Znanstvenici koji su otkrili kako živčani sustav osjeća toplinu i zagrljaj voljene osobe osvojili Nobelovu nagradu

Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu u 2021. su Amerikanac David Julius te također američki državljanin libanonsko-armenskog podrijetla Ardem Patapoutian, zaslužni za otkriće načina na koji živčani sustav osjeća temperaturu i dodir

Sposobnost osjećanja topline i dodira je iznimno važna, od izbjegavanja opeklina do spoznaje kada trebamo mokriti, ali donedavno nismo znali točno kako živčane stanice detektiraju toplinu i dodir. Dvojica profesora revolucionarnim otkrićem pomogli su u razumijevanju kako toplina i mehanička sila mogu potaknuti nervne impulse koji nam omogućuju da se prilagodimo svijetu. 

David Julius, profesor na Sveučilištu Kalifornija, koristio je kapsaicin, aktivni sastojak paprike koji izaziva osjećaj pečenja, kako bi identificirao receptor u živčanim završecima kože koji reagira na toplinu. Ardem Patapoutian, profesor na Scripps Research u Kaliforniji, pak, koristio je stanice osjetljive na pritisak kako bi otkrio novu klasu receptora koji odgovaraju na mehanički poticaj na koži i unutarnjim organima.

Kako dodir ublažava bol

Pronašli su PIEZO1, ionski kanal koji se otvara kao odgovor na mehanički pritisak. To im je omogućilo da identificiraju sličan protein zvan PIEZO2. Ovi receptori pomažu tijelu da otkrije stvari poput krvnog tlaka, tlaka u mjehuru i dodire. 

"Ovo zaista otkriva jednu od tajni prirode. Na molekularnoj razini objašnjava kako se ti podražaji mogu pretvoriti u živčane signale. To je nešto što je ključno za naš opstanak", rekao je tajnik Nobelovog odbora Thomas Perlmann. 

"Njihovo znanje može se koristiti za razvoj terapija za širok raspon bolesti, uključujući kroničnu bol", objašnjava se. 

10 dobrih razloga za zagrljaj

Karmen Miletić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci