8 masaža za 8 najuobičajenijih tegoba

Kako biste lakše pronašli masažu koja odgovara vašim željama ili zdravstvenim tegobama, donosimo vam vodič kroz osam različitih manualnih terapija koje ublažavaju i uklanjaju osam najuobičajenijih tegoba koje nas svakodnevno prate u životu

Protiv napetosti

Aromamasaža

Mirisi izravno utječu na naše raspoloženje, imaju snažnu moć kojom nas mogu vratiti u djetinjstvo, prisjetiti nas prve ljubavi, a jednako tako, u trenutku nas mogu rastužiti. Mirisna eterična ulja imaju različite ljekovite moći koje u kombinaciji s blažim ili jačim pokretima ruku iscjeljuju na fizičkoj i psihičkoj razini.

Biljne esencije biraju se ovisno o problemu koji se tretira. Aromamasaža pogodno djeluje na glavobolju, nesanicu, tegobe prouzročene PMS-om, umor i iscrpljenost, a najčešće je to prava antistresna masaža koja se preporučuje za otpuštanje stresa i emocionalne probleme.

Aromamasaža, 150 kn/60 min, Wellness centar Essentia Vitae, Zagreb

Kod nedostatka energije

Tajlandska masaža

Prirodnim načinom, bez šalice kofeina, šake vitamina ili energetskog napitka, podignite svoju energiju. Utemeljena na ajurvedi i jogi, tajlandska masaža spaja akupresuru, ugodno istezanje, pasivnu jogu i kiropraktiku. Nemojte se začuditi kada shvatite da terapeut pri masaži ne koristi samo ruke i laktove nego i svoje noge i stopala kako bi vaše tijelo doveo u određeni položaj. Ovu energičnu vrstu masaže opisuju kao pasivnu jogu. Takav tretman poboljšava protok energije i uspostavlja ponovnu ravnotežu – sklad duha i tijela, pa ćete se nakon masaže osjećati opušteno, razgibano, revitalizirano i poletno.

Tradicionalna tajlandska masaža, 150 kn/30 min, Thai centar Thalea, Zagreb

Protiv glavobolje

Kraniosakralna terapija

Nježnim pritiscima, kraniosakralni terapeut masira kosti kralježnice, zdjelice i lubanje, čime utječe na živčane završetke i regulira protok leđne moždine, tj. likvora u kralježnici. Blagim pritiscima na ključne točke koje se protežu od lubanje preko kralježnice do trtice, poboljšava protok leđne moždine i dovodi koštane strukture u pravilan položaj, aktivirajući time prirodno samoizlječenje tijela, nesmetan protok energije i funkcioniranje živčanog sustava.

Ova osteopatska metoda, koju ponekad upotrebljavaju i pojedini kiropraktičari, općenito poboljšava psihofizičko stanje osobe, a najučinkovitija je u ublažavanju migrene te bolova u vratu i kralježnici.

Kraniosakralna osteopatija 200 kn/30 min, Privatna fizikalna terapija i rehabilitacija Jadranka Brozd, Zagreb

Za čišćenje kože i protiv celulita

Masaža medom

Ova slatka masaža regenerira i čisti kožu, oblikuje figuru i ublažava celulit. Zbog jedinstvenih njegujućih i blagotvornih svojstava meda, poboljšava opskrbu mišića i kože kisikom i hranjivim tvarima pa kožu ostavlja glatkom, elastičnom i baršunasto mekom. Za masažu se koriste različite vrste meda, miješani, cvjetni ili vrlo kvalitetni med od heljde koji daje izvrsne rezultate.

Kako bi se pojačala učinkovitost, po želji se mogu dodati eterična ulja. Na početku se med utrljava, čime se otvaraju pore, a potom počinje lagana masaža medom koji se povlači po koži oslobađajući je nečistoća i istodobno je njegujući visokovrijednim sastojcima iz pčelinje košnice.

Staroslavenska njega medom, 337 kn/60 min, Beauty centar Afrodita, Zagreb

Protiv bolova u leđima

Yumeiho masaža

Za jednu od najčešćih tegoba modernog čovjeka – bol u leđima, ramenima i vratu, pomoć potražite u tradicionalnoj japanskoj medicini. Masaža yumeiho kombinira nekoliko različitih orijentalnih tehnika masaža, razgibavanje i blagi manualan tretman kralježnice, zdjelice i zglobova.

Terapeut prstima i dlanovima vrši pritisak na mišiće i meka tkiva te nježno namješta zglobove i kralješke kako bi se otpustile napetosti. Cilj terapije yumeiho jest ispraviti položaj zdjelice (smatra se da nepravilan položaj majčina zdjeličnog pojasa uzrokuje istu anomaliju i kod djeteta), pravilno namjestiti kralježnicu i otpustiti mišićne napetosti i boli.

Yumeiho tretman leđa, 220 kn, Nado centar zdravlja, Osijek

Za ispravljanje posture tijela

Rolfing

Želite li pomladiti posturu, iskušajte američku terapiju rolfing koja ispravlja nepravilnosti u strukturi tijela. Ta manualna metoda djeluje na vezivno tkivo koje obavija mišiće i unutarnje organe te je odgovorno za držanje tijela. Terapeut snažnim pritiscima prstiju, ponekad i laktovima, vrši pritisak na određene dijelove tijela radi uklanjanja mišićnih napetosti i bolova, za bolju pokretljivost, uspravno držanje te mladoliko i skladno tijelo. Učinkovito ubrzava oporavak nakon operacije ili ozljede.

Nakon desetak tretmana držanje se može toliko popraviti da je moguće „narasti“ nekoliko centimetara. Rezultat i intenzitet promjene ovise o početnoj statici vašeg tijela, kvaliteti vezivnog tkiva, stečenim povredama tijekom života i slično.

Rolfing, 300 kn/60 min, Natura Naturans, Zagreb

Za podizanje imuniteta

Abhyanga

Ovo je nježna i izrazito opuštajuća masaža kod koje terapeut, ritmičkim pokretima i toplim biljnim uljima, koja se određuju na temelju konstitucije i vrste poremećaja, tretira cijelo tijelo. Preporučuje se terapeutska procedura u trajanju od 14 do 21 dan nakon koje ćete osjetiti brojne dobrobiti. Samo neke od njih su jačanje živčanog i mišićnog sustava, poboljšanje imuniteta, pomlađivanje tijela, oslobađanje od toksina i smanjenje stresa.

Abhyanga, 300 kn/60 min, Wellness centar Essentia Vitae, Zagreb

Protiv snažnih simptoma PMS-a

Hot stone masaža

Razdražljivost, tjeskoba, nadutost, bolovi u donjem dijelu leđa samo su neke od tegoba koje pogađaju nježniji spol svaki mjesec. Čak i polusatna masaža u razdoblju od nekoliko tjedna može biti dugoročna pomoć u smanjenju bolova i zadržavanju vode, a kratkoročno će pomoći u ublažavanju anksioznosti i poboljšanju raspoloženja te smanjiti blaže tegobe prouzročene PMS-om.

Blagodati vrućeg kamenja vulkanskog podrijetla, najčešće u kombinaciji s baznim i eteričnim uljima, potiču opuštanje i nesmetano kruženje energije. Vruće kamenje postavlja se na određene dijelove tijela, a potom terapeut masira zagrijana duboka tkiva. Ne preporučuje se trudnicama, dojiljama, srčanim bolesnicima i osobama s visokim tlakom.

Hot stone masaža, 300 kn/60 min, Studio za prirodnu njegu Orgona, Zagreb

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci