Grafoterapija na primjeru: Prepoznajte svoje probleme u svojim slovima

Terapija promjene osobnosti promjenom rukopisa poznata je pod nazivom grafoterapija i već se desetljećima primjenjuje u zemljama Zapadne Europe i SAD-a, a zbog svoje učinkovitosti u zadnje se vrijeme sve više koristi i u zemljama Dalekoga istoka

Grafoterapija: Promijenite svoj život promjenom rukopisa

Evo nekoliko primjera:

Pesimizam možemo definirati kao negativan pogled na život i svijet te stalno iščekivanje negativnog ishoda. Moguće ga je raspoznati po negativnom nagibu riječi u rečenici.

grafologija

Kad očekujemo negativan ishod, on će se najčešće i dogoditi. No ako očekujemo da će sve biti kako treba, u svoj život prizivamo upravo takvu realnost. Istraživanja su pokazala da nam snažan optimizam pomaže iscijeliti i neiscjeljive bolesti ili iznaći rješenja u naoko bezizlaznim situacijama. Svoj mozak možete istrenirati za više optimizma pišete li ciljano riječi s pozitivnim nagibom.

grafologija
 
Oštrinu karaktera, grubost i netaktičnost možemo prepoznati po oštrim potezima rukom, a posebno po šiljastim uglovima u slovu „s“, kako pokazuje donja slika.

grafologija
 

Želite li ublažiti svoj karakter i razviti više blagosti, suosjećanja i fleksibilnosti, možete u svoj rukopis unijeti više zaobljenih oblika. Slovo „s“ možete, na primjer, pisati na sljedeći način:

grafologija

 
Ipak, pripazite da u zaobljavanju grafema ne pretjerate. Slovo „s“ ispisano na način kako to pokazuje slika ispod povezuje se s pretjeranom popustljivošću i nesposobnošću obrane vlastitih argumenata:

grafologija


Osjećaj manje vrijednosti kompleksna je karakterna osobina koju je moguće prepoznati po kombinaciji nekoliko pokazatelja, a jedan od njih su i izrazito mala slova.
grafologija
 
Kad pišemo mala slova, često se i sami osjećamo malima, a takvu poruku o sebi šaljemo i drugima. Da biste porasli u svojim i tuđim očima, povećajte slova kojima pišete, ali nemojte pretjerivati jer se zdrav ego temelji na realnoj slici o sebi.

grafologija

Plahost možemo definirati kao strah od ljudi, novih iskustava i života općenito, a uzrok je najčešće u bolnim iskustvima proživljenim još u najranijem djetinjstvu. Prepoznaje se po uskim, zgusnutim slovima.

 grafologija

Da bismo istinski počeli živjeti, moramo se riješiti svojih strahova. Prakticiranjem pisanja širih slova u riječi, kao što to pokazuje donji primjer, odaslat ćete svojemu mozgu novi impuls koji će vam pomoći da se lakše otvorite prema životu.

grafologija
 
Otvaranje prema životu možete ubrzati i ako u svoj život unesete više entuzijazma i životne radosti. To ćete učiniti vježbanjem ispisivanja dugačke crtice na slovu „t“, kao što to pokazuje donja slika:

 grafologija

Osjetljivost na kritiku u biti je prikriveni osjećaj manje vrijednosti. Ovu ćete osobinu prepoznati po petlji na slovu „t“ ili „d“.

grafologija grafologija
 
Želite li se riješiti osjetljivosti na kritiku, slova „t“ i „d“ možete primjerice pisati ovako:

grafologija grafologija

Način na koji definirate ciljeve indirektno će pokazati i što mislite o sebi. Ako svoje ciljeve postavljate nisko, to obično znači da imate neko ograničavajuće uvjerenje (ne mogu, nisam sposobna/an, ne vrijedim i sl.). Kad svoje ciljeve postavljate nisko, crtica na slovu „t“ također će biti ispisana nisko:

grafologija

No počnete li ispisivati crticu visoko na bazi slova „t“, možete potaknuti svoj um da sve one mogućnosti koje vas okružuju, za koje ste bili uvjereni da su nedostižne, počne sagledavati kao realne i ostvarive, a tek tada ih možete i iskoristiti.

 grafologija

Da bi grafoterapija dala željene rezultate, bitno je proces provoditi prema hijerarhiji logičnosti. Primjerice, da biste se riješili osjećaja manje vrijednosti, bilo bi uputno prvo krenuti s rješavanjem načina na koji sebe percipirate (to jest, s ispisivanjem većih slova), a tek onda s dizanjem ciljeva (ispisivanjem crtice na slovu „t“ visoko na bazi slova). U protivnom, ako ne slijedite hijerarhiju logike, primjerice, ako povisite ciljeve, a i dalje sebe percipirate kao male, mogu se dogoditi unutarnji konflikti koji će dodatno pojačati vaše nezadovoljstvo i frustraciju.

Grafoterapija: Promijenite svoj život promjenom rukopisa

Iako je grafoterapija, ako se provodi na ispravan način, vrlo učinkovita, kad god je moguće, bilo bi dobro istovremeno primjenjivati i neke druge tehnike kojima se reprogramiraju podsvjesni dijelovi uma, kao što su, primjerice, hipnoterapija, kreativna vizualizacija i slično. Naime, neki programi utisnuti u naš podsvjesni um doista su tvrdokorni i jaki, a na ovaj se način oni rastvaraju puno brže pa se i željena promjena brže događa. A promjena samo jedne nepodržavajuće karakterne osobine može izazvati cijeli niz pozitivnih promjena u našem životu i ima snagu mijenjati ga.

Egli Ilić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci