Veća produktivnost u mačjem društvu

Tako je lijepo raditi od kuće i biti sa svojom mačkom… dok ona spava. Jer, kad je budna, produktivnost često pati: mačke su majstori odvlačenja pozornosti s bilo kakvog posla. Na sreću, moguće im je ne samo doskočiti nego i od njih stvoriti korisne suradnike

Oduvijek ste sanjali o tome da možete raditi od kuće kako biste što više bili sa svojom mačkom, no kad ste to uspjeli ostvariti, primijetili ste da vam je opala produktivnost jer vam ljubimac stalno odvlači pozornost? Uz savjete stručnjaka The Animal Rescue Site mjaukavo ometanje možete smanjiti na minimum, a na maksimum povećati vrijeme koje ćete provesti zajedno. 

Dnevna rutina – mačke vole rutinu pa će tako usvojiti kad je vrijeme da se vi bavite svojim poslom. Ta dnevna rutina može biti bilo što – npr. jednostavno davanje doručka ili poslastice – što ćete učiniti prije no što sjednete raditi.

Privlačniji ležaj – baš ono na čemu radite (tipkovnica, knjige, papiri…) mački je u tom trenutku najdraže moguće mjesto za ležanje. Zato osigurajte privlačniju alternativu blizu radnog stola, bilo da je riječ o mekoj dekici ili običnoj kartonskoj kutiji (koje mačke obožavaju).

Odvlačenje pozornosti – za promjenu, vi odvucite pozornost svom ljubimcu: možete, primjerice, vani, blizu prozora ili na balkonu postaviti hranilicu za ptice pa će mačka cijeli dan imati što napeto gledati (a i vama će dobro doći povremeno skrenuti pogled kompjutora).

Pauze za češkanje – u određenim razmacima napravite stanku pa nekoliko minuta posvetite maženju i češkanju ljubimca ili igri s njim. To će biti dobro i za vas kao kratka antistres-terapija.

Povećanje ekipe – ako je vaš ljubimac osobito zaigran i mazan, razmislite o udomljavanju još jedne mačke kako bi imao društvo. Dok se budu igrali ili zajedno drijemali, imat ćete više vremena za rad.

Manje iskušenja – imate li običaj grickati dok radite, birajte hranu koja će vašoj mački biti neprivlačna. Inače ćete gubiti dragocjeno vrijeme tjerajući mačku od svojih grickalica.

Gnjavljenje – kada trebate mir da se potpuno usredotočite na posao, osigurajte ga bezazlenim no djelotvornim "gnjavljenjem" svoje mačke. Svatko zna što će njegovu mačku sigurno udaljiti, bilo da je riječ o dizanju na ruke, grljenju ili vađenju češlja i četke.

Ipak, bit će dana kad ništa od ovog neće djelovati jer će vaša mačka biti preuporna. Tada si jednostavno dopustite manju produktivnost i uživajte u vremenu provedenom sa svojim mačjim prijateljem – ne samo da će vaš ljubimac biti zadovoljan nego ćete se i malo odmoriti i napuniti baterije pa s više energije poslije prionuti poslu. 

 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci