Alergije i aromaterapija

Kako se aromaterapija primjenjuje kod kožnih alergija i zašto je ulje crnog kima spas za respiratorne alergije...

Što je alergija?

Alergija je neprirodna reakcija organizma i njegova obrambenog sustava na tvar koja nije škodljiva. Naš imunološki sustav štiti organizam od stranih tvari – antigena – tako da stvara antitijela i druge kemijske tvari kako bi se borili protiv antigena. Onog trenutka kada imunološki sustav ne može prepoznati tvar kao dobru ili lošu, oslobađa se kemijska tvar – histamin – koja napada bezopasnu tvar.

Histamin izaziva mnoge simptome koji se povezuju s alergijskim reakcijama. Alergeni koji mogu izazvati alergijske reakcije kreću se od peluda do alergena životinjskog podrijetla, poput dlaka ili perja kućnih ljubimaca.

Alergije se svrstavaju u opće kategorije prema vrstama alergena koji ih uzrokuju ili prema dijelovima tijela koje pogađaju. Najčešći test koji se provodi da se utvrdi na što je osoba alergična test je na koži. Provodi se tako da se tik ispod kože ubrizga mala količina alergena i nakon 20-ak minuta promatra na koji alergen je tijelo reagiralo. 

Kožne alergije 

Kontaktni dermatitis uzrokuje izravna izloženost alergenu, a atopički dermatitis je nepoznata uzroka i najčešće je nasljedan. Koprivnjača ili urtikarija je izbijanje otečenih plikova na koži koji su zacrvenjeni, svrbe i mogu potrajati od nekoliko minuta do nekoliko dana. Urtikarija je posljedica reakcije organizma na određenu vrstu hrane, pelud, alergene životinjskog podrijetla, hladnoću, toplinu, ubode kukaca, lijekove.
 
Kod osobe koja boluje od nekog oblika kožne alergije, prije izrade pripravka za ublažavanje simptoma, treba provesti alergo-test i provjeriti kako reagira na odabrana eterična ulja. Mala količina ulja nanosi se na najosjetljivija mjesta na tijelu (unutarnja strana zgloba ili unutarnja strana podlaktice), na to se stavlja gaza i vodootporni flaster, te se nakon 24 sata provjerava je li se pojavilo crvenilo ili svrbež. Tako se procjenjuje sigurnost primjene eteričnih ulja kod osobe koja pati od alergije. 

Respiratorne alergije 

Peludna hunjavica ili alergijski rinitis odnosi se na reakcije organizma koje izazivaju pelud trava i biljaka koje širi vjetar, a isto tako i drugi alergeni nošeni zrakom koji udišemo. Simptomi su pretjerano kihanje, svrbež nosa, očiju i grla, kašalj.
 
Egipatsko ulje crnog kima zaslužuje pažnju i primjenu kod peludne hunjavice i astme. Egipatski crni kim svojim pozitivnim djelovanjem na imunološki sustav, priprema tijelo da se nepotrebno ne brani. Kod peludne hunjavice bitno je početi uzimati ulje crnog kima prije početka sezone peludi. Ako se peludna hunjavica već pojavila, tada se uz oralno uzimanje ulja crnog kima preporučuje i inhalacija egipatskim uljem crnog kima.

Lidija Delić, fitoaromaterapeut, ravnateljica Učilišta Galbanum, www.galbanum.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci