EFT-om protiv ovisnosti o kofeinu

Ako odbijate da vam kofein diktira dan ili želite bez simptoma krize reducirati dugogodišnje rituale pijenja kave ili energetskih pića, iskušajte metodu emocionalne slobode (Emotional Freedom Technique). Ta verzija „emocionalne“ akupresure može biti vrlo učinkovit dodatak za liječenje različitih ovisnosti

Kofein popravlja raspoloženje, poboljšava koncentraciju i daje energiju. Međutim, ako vam jutro bez doze kofeina izaziva nervozu, glavobolju, dekoncentraciju ili umor, te ne možete funkcionirati bez tri, četiri ili pet šalica tog stimulirajućeg napitka dnevno, a potom ne možete zaspati, znači da su prisutni simptomi ovisnosti o kofeinu.

Ako odbijate da vam kofein diktira dan ili želite bez simptoma krize reducirati dugogodišnje rituale pijenja kave ili energetskih pića, iskušajte metodu emocionalne slobode (Emotional Freedom Technique). Ta verzija „emocionalne“ akupresure, zajedno s afirmacijama, temelji se na vjerovanju da energetske blokade i poremećaji u tijelu uzrokuju negativne emocije, zdravstvene tegobe i ovisnosti.

Terapeut kažiprstom i srednjim prstom lagano lupka po površini kože na određenoj točki meridijana 8 do 10 puta, i za to vrijeme izgovara pozitivne afirmacije za uklanjanje ovisnosti i njezinih simptoma. Afirmacije se formiraju sukladno odgovorima na to što smatrate pozitivnim, a što negativnim stranama raskida s kofeinom.

Primjerice: “Iako se bojim strašnih glavobolja prouzročenih nedostatkom kofeina u organizmu, odričem se ovisnosti o kofeinu, budna sam i puna energije i bez kofeinskog napitka...“ Tu metodu možete iskušati i sami svaki put kad vas uhvati želja za kofeinom. Iako jednostavna, njezine se dobrobiti i učinci tek istražuju, a ovogodišnje istraživanje objavljeno u znanstvenom magazinu Journal of Scientific Research and Reports pokazalo je da EFT može biti vrlo učinkovit dodatak za liječenje različitih ovisnosti.

Ana Hojka

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr