Aromaterapija - ulja koja liječe i uljepšavaju

Eterična ulja nisu samo nositelji mirisnih molekula. U tim se kapljicama kriju iscjeljujuća i ljekovita svojstva koja osobito dobro djeluju na kožne nepravilnosti. Kad budete nanosili aromakozmetiku, duboko udahnite. Tako će djelovati i iznutra i izvana

Eterična ulja

Aromaterapija je slojevito umijeće liječenja u kojem se koriste eterična ulja aromatičnih biljaka i drveća. Eterična ulja čiste su esencije biljaka i djeluju kao lijek koji, ako se primjenjuje pravilno i namjenski, poboljšava zdravlje i povoljno djeluje na psihu.

Te mirisne molekule na čovjeka djeluju na više razina – fizičkoj, psihičkoj, mentalnoj i duhovnoj – pa tako mogu podizati energiju ili, pak, umirivati, jačati imunitet, utješiti te dovesti i do duhovnih spoznaja.

Kemijske formule eteričnih ulja vrlo su složene, većina ih se sastoji od stotina elemenata koji imaju različita djelovanja, zbog čega se jednim uljem mogu tretirati razna stanja. Primjerice, eterično ulje lavande odlično pomaže kod kožnih upala i jedno je od rijetkih koje se može nanijeti direktno na opekline, neovisno o tome jesu li prouzročene vatrom ili suncem. To ulje smiruje, pridonosi kvalitetnijem snu te pruža utjehu i mir, a pritom je dovoljno udisati njegov miris koji se širi iz aromalampice.

aromaPotiče osjetila njuha i dodira

Danas je poznato više od 300 eteričnih ulja, od kojih je većina višenamjenska, a koriste se za kozmetičke preparate i parfeme, ali i u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, gdje se dodaju kao pojačivač mirisa i okusa.

Postoje dvije najčešće metode primjene eteričnih ulja, jedna uključuje aromalampicu, a druga primjenu preko kože, u obliku masaže i kozmetike. Najsigurnija je metoda uz pomoć aromalampice, a postupak je jednostavan – dovoljno je nakapati otprilike osam kapi najviše pet različitih eteričnih ulja u lampicu, a zatim jednostavno uživati u mirisu i njegovim blagodatima. Ulaskom u nosne receptore eterično ulje dospijeva u mozak te tako suptilno djeluje na svim razinama. Sićušna molekularna struktura omogućava eteričnim uljima nanesenima na kožu da dospiju u krvotok, gdje utječu na kemijske procese u tijelu.

Aromaterapija stvara užitak jer masaža eteričnim uljima potiče osjetila njuha i dodira, a ako se sve to odvija i uz ugodnu glazbu i prostor, mogu se pobuditi i druga osjetila, poput sluha i vida. Ako je atmosfera ugodna, dolazi do fizičkog, emotivnog i duhovnog ispunjenja. Nova znanstvena teorija psihoneuroimunologija cijeni aromaterapiju jer je istraživanjem dokazano da ugodna iskustva, poput udisanja mirisa i masaže, među ostalim, mogu znatno ojačati imunosni sustav. S druge strane, tuga, bijes, buka i neraspoloženje, prema istom istraživanju, smanjuju otpornost na tjelesne bolesti, od prehlade do srčanih bolesti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci