Žena inspiracija: Željka Ciganović

Sensinu savjetnicu za jogu i prirodnu medicinu Željku Ciganović poznajete iz brojnih tekstova o zdravom životu. Upoznajte i njezinu zanimljivu životnu priču - neka vas potakne i nadahne

Ekonomistica u zemlji deva i slonova

Jedne kasne večeri u prosincu 2007. godine, Željka Ciganović sjedila je u malenom, skromno namještenom unajmljenim stanu u rezidencijalnoj četvrti Jaipura, grada na sjeveru Indije, i neodlučno pogledavala u stranicu bloka prepunu bilješki, na kojoj je bio zapisan jedan broj telefona. Iako je u stanu bilo prohladno, ruke su joj se znojile dok je nekoliko puta utipkavala taj broj u mobitel, pa ga ponovno brisala. Kroz prozor je dopirao zvuk popularne indijske punjabi glazbe, a njezin mali plastični sat pokazivao je 21.30. Već sat vremena sjedila je tako na madracu na podu spavaće sobe, s glavom naslonjenom na zid, nesposobna donijeti odluku. „Nazvati ili ne, nazvati ili ne?“ U glavi joj je ponovno i ponovno odzvanjalo isto pitanje.

Osjećala se potpuno izgubljeno. U posljednjih nekoliko godina, otkako je završila Ekonomski fakultet u Zagrebu, promijenila je nekoliko poslova i iako je u njima bila uspješna i hvaljena, istinski su je iscrpljivali. Mahom su to bili marketinški poslovi koje je dobila preko međunarodne studentske organizacije, koja odabranim studentima i diplomantima nudi praksu bilo gdje u svijetu. Vođena glasom intuicije, koje tada nije bila potpuno svjesna, Željka je odabrala Indiju.

indijaJoš se živo sjeća kako je samo dva dana nakon što je diplomirala, iz Zagreba u kojem je napadao snijeg do koljena, doletjela u Jaipur na 35 Celzijevih stupnjeva. Vozeći se taksijem s aerodroma prema gradu u čudu je promatrala deve, slonove, krave i majmune koji su bili ravnopravni sudionici cestovnog prometa, zajedno s biciklima, taksijima, kamionima i motociklima. Što zbog umora, što zbog neobičnih prizora, osjećala se kao da sanja.

Prvi znakovi bolesti

No ono što se na početku činilo kao ostvareni san, pretvorilo se gotovo u noćnu moru. Nakon što je u tri godine promijenila nekoliko radnih mjesta i nakon što je u svakoj tvrtki u kojoj je radila dala svoj apsolutni maksimum, Željka je bila iscrpljena i nesretna, narušena zdravlja. Uz policistične jajnike i hipotireozu, koje je vukla još iz srednjoškolskih dana, u Indiji je zbog stresa, prekomjernog rada i neredovitih obroka sastavljenih od indijske teške i masne hrane oboljela i od žutice. Žutica joj je dijagnosticirana nakon što je jednog dana u veljači 2007., u razdoblju iznimne preopterećenosti na poslu, samo pala u krevet. Povraćala je, nije mogla ništa jesti, a tadašnja cimerica primijetila je da joj je koža žuta.

Liječnik je potvrdio – radilo se o upali jetre. Za oporavak joj je trebalo dva mjeseca mirovanja i mnogo lijekova. No čak i deset mjeseci nakon toga, iako je u život unijela i male promjene, poput jutarnjih satova joge, Željka se nije osjećala zdravo. Imala je višak kilograma, manjak energije, osjećala se tužno i potišteno. Žarko je željela promjenu, prije svega posao koji bi je istinski ispunio, koji bi joj i davao, a ne samo uzimao energiju. Zato kad joj je žena iz Bjelovara, koja je također boravila u Indiji, dala broj duhovnog učitelja i iscjelitelja iz Bangalorea, grada na jugu Indije, uz riječi da joj on sigurno može pomoći, Željka je pomislila: „što mogu izgubiti?!“

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci