Životna škola Tanye Dimitrove

Svestrana Tanya Dimitrova, veleposlanica Republike Bugarske u Hrvatskoj, nedavno je objavila knjigu ‘365 – Danas promijeni sebe i ostvari svoje ciljeve’ (u izdanju Školske knjige). To je vodič koji nas motivira i potiče na promjene, pomaže nam u napretku i pruža podršku na putu transformacije. Za čitatelje Sense autorica otkriva što ju je privuklo psihologiji i pisanju knjige samopomoći čije su savjete prvo iskušale njezine prijateljice

Tanya Dimitrova veleposlanica je Republike Bugarske u Hrvatskoj

Tanya Dimitrova veleposlanica je Republike Bugarske u Hrvatskoj

Životna strast

Psihologija je oduvijek bila moja strast. Još dok sam bila učenica u jezičnoj gimnaziji, čitala sam sve što sam mogla pronaći na tu temu. S vremenom su štiva postajala sve dublja, a teorije su se ili isprepletale, ili su imale različit kontekst. Snaga psihe, kao regulatora djelovanja pojedinca u uzajamnom odnosu s okolinom, samospoznaja, samoprocjena, ponašanje, snalaženje u društvu, temperament, individualnost – sve su to bile kategorije koje su za mene bile od velike važnosti.

Moja su se istraživanja produbila kad sam postala novinarka, kad sam zbog prirode posla dolazila u kontakt sa stotinama različitih ljudi koji su postigli malo ili puno u životu, sa sretnim i nesretnim ljudima, zdravima ili bolesnima, prosvijetljenima ili posrnulima. Pritom sam o tome vodila bilješke za koje tada nisam bila sigurna čemu će poslužiti.

Pomoć drugima

Dvadeset godina poslije, jedne mi je večeri u maloj hotelskoj sobi u Dubrovniku na pamet pala ideja da napišem dnevnik koji će pomoći ljudima ostvariti svoje snove jer svatko od nas ima želje i težnje, i to je jedna od najljepših stvari u životu. Tada sam spoznala da su sva moja dotadašnja istraživanja imala smisla.

Željela sam pomoći ljudima da otkriju sebe, svoje talente, da si postave ciljeve i postignu ih jer to može učiniti da se osjećaju uspješnima i sretnima, pružiti im hrabrost, smjelost i odlučnost. Tako je nastala knjiga 365 – Danas promijeni sebe i ostvari svoje ciljeve, kao osobni vodič do uspjeha.

78 buketa!

Taj sam koncept slijedila i na svom putu postizanja osobnih ciljeva, a taj je koncept isproban i na četirima mojim prijateljicama. Tri od četiri imaju fantastične rezultate, a četvrta mi još objašnjava da nema vremena početi raditi na knjizi jer zbog puno posla ne stiže odvojiti vrijeme.

No jedna od njih koja je odvojila vrijeme nedavno me ugodno iznenadila. Ona je vrlo dobra liječnica, no njezini je pacijenti ne vrednuju na odgovarajući način. Nazvala me 7. travnja, na Dan zdravstvenih radnika u Bugarskoj, i rekla mi da je, zahvaljujući mojoj knjizi, taj dan u ordinaciju primila 78 buketa cvijeća!

Važna spoznaja

Osobna promjena je proces, nitko se ne promijeni potpuno preko noći i nitko ne može preko noći odbaciti naučena uvjerenja i obrasce ponašanja, ali čim krenemo koračati s entuzijazmom po novom putu, možemo brzo postići svoju novu realnost.

Ono što je mene najviše promijenilo je spoznaja da su jedine pregrade i granice koje postoje one koji sami sebi postavljamo i čim sam to prihvatila, cijeli se novi svijet otvorio ispred mene.

Sigurna sam da će uspjeh doći svima koji će svaki dan raditi s mojom knjigom jer je osmišljena za ostvarenje snova. Sretno!

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci