Višnja McMaster - autorica najslađeg zagrebačkog suvenira

Svestrana žena impresivne biografije, 65-godišnja Višnja McMaster profesorica je engleskog jezika, poduzetnica, pjesnikinja i nagrađivana inovatorica koja za sebe kaže da je promatračica koja se igra sa životom. U tom njezinom igranju nastao je najslađi zagrebački suvenir – pušlek kandiranog, jestivog cvijeća, spoj tradicije i njezinog života u inozemstvu

Povratak kući

Nakon više od 11 godina provedenih u Japanu, suprug i ja smo se s dvjema kćerima odlučili vratili u Jugoslaviju, upravo prije izbijanja rata. Tijekom nekoliko desetljeća življenja u raznim dijelovima svijeta, u Zagreb smo se iznova vraćali svake godine za praznike, a onda smo se odlučili zauvijek vratiti u moj rodni grad, koji je moj suprug Graham McMaster prisvojio i zavolio još dok je kao mladić predavao englesku književnost na Filozofskom fakultetu.  

Uselili smo se u kućicu u cvijeću u zagrebačkom Markuševcu, koju smo iz Japana kupili na neviđeno. Iako sam je prije toga vidjela samo na slikama, kao rođenu Zagrepčanku iz centra grada, kuća i priroda na obroncima Medvednice me oduševila. Pri preseljenju sam saznala da su se ljudi u tom kraju tradicionalno bavili uzgojem cvijeća, a kako su žene iz tekstilne industrije baš u to vrijeme rata ostale bez posla, htjela sam ih zaposliti i vratiti im nadu.

Zagrebački slatki pušlek

Ideja o slatkom pušleku počela se rađati još dok sam živjela u inozemstvu. Naime, svaki put, nakon što smo proveli praznike u Hrvatskoj, po povratku kući tražila sam lijepe autohtone suvenire za svoje prijatelje da bi im dočarala ljepotu svoje zemlje. Nakon što sam 2-3 puta odnijela naše domaće suvenire više nisam imala što da im darujem, zbog čega sam često imala problem pri kupnji sitnica za uspomenu iz moje domovine. Tako sam došla na ideju o izradi jestivog cvijeća.

Željela sam stvoriti poseban i trajan suvenir koji stiže iz svježeg bogatstva prirode brdovitog dijela Zagreba, iz ljupkih vrtova markuševečkog kraja. To je buket maćuhica, jaglaca, tratinčica, različaka, ljubičica, ruža i drugog cvijeća, koje se prema posebnom receptu pretvara u slatki desert. Dehidracijom latica i lišća, zagrebački slatki pušlek pretvara se u suvenir koji traje zauvijek. Sve se cvijeće uzgaja organski, bez uporabe pesticida, a na njegovom kandiranju rade žene iz markuševečkog kraja, čije su bake prije nekoliko desetljeća i same prodavale cvijeće Zagrepčankama.

msž msž

Htjela sam pokazati da će, ako dođu kod nas - jesti cvijeće

Zagrebački slatki pušlek dizajniran je za natječaj koji je 2000. godine raspisala zagrebačka turistička zajednica za suvenir grada i osvojio je drugo mjesto. Prije nego što sam brendirala zagrebački pušlek prve sam cvjetove brala u svom vrtu i spremala ih za obitelj i prijatelje. Godinama sam usavršavala tehnologiju sušenja i kandiranja, kušajući različito cvijeće, koje nije uvijek bilo najfinije.

Ovim suvenirom sam htjela pokazati turistima i svijetu da Hrvatska ima prekrasnu prirodu i da će, ako dođu kod nas – jesti cvijeće. Kandirano cvijeće i latice iz pušleka se mogu koristiti na razne, maštovite načine, za ukrašavanje kolača i torti, sladoleda, šerbeta, krema, voćnih salata i koktela, za sve slastice da bi vizualno bile još privlačnije i nepcu ukusnije.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci