EFT tehnika - sloboda osjećajima!

Stimuliranjem energetskih meridijana možemo osloboditi zamrznutu energiju u kojoj se kriju mnogi neugodni osjećaji i traume. Otkrijte kako se pomoću tehnike emocionalne slobode, jednostavnim tapkanjem prstima određenih mjesta na tijelu, možete osloboditi strahova, anksioznosti i drugih osjećaja i stanja koja vas sprečavaju da živite ispunjeno

U današnje vrijeme sve smo više izloženi stresu i nemiru koji nam otežavaju život te nam se, kao posljedica, javljaju psihičke ili fizičke bolesti. Za stres, nezadovoljstvo i opće loše stanje u kojem smo se našli obično krivimo okolnosti, počevši od događanja na poslu, u državi, široj ili užoj obitelji. Uglavnom, uvijek je kriv netko drugi.

Iza nas, međutim, može biti i neki traumatičan događaj, odgoj i sustav vjerovanja, sumnje i strahovi, zabrane i očekivanja zbog kojih smo, jednom riječju, emocionalno zarobljeni u stupici neravnoteže uma, emocija, duha i tijela. Izmoreni time, zapravo smo u energetskom disbalansu koji nas koči i uzrokuje nove probleme.

Život je vođen podsvjesnim nagonima

EFT – tehnika emocionalne slobode (engl. Emotional freedom technique), nastala u SAD-u 90-ih godina prošloga stoljeća, polazi od toga da je poremećaj protoka energije, odnosno energetska blokada u organizmu, uzrok svih naših problema te da zbog toga i nastaje najveći dio svih bolesti. Kad blokada nestane, nestaju i nepoželjna psihološka i emocionalna stanja, ali i bolest koja je nastala uz njih.

Život je, kaže EFT, vođen podsvjesnim nagonima. Naša je pozornost usmjerena na ono vanjsko pa u većini slučajeva sebe ne poznajemo i ne prepoznajemo. Ne znamo što osjećamo, a mnogi od nas su i, posve neopravdano, ponosni kad ne osjećaju ili ne obraćaju pozornost na osjećaje. Tako, i ne znajući, produbljujemo rascjep između sebe samih i svojih osjećaja, te sve dublje tonemo.

Zaustavljena energija

„Uzrok svih negativnih emocija, iz kojih onda nastaju drugi poremećaji, zapravo je poremećaj tjelesnog energetskog sustava, energetski disbalans. Energetski tok u tijelu možemo slikovito usporediti s televizorom čiji će ton i slika biti jasni dok god elektricitet normalno teče kroz televizor, no ako među sve one žice gurnemo neki strani, metalni predmet, televizor će zazujati.

Tako i naše tijelo, blokadom, reagira na neku traumu, stres, loš događaj ili emociju. Blokadu ispravlja stimulacija krajeva meridijana, nakon čega emotivni poremećaj nestaje”, kaže Ana Golenko, praktičarka EFT-a i hipnoterapeutkinja.

Baziran na teoriji Alberta Einsteina da je sva fizička materija, pa tako i tijelo, energija, EFT vraća tjelesni energetski sustav u ravnotežu, a to ima dubok učinak na psihu. Ispravljanje neravnoteže tapkanjem određenih mjesta na tijelu dovodi do brzog poboljšanja stanja. Ova vrlo jednostavna tehnika mnogima koji se s njom prvi put sretnu izgleda toliko smiješna da sumnjaju u učinkovitost, ali kad postignu cilj, kad tijelu i duhu vrate energetsku ravnotežu, više ne razmišljaju tako.

Psihološka akupunktura

Riječ je o svojevrsnoj psihološkoj akupunkturi jer nas ozdravljuje preko istih energetskih meridijana kojima se služi i tradicionalna akupunktura, samo bez igala. Slušajući upute EFT terapeuta, pacijent sam tapka određene točke na svom tijelu, stimulirajući tako krajeve meridijana.

Svaku točku tapka otprilike osam-deset puta, odnosno onoliko dugo koliko traje istovremeno izgovaranje sugestivne rečenice(sekvence), koju također formulira terapeut.

Točke koje se tapkaju

Svaka terapija počinje prihvaćanjem problema i njegovim izricanjem naglas. Vrhovi meridijana, njihove osnovne točke, nalaze se na gornjem dijelu tijela – na vrhu glave, iznad obrva, na sljepoočnicama, ispod očiju, ispod nosa, na bradi, ispod ključne kosti, desetak centimetara ispod pazuha i bočno na dlanu, ispod malog prsta.

Njihovim laganim tapkanjem okrećemo energetski polaritet, uklanjamo negativnu energiju. Kad je problem jačeg intenziteta, tapka se veći broj točaka te se koristi i tzv. Gamut procedura, tijekom koje je terapija fokusirana na pokrete očima.

EFT često pomaže i u situacijama kada ništa drugo ne može pomoći – kod anksioznosti i drugih psihičkih tegoba, kod ovisnosti, ljutnje, svih vrsta fobija, kod psihičke i fizičke boli, nesanice, trauma iz prošlosti, osjećaja krivnje i nezadovoljstva. Postizanje energetske ravnoteže već nakon samo jednog tretmana vraća koncentraciju, samopouzdanje, sposobnost samoozdravljenja i učinkovitost.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci