniji i najpodatniji za oblikovanje. Budući da se takvim, utabanim stazama svakodnevno „krećemo“, one iz dana u dan postaju sve jače i snažnije te su i najzaslužnije za formiranje naše osobnosti.   

Pogrešni putovi

Iako nam mnoge neuronske staze olakšavaju život, a bez njihova postojanja funkcioniranje u ovoj dimenziji ne bi ni bilo moguće, ponekad impulsi koje primamo iz okruženja utječu na formiranje neuronskih staza koje ne samo što nas koče u kretanju kroz život, nego nas nerijetko vode i pogrešnim putovima.

Ako smo, primjerice, od roditelja ili drugih bliskih osoba kao djeca (energetski, verbalno ili na druge načine) primali podražaje da je život težak, kako opasnosti vrebaju na svakome koraku ili da sami nismo dovoljno opremljeni da ih nadvladamo, zaključci i uvjerenja koja ćemo formirati sputavat će nas u življenju života kakav želimo jer ćemo na nesvjesnoj razini sami sebe na razne načine sabotirati.

Tako, primjerice, osoba koja želi ostvariti bolji posao i aktivno na tome radi, a podsvjesno ne vjeruje da je za bolji posao sposobna može svaki put kad se pred poslodavcem treba pokazati u najboljem svjetlu podsvjesno konstruirati situaciju koja će je u toj njenoj namjeri onemogućiti.

Rukopis započinje u mozgu

Između mozga i tijela postoji neraskidiva veza, stoga je sve ono što se događa u našoj glavi vidljivo i na našemu tijelu – kroz grimase, držanje tijela, ali i njegove pokrete, pa tako i pokrete koje činimo rukama. A pokreti koje činimo rukama manifestiraju se, među ostalim, i kroz oblike i simbole koje formiramo prilikom pisanja. Rukopis nas odaje, i to kroz gotovo četiri stotine grafoloških simbola.

Odaje nas jačina otiska na papiru, nagib rečenice na papiru, položaj slova u riječi, ali i veličina, oblik i nagib slova. Naime, iako smo svi učili pisati na isti način, podražaji koje smo kao djeca primali iz okruženja kod svakog su bili drugačiji. Svaki je čovjek tako razvio drugačiju osobnost, stoga se i rukopisi koji tu osobnost otkrivaju kod svakog čovjeka razlikuju te svaki priča drugačiju priču.

Pokazuje naše osobine

Rukopis će tako pokazati naš optimizam, entuzijazam, odlučnost ili snagu volje, no otkrit će i pesimizam, razdražljivost, osjetljivost na kritiku, osjećaj manje vrijednosti, sklonost samosabotaži, kao i sve druge osobine koje umanjuju kvalitetu našeg života i otežavaju nam kretanje. Svaki se grafem može povezati s određenom situacijom ili iskustvom u životu, pa tako negativan nagib riječi na papiru otkriva naš negativan, pesimističan stav prema životu.

Sitna i stisnuta slova s minimumom razmaka između riječi otkrivaju bojažljivost i stisnutost prema životu te strah od novih životnih iskustava, a taštinu (koja u suštini nije ništa drugo nego osjećaj manje vrijednosti) možemo prepoznati po izuzetno visokim slovima, koje, kao i ego tašte osobe, streme prema nebu. Nečitak rukopis znak je da nešto od svoje osobnosti želimo sakriti, dok se pretjerano ukrašen rukopis može protumačiti kao naša potreba da se svijetu pokažemo ljepšima nego što zapravo jesmo.

Grafoterapija na primjeru: Prepoznajte svoje probleme u svojim slovima

Grafologija i psihologija u jednom

Međutim, baš kao što grafološki simboli koje ispisujemo rukom odražavaju neuronske staze formirane pod utjecajem podržavajućih ili nepodržavajućih impulsa iz okruženja, tako svjesnim mijenjanjem rukopisa možemo svojemu mozgu sami uputiti drugačije, željene impulse i tako utjecati na formiranje novih neuronskih staza koje će postati naš novi put prema životu kakav želimo živjeti.

Naime, brojna istraživanja provedena posljednjih nekoliko desetljeća potvrdila su takozvanu neuroplastičnost našeg mozga, tj. sposobnost mozga da se tijekom cijelog našeg života mijenja i formira nove neuronske strukture, a takve nam spoznaje otvaraju nove, neograničene mogućnosti da svoj mozak (a time i svoj život) modeliramo onako kako to sami želimo. J

edna od tehnika koja nam to omogućava upravo je grafoterapija, nova terapijska tehnika koja se i razvija usporedo s pojavom dokaza o neuroplastičnosti i u sebi integrira dugogodišnja znanja iz grafologije te suvremena znanja iz psihologije i psihoterapije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci