Dr. Peter Levine: Vježba za doživljavanje sebe iznutra

Dr. Peter Levine kaže da je felt sense zapravo medij kojim možemo doživjeti cjelokupnost nekog iskustva. Kada doživljavamo umom, zapravo interpretiramo iskustvo i na taj način ga cjepkamo i cenzuriramo, ali kada doživljavamo tijelom, dopuštamo da se manifestira ono što jest u svojoj cjelini, a to nas iscjeljuje

Dr. Peter Levine

Dr. Peter Levine

Somatic experiencing: Ljekovita moć instinkta

Doživite se iznutra

Pokušajte se opustiti dok ovo čitate. Osjetite mjesto na kojem vaše tijelo dodiruje podlogu i kako vas podloga podržava. Kakav je to osjećaj? Osjetite svoju kožu na tom mjestu i kako je dodiruje odjeća. Osjetite što se događa ispod kože – kakve su tamo senzacije? Ako se osjećate ugodno, zapitajte se po čemu to znate, koji osjeti u tijelu doprinose da se tako osjećate? Kako postajete sve svjesniji tih osjeta, predstavlja li vam to veću ili manju ugodu? Mijenja li se to s vremenom? Ostanite sjediti nekoliko trenutaka i uživajte – upravo ste otkrili felt sense, tj. proživljeni osjet.

Što je to felt sense, tj. proživljeni osjet, teško se može objasniti dok se ne krene u prakticiranje metode dr. Levinea, no u svojoj knjizi Buđenje tigra on daje malu vježbu koja pomaže da se dobije barem prvi „okus“ doživljavanja tjelesnih manifestacija koje vode u iscjeljenje. Iskušajte vježbu za koju je dovoljno nekoliko minuta.

Intervju dr. Peter Levine: Od traume do unutarnjeg mira

Iva Jerković Kiperaš

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci