Art terapija - Oshov pristup

Indijski duhovni učitelj i mistik Osho kaže da je kreativnost kvaliteta koju unosimo u aktivnost koju obavljamo. Art terapija utemeljena na njegovim učenjima potiče polaznike da pobude svoju iskonsku kreativnost i spontanost, odnosno da ostvare kontakt s djetetom u sebi

Postoji nekoliko definicija art terapije. Jedna kaže da je to psihoterapija koja objedinjuje stvaranje vizualne umjetnosti, kao što su slikanje ili kiparstvo u svrhu razumijevanja i izražavanja osjećaja. Druga definira art ili umjetničku terapiju kao upotrebu slikarstva, kiparstva i ostalih kreativnih formi izražavanja u tretmanu osoba s emotivnim problemima, ali naglašava da je učinkovita i kod zdravih ljudi koji žele razviti kreativnost i unaprijediti osobni rast i razvoj.

oshoIskonsko slikanje
Jedna od glavnih zadaća Oshove art terapije je dovesti polaznike iz uma do srca, a zatim u još dublje i suptilnije unutarnje razine. Naglasak je na buđenju iskonske kreativnosti i pronalaženje djeteta u nama kroz tijelo, ples i pokret. Naime, za razliku od uma, koji nas ostavlja na površini, tijelo nas izravno vodi u dublje slojeve svijesti - povezivanje s vlastitim tijelom u pokretu jedan je od najlakših načina da postanemo svjesni svojih emocija. Polaznike se potiče da osvijeste svoje osjećaje te da ih prihvate, bez obzira kakvi oni bili. Svrha toga je svojevrsno vraćanje u stanje prvobitne kreativnosti jer svi u sebi nosimo sjeme izvornog stvaralaštva i ono je jedinstveno za svaku osobu.
Kad se kroz ples dovedemo u stanje 'bez misli', kad se okrenemo unutra, imamo mogućnost iskazati istinsku kreativnost crtanjem. Ključ kreativnog izražavanja temelji se na brisanju granica između unutarnjeg i vanjskog doživljaja, slikanju iz stanja nevinosti (poput djeteta) te dopuštanju spontanog izražavanja energije u sadašnjem trenutku, bez prethodne namjere ili cilja. Ta vrsta rada ne zahtijeva slikarsko predznanje ni talent, ali osoba treba biti otvorena i spremna na promjene i transformaciju.
Kako kaže Osho: 'Bez obzira što radite, ako to radite s veseljem, s ljubavlju, ako vaše djelovanje nije isključivo iz ekonomskih pobuda, onda je to kreativno.'
Oshovu Art terapiju možete isprobati u Zagrebu. Više na: www.kreativnostrekonekcija.com

Ratka Vujičić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci