Zašto je 'zoomanje' toliko zamorno

Na kraju radnog dana kod kuće osjećate se više iscrpljeno? Hit aplikacija za video chat - Zoom - je blagoslov koji je mnogima omogućio da rade i u vrijeme pandemije, ali ima i mnoštvo negativnih strana zbog koji se osjećamo psihički umornima

U vrijeme izolacije i rada od kuće videopozivi milijunima ljudi uvelike olakšavaju život, no pritom se pojavila i nova boljka – takozvani video-call fatigue (zamor zbog videopoziva) odnosno zoom fatigue (zamor zbog 'zoomanja', tj. korištenja popularne aplikacije Zoom za videopozive).

Mnogi se žale da su iscrpljeni već nakon pola sata videopoziva, a psiholozi kažu da se to događa zato što se pri takvim virtualnim susretima više psihički naprežemo nego u onima uživo. Naime, uživo je puno lakše pratiti neverbalnu komunikaciju (izraze lica, geste, držanje) zahvaljujući kojoj bolje shvaćamo smisao onoga što osoba govori te njezino raspoloženje. Na ekranu to često nije jasno vidljivo, a pritom i pojačano ćulimo uši jer se u tehnološkom prijenosu gube i glasovne finese koje inače olakšavaju razumijevanje izgoovorenoga. Što se više sugovornika istodobno nalazi na ekranu, to napetije nastojimo sve „pohvatati“.

Psiholozi, također, navode da je u videopozivima zamorno i to što pritom možemo vidjeti i sebe na ekranu, razmišljajući kako izgledamo i što drugi misle o našem izgledu. Stručnjaci, stoga, napominju da „zoomanje“ ponajprije valja prihvatiti kao koristan način povezivanja s drugima, a ne kao natjecanje u fotogeničnosti. Ne pretjerujte u korištenju videopoziva, povremeno pauzirajte, a na kraju dana resetirajte se i opustite u „živoj“ stvarnosti.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci