Ajurvedska pulsna dijagnostika: Priča koju pričaju otkucaji srca

Ajurvedski liječnici sagledavaju organizam kao cjelinu na koju djeluju različite vrste energija što upravljaju svim fiziološkim procesima. Želite li razumjeti svoje tijelo kao spoj energetske, psihološke i fiziološke razine, otkrijte što govori vaš puls. Izvorni ajurvedski liječnik Suresh Swarnapuri iz centra Veda House objašnjava što točno osluškuje dok provodi pulsnu dijagnostiku i kako mu ono što čuje pomaže u liječenju

Umijeće čitanja pulsa

Nadi Vigyan drevna je tehnika čitanja pulsa u ajurvedi koja omogućuje ajurvedskom liječniku uvid u disbalanse u tijelu na fizičkoj i energetskoj razini. Nadi znači puls, a vigyanam znači znanje o pulsu ili umijeće čitanja pulsa. Čitanje pulsa nastalo je u Indiji, točnije na Himalaji, gdje su u dubokoj tišini i meditaciji prosvijetljeni rishiji (vedski znanstvenici) otvorena i čista srca primali znanje o cjelokupnom univerzumu i životu.

Smatra se da cijelo vedsko znanje nije došlo iz uma prosječnog čovjeka, nego iz višeg meditativnog stanja, pa tako i ovaj dio znanja o čitanju pulsa u dijagnostičke svrhe. To se znanje prenosilo predajom, pri čemu su učenici odlazili u domove rishija i ondje dobivali informacije o tom znanju. Znanje o pulsnoj tehnici nakon toga se prenosilo unutar obitelji te su poslije nastali zapisi.

Prirodna konstitucija i trenutni disbalans

Kroz nekoliko tisuća godina ajur­veda je postala praktična i klinička medicinska znanost jer se kroz dugo razdoblje (govori se čak o 5000 g.) potvrdila empirijskim putem. Ajurveda ima jedinstvenu metodologiju u osam kliničkih grana koje pomažu da se odredi stanje organizma, a to su: pregled pulsa, pregled urina, stolice, očiju, jezika, govora, kože i fiziološki pregled. Od svih tih grana najvažniji je pregled pulsa.

Zahvaljujući dugogodišnjoj praksi i velikom znanju, ajurvedski liječnik putem pulsa određuje prakriti, tj. prirodnu konstituciju, i vikriti – trenutni disbalans u organizmu, tj. poremećaj doša te daje prognozu bolesti. Ajurvedski pregled pulsa otkriva mnoge skrivene tajne života u svakom živom biću.

Puls je suptilna manifestacija univerzalne svijesti koja vibrira tijelom svake osobe. Kao što je poznato, pulsiranjem srca krvlju se tijelom prenose nutrijenti do svake stanice. Zahvaljujući toj pulsaciji, postoji neprestana komunikacija između stanica i inteligencije. Pulsnom tehnikom može se doživjeti inteligencija stanica.

Vata, pitta i kapha puls

Za kvalitetno i precizno čitanje pulsa ajurvedski liječnik treba imati znanje o tri osnovna principa na kojima se bazira ajurveda, a to su doše ili, jednostavno rečeno, bioenergije koje određuju sve u prirodi i živim bićima. Prema tome, postoji vata, pitta i kapha puls. Osim te tri doše u ajurvedi potrebno je i poznavati pet elemenata koji su zastupljeni u nama i u prirodi, a to su zrak, prostor, vatra, voda, zemlja. Tih pet elemenata sastavni su dijelovi doša koje reguliraju sve fiziološke i mentalne funkcije u tijelu i sve procese u prirodi.

Svaka doša ima pojedine kvalitete tih elemenata. Vata doša manifestira se kroz elemente zraka i prostora, a to znači da se ona u tijelu nalazi u svim šupljinama (npr. crijevima, žilama, sinusima...), a element zraka može se objasniti kao disanje.

Pitta doša manifestira se kroz elemente vatre i vode, a to znači da je zadužena za metaboličke procese kojima je potrebna toplina, odnosno element vatre, regulaciju temperature tijela, poticanje probavnih sokova, za što je također potrebna voda.

Elementi zemlje i vode manifestiraju se u kapha doši koja regulira limfu (voda), mišiće i masno tkivo (koji imaju zem­ljanu i vodenu energiju). Svako živo biće ima sve tri doše, a njihova zastupljenost određuje individualnu konstituciju i upravljaju svim funkcijama u tijelu. Kada dođe do njihova disbalansa, počinje razvoj bolesti.

Kao kretanje životinja

Prije negoli pristupe „čitanju“ pulsa, ajurvedski liječnici trebaju znati glavne karakteristike pulsa svake doše. Vedski mudraci rishiji opisali su puls svake doše kao kretnje i ponašanje određenih životinja. Na sanskrtu je to gati ili pokret.

Tako se, na primjer, vata puls osjeća kao kretanje kobre ili na sanskrtu sarpagati, pitta puls osjeća se kao poskakivanje žabe, na sanskrtu mandukagati. Kapha puls osjeća se kao kretanje labuda po jezeru, na sanskrtu hamsagati.

Druge kvalitete vata pulsa su: površan je, slab i lagan, a jačim pritiskom nestaje, kreće se brzo, neujednačena je ritma, najbolje se osjeća ispod kažiprsta, a koža se na dodir doima hladnom. Pitta puls je jakog intenziteta, vruć na dodir, s dobrim volumenom i konstant­nom snagom.

Kapha puls je dubok, spor, doima se voden, zadržava temperaturu u tijelu jer osobe s dominantnom kapha došom imaju višak masnoga tkiva. Ovo je osnovno znanje koje je potrebno da bi se razumjele bolesti čitanjem pulsa. Disbalansi doša koji se očituju u pulsu ukazuju na uzroke, a ne na simptome bolesti.

Sjedište vate u debelom crijevu, pitte u tankom, kaphe u želucu

Da bismo razumjeli patološke procese u došama koje utječu na nastanak bolesti, moramo znati da se u ajurvedi do simptoma bolesti dolazi u šest faza kroz koje doše utječu na određeni patološki proces. Svaka doša, kad je u ravnoteži, smještena je u svom domaćem okruženju ili području tijela gdje utječe na pripadajuće funkcije organizma i regulira ih.

Sjedište vate je u debelome crijevu, prirodno sjedište pitte je u tankom crijevu, kapha se nalazi u želucu i to su osnovne lokacije svake od doša. Kad se doše počnu širiti i akumulirati, nastaju disbalansi koji uzrokuju bolesti.

Uloga hrane

Prva faza je akumulacija doša u svom domicilnom području i naziva se sanchaya. Simptomi su blagi ili gotovo neznatni, ali se mogu očitati u pulsu. Primjerice, prilikom akumulacije vate to može biti neka vrsta opstipacije (pri tome se ne misli samo na neredovito pražnjenje debeloga crijeva nego i na plinove u crijevima, napuhnutost, težinu nakon normalnog obroka, usporenu probavu).

Najčešće se to događa zbog dugog konzumiranja neadekvatne hrane, negativnih misli i sličnog. Kako sve doše imaju sjedište u probavnim organima, vrlo je bitno što od hrane unosimo u organizam pa zato ajurveda naglašava da hrana može djelovati ljekovito, neutralno ili toksično.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci