Ana Gifing: Životni stil prema genskoj mapi

Mnogi su od nas zaboravili što znači prirodna prehrana i više nemaju jasan osjećaj što i kada je njihovom organizmu potrebno. To je dijelom posljedica ubrzanog tempa i načina življenja, no takav život donio je i nešto dobro – razvoj znanosti. On je stručnjacima omogućio da osmisle genetske testove koji nam pokazuju kakva prehrana i koji tip vježbanja odgovara svakom pojedincu. Što je genetsko testiranje i kako može poboljšati naše trenutačno, a i buduće zdravlje otkriva beogradska liječnica Ana Gifing, utemeljiteljica dijagnostičkog centra dr Gifing i autorica programa krono prehrane

Ana Gifing

Ana Gifing

Hoću uživati dok mogu

Na ovaj ili onaj način, o prehrani svi razmišljamo. Oni koji su na neprestanim, povremenim, uspješnim ili manje uspješnim prehrambenim režimima, oni koji obilaze prodavaonice zdrave hrane kupujući „čudesne namirnice“, pa do onih čiji je moto „Hoću uživati dok mogu“ pa o prehrani počnu razmišljati tek onda kad im se jave zdravstvene tegobe. Pos­ljednjih desetljeća liječnici i nutricionisti došli su do jedinstvenog stava: loše su prehrambene navike, uza stres, glavni pokretači većine bolesti.

Drugi značajan zaključak je da se najbolji rezultati u liječenju mnogih oboljenja – od pretilosti do autoimunih i drugih teških bolesti – postižu samo individualnim pristupom jer smo vrlo različiti, pa ono što je nekome lijek, drugome može štetiti. „Svaki čovjek“, kaže dr. Ana Gifing, „treba koristiti određene vrste namirnica u različito doba dana da bi njihova iskoristivost za stvaranje energije bila najveća, a najmanja za stvaranje otpadnog materijala koji zagađuje probavni sustav.“

Krono prehrana dr. Gifing

Naša sugovornica, beogradska liječnica Ana Gifing, osnovala je dijagnostički centar dr Gifing koji posluje i u Zagrebu (Anti-Age centar Zagreb), a od 2006. godine bavi se anti-age medicinom, odnosno usporavanjem procesa starenja prevencijom i terapijom pretilosti i metaboličkog sindroma. Autorica je programa Krono prehrana dr. Gifing, koji je patentiran 2007. godine i ubrzo postao popularan i izvan regije, tako da trenutačno postoji devet centara u Europi i Americi koji primjenjuju ovaj program.

Ana Gifing specijalizirala je anesteziologiju s reanimatologijom, time se bavila, a potom se opredijelila za preventivnu medicinu. Članica je i europske i američke asocijacije liječnika preventivne medicine i autorica je nekoliko knjiga o krono prehrani, kao i brojnih stručnih radova iz područja preventivne medicine. Profesionalno se kontinu­irano usavršava kod najvećih svjetskih stručnjaka iz područja fiziologije, biokemije, endokrinologije i dijetetike.

Tema o kojoj smo razgovarali relativno je nova za naše podneblje, a to je genetsko testiranje u svrhu prevencije bolesti putem izrade optimalnog režima prehrane i vježbanja za svaku osobu pojedinačno.

Što je to genetsko testiranje i kako se provodi?
Pojednostavljeno, genetsko testiranje je procedura koja se obavlja u cilju pronalaska faktora rizika za zdravlje. Rezultati DNK testiranja direktno upućuju na prave smjernice u načinu prehrane i izboru namirnica te na precizan odabir i vremensko trajanje tjelesne aktivnosti. DNK program pod­razumijeva jedinstven i individualan koncept prehrane i tjelesne aktivnosti. Ono čime se bavimo je nutrigenetika – ispitivanje određenih gena i genskih grupacija, pri čemu određene mutacije uzrokuju stvaranje loše mikrobne flore u crijevnom traktu, dobar ili loš metabolizam složenih masnoća ili ugljikohidrata itd.

Mutacija je promjena na genu koja povećava faktor rizika za nastanak pretilosti i mnogih oboljenja. Ako takav faktor rizika postoji, priprema se jedinstven program prehrane i dodataka prehrani, čijom primjenom mutacija neće uzrokovati zdravstvene posljedice. Ispitivanje se obavlja u laboratorijima, iz krvi ili putem brisa usne šupljine, a rezultat se dobiva nakon pet - sedam dana.

Dakle, mutacije na genima di­rektno utječu na tjelesnu aktivnost pojedinca i određuju njegove motorne i funkcionalne sposobnosti. Kako tjelesnom aktivnošću postići optimalne rezultate?
Analizom određenih gena dobivaju se smjernice za individualizirani model programa tjelesne aktivnosti. Taj program ima golem značaj i u prevenciji bolesti, zaštiti mišića od povreda i poboljšanju općeg zdravstvenog stanja. Tako postoje određene genske varijante na osnovi kojih se može preporučiti specifična tjelesna aktivnost određenog intenziteta i trajanja, a koja će značajno smanjiti masne naslage. Na ovaj se način tjelesna aktivnost u potpunosti personalizira jer je bazirana na DNK specifičnosti svakog pojedinca.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci