William Kamkwamba, čudesni afrički dječak koji je ukrotio vjetar...

William Kamkwamba, 14-godišnji dječak iz Malavije, države na istoku Afrike, čitajući knjige u knjižnici naučio je kako od smeća napraviti vjetrenjaču i doveo je struju u svoje selo. Iako živi jednostavnim životom u farmerskoj obitelji, nikada nije imao računalo i ne poznaje mnogo bijelih ljudi, njegova radoznalost, volja i upornost vodili su ga do postignuća koja su unaprijedila život svim stanovnicima njegova sela

Prekinuto školovanje zbog gladi

William Kamkwamba rođen je 5. kolovoza 1987. u Dowi u Malaviji, a odrastao je na obiteljskoj farmi u selu Masitala. Kao drugo dijete svojih roditelja Trywell i Agnes Kamkwamba, William ima šest sestara - Annie, Dorris, Rose, Aisha, Mayless, i Tiyamike.

Nakon završenog osnovnog obrazovanja u Wimbe Primary School, upisao se u srednju školu Kachokolo. Zbog teške gladi 2001. godine njegovoj obitelji nedostajala su sredstva za plaćanje školarine 80 dolara godišnje, pa je William bio prisiljen napustiti školu nekoliko mjeseci prije završetka srednjoškolskog obrazovanja. Pet godina nije mogao ići u školu.

Ne mireći se sa sudbinom, odlučio je sam...

S 14 godina, ne prihvaćajući svoju sudbinu, William je počeo posuđivati knjige u maloj knjižnici njegove bivše osnovne škole. Posudio je američki udžbenik za osmi razred "Korištenje energije", koji je imao fotografiju vjetroturbina na koricama.

Odlučio je izgraditi vjetrenjaču koja će napajati strujom njegovu obiteljsku kuću i tako otkloniti potrebu za kerozinom, koji je pružao samo zadimljeno, treperavo, udaljeno i skupo svjetlo nakon zalaska sunca. Najprije je izgradio prototip, pomoću radio motora, zatim početnu 5-metarsku vjetrenjaču od slomljenog bicikla, oštrica ventilatora traktora, starog amortizera i stabla plave gume.

Prva vjetrenjača

Nakon što je spojio vjetrenjaču s automobilskim akumulatorom, William je mogao napajati četiri žarulje i puniti mobilne telefone susjeda. Ovaj je sustav čak bio opremljen kućnim prekidačima za svjetlo i prekidačem od čavala, žice i magneta. Vjetrenjača je kasnije proširena na 12 metara kako bi se bolje uhvatio vjetar iznad stabala. Treća vjetrenjača je pumpala sivu vodu za navodnjavanje.

Sljedeći Williamovi projekti uključivali su čistu vodu, prevenciju malarije, solarnu energiju i rasvjetu za šest domova u njegovoj obitelji, duboki bunar sa solarnom pumpom za čistu vodu, sustavom navodnjavanja kapima i opremanje seoskog tima Wimbe United prvim uniformama i cipelama. Otkako imaju uniforme s crtežima sunca i vjetra, tim kontinuirano pobjeđuje i cijelo selo je ponosno na njih.

Projekt vjetrenjača privukao je brojne posjetitelje, uključujući i dr. Hartforda Mchazimea, zamjenika ravnatelja MTTA, malavijske nevladine organizacije odgovorne za knjižnicu u zajednici. Mchazime je doveo novinare, uključujući The Malawi Daily Times, koji je napisao dugu priču o Williamu.

william

Svjetski poznati inovator s diplomom

Soyapi Mumba i Mike McKay, inženjeri Baobab Health Partnership u Malaviju, pisali su o članku u blogu na internetu, a vijesti o Williamovim izumima stigle su i do Emeke Okafora, programskog direktora za TEDGlobal, prestižnog okupljališta mislioca i inovatora. Okafor je pozvao Williama na konferenciju kao kolegu. Williamova prezentacija dovela je do dodatnih mentora, donatora i tvrtki koje podupiru njegovo obrazovanje i daljnje projekte.

William je diplomirao na Dartmouth Collegeu 2014. i počeo je raditi na Ideo.org kao globalni suradnik. Vrijeme posvećuje dizajnu usmjerenom na ljude i putuje širom svijeta, radeći na projektima u rasponu od sanitacije u Indiji do prevencije spolnog nasilja u Keniji. Sada u suradnji s WiderNet-om radi na razvijanju odgovarajućeg tehnološkog kurikuluma koji će omogućiti ljudima da premoste jaz između “znanja” i “rada”. WiderNet će distribuirati sadržaj putem eGranaries širom Malavija i diljem kontinenta.

Više o Williamu na: www.williamkamkwamba.com

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci