Na ovim su temperaturama žene najproduktivnije

Vodite beskonačni rat s vašim partnerom i/ili muškim kolegama o namještanju termostata jer vam je ugodnije boraviti u prostoriji s višom temperaturom? Imamo odličnu vijest za vas. Znanstveno je dokazano da žene rade efikasnije na višim temperaturama. U nastavku saznajte koja je optimalna temperatura za veću produktivnost žena

Temperature u prostorijama oduvijek su predmet neslaganja između muškaraca i žena, u domovima kao i u zajedničkim radnim prostorima. Elizabeth Ricker, znanstvenica s MIT-a i Harvarda te autorica knjige 'Smarter Tomorrow', u podcastu za mindbodygreen rekla je da regulacija temperature zapravo može utjecati na produktivnost - osobito na poslovnu učinkovitost žena. Ako se naježite od hladnoće na vašem radnom mjestu, to znatno može utjecati na vašu koncentraciju i efikasno obavljanje posla. 

Najbolje temperature za žensku produktivnost

U prosjeku, žene su najproduktivnije na temperaturama od 24 do 25 °C. S druge strane, muškarcima je idealna nešto niža temperatura – oko 22 °C. Studija iz 2019. pokazala je da su žene na višim temperaturama postizale bolje rezultate u matematičkim i jezičnim zadatcima (dok je za muškarce vrijedilo suprotno). Međutim, važno je naglasiti da je povećanje produktivnosti žena na višim temperaturama bilo znatno veće, dok je smanjenje učinka kod muškaraca bilo prisutno, ali manje izraženo. Drugim riječima žene su zamjetno produktivnije na višim temperaturama, a istovremeno to drastično ne utječe na produktivnost muškaraca.

Previsoke temperature mogu smanjiti produktivnost

Ipak, ne treba pretjerivati jer se može postići negativan efekt, bez obzira na spol. Ovdje Ricker spominje studiju provedenu na učenicima u Kini dok su polagali ispit koji je ekvivalent našoj srednjoškolskoj maturi. Naime, učenici su ispite pisali u prostorijama bez klime, tijekom toplinskog vala. Pokazalo se da što su više temperature bile, to su njihovi rezultati bili lošiji. 

Dakle, zaključak je da su više temperature (24-25°C) dobre za produktivnost, ali  treba pripaziti jer naš mozak jednostavno ne može funkcionirati na previsokim temperaturama. 

Pripremila: Ema Subotičanec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci