Zašto se mi ne ponašamo kao guske?

Životinje se često smatraju manje pametnima od ljudi, no mnogi primjeri iz životinjskog svijeta pokazuju da one posjeduju veće suosjećanje, bolju povezanost s grupom, veću odanost i nesebičniju volju za pomaganjem drugima...

Znate li zašto guske lete u grupi i u određenoj formaciji?

Svaka guska maše krilima, stvarajući uzgon za ptice koje je slijede. Leteći u ovoj formaciji, čitavo jato postiže 70 posto veći raspon letenja nego kada bi svaka ptica letjela sama. Kada guska izađe iz formacije i leti sama, odjednom osjeća otpor zraka. Tada se brzo vraća u formaciju da iskoristi uzdižuću snagu ptica ispred sebe.

Kada se guske koje predvode jato umore, prelaze u unutrašnjost formacije a druge guske prelaze u vodeću poziciju. Guske koje lete u formaciji gaču kako bi ohrabrile one sprijeda da održe tempo.

Kada se guska razboli ili je ranjena i padne, dvije guske je slijede da bi joj pomogle i zaštitile je. Ostaju s njom dok ona ne ugine ili je sposobna ponovno letjeti, a zatim se zajedno vraćaju svom jatu ili se pridružuju drugom.

Zašto se mi ne ponašamo poput gusaka i ostajemo zajedno, koristeći svoje talente i vještine da bismo djelovali kao tim?

Zašto se ne udružujemo s onima koji idu istim putem kojim mi želimo ići, izmjenjujemo se u vodstvu i pomažemo jedni drugima?

Zašto ne ohrabrujemo jedni druge u napretku i uvijek si međusobno pomažemo u bolesti i zdravlju?

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci