Najinspirativniji učitelji kroz povijest: Svojim su metodama promijenili svijet

Na današnji dan, 5. listopada, obilježava se Svjetski dan učitelja. Tom prigodom, prisjetimo se najinspirativnijih učitelja kroz povijest koji su činili nemoguće i mijenjali svjetove svojih učenika na bolje

Anne Sullivan, učiteljica Hellen Keller

Hellen Keller bila je poznata spisateljica te aktivistica za gluhe i slijepe osobe. Međutim, njezin uspjeh ne bi bio moguć bez Anne Sullivan, njezine učiteljice, a kasnije vjerne prijateljice i suputnice, koja je učinila ono nemoguće – podučila je gluhu i slijepu djevojčicu komunikaciji s vanjskim svijetom. Kao djevojčica, Sullivan je oboljela od trahome, očne bolesti, zbog čega je ostala djelomično slijepa te bez vještine čitanja i pisanja. Obrazovanje je stekla u Perkins školi za slijepe u Bostonu i nedugo nakon diplome postala je učiteljica Hellen Keller.

View this post on Instagram

Objavu dijeli BlindNewWorld (@blindnewworld)

Bez sumnje, njezina vlastita djelomična sljepoća dala joj je uvid (u punom značenju riječi) u zatvoreni svijet djevojčice. Da bi ostvarila kontakt s gluhom i slijepom djevojčicom, Sullivan je na Hellenin dlan ucrtavala riječi, slovo po slovo. Tako bi jednu ruku polila vodu, a na drugoj bi joj iscrtala riječ voda: v-o-d-a. Tom metodom, Hellen je brzo napredovala do uspješne komunikacije s okolinom. Zahvaljujući njezinoj upornosti, Hellen je poslana u školu Perkins za slijepe u Bostonu, gdje je stekla obrazovanje i nedugo nakon toga postala uspješna i inspirativna spisateljica, predavačica i aktivistica.

"Djeci trebaju vodstvo i suosjećanje mnogo više od uputa", Anne Sullivan. 

Maria Montessori

Maria Montessori

Kroz stoljeća postojale su različite metode i pristupi obrazovanju djece. Neki su naglašavali važnost discipline i učenje činjenica napamet, dok su ostali imali nešto otvorenije i kreativnije pristupe. Međutim, jedna od najinovativnijih i najutjecajnijih obrazovnih pristupa jest metoda Marie Montessori. Početkom 20. stoljeća, Maria Montessori, jedna od rijetkih, ali briljantnih studentica u Italiji i kasnije liječnica, zainteresirala se za obrazovanje te je otvorila u Rimu svoju Dječju kuću (Casa del Bambini) gdje je počela primjenjivati svoje obrazovne teorije u praksi. Glavna ideja njezine metode jest da je učiteljeva primarna odgovornost stvoriti odgovarajuće okruženje za učenje i pružiti iskru koja djeci omogućuje prirodni razvoj. Drugim riječima, djeci treba dati slobodu da sama istražuju i otkrivaju okolinu umjesto da ih se prisiljava da mirno sjede na stolicama. Ubrzo su se njezine metode pokazale veoma uspješnima, a problematična djeca koja su pohađala njezinu školu odjednom su procvjetala. Njezina metoda stekla je veliku popularnost koja ni danas ne jenjava.

"Oslobodite djetetov potencijal i pretvorit ćete ga u svijet", Maria Montessori. 

Erin Gruwell

Erin je američka učiteljica, poznata po svojem jedinstvenom pristupu podučavanja o kojoj je snimljen film 'Pisci slobode' iz 2007. - njezin lik tumači Hilary Swank. Erin se najprije školovala za pravnicu, no nakon što je na televiziji 1992. vidjela nerede u Los Angelesu, odlučila je promijeniti svoju profesiju. 

"Mislila sam, Bože, dok braniš dijete u sudnici, bitka je već izgubljena. Mislim da bi se prava borba trebala dogoditi ovdje, u učionici", rekla je.

Najpoznatija je po svojem projektu Freedom Writers Dairy, knjizi u kojoj je svojim studentima iz problematičnih sredina omogućila da pišu dnevnike o svojim životima. Tako je uspjela doprijeti do njih i pomoći im da se uzdignu iz nepovoljne okoline te pronađu put prema boljem, sretnijem i sigurnijem životu.

Jaime Escalante

Jaime Escalante bio je profesor matematike porijeklom iz Bolivije. Sredinom 70-ih prihvatio je posao učitelja matematike u Garfield Highu, jednoj od najsiromašnijih srednjih škola u Los Angelesu. Mnoge je iznenadio u pristupu podučavanja gdje je od učenika tražio da pokušaju svladati izazove, umjesto da uče matematiku samo za prolaz. To je u početku naišlo na veliki otpor od strane učenika i kolega, no ubrzo su njegove čvrste i neumoljive metode pokazale rezultate. Sve veći broj studenata uspješno je polagalo AP Calculus testove za upise na sveučilište.

View this post on Instagram

Objavu dijeli Ball2Books (@ball2books)

O njegovu podučavanju također je snimljen film 'Stand and Deliver' iz 1988. u kojem ga tumači Edward James Olmos.

"Ako očekujemo da će djeca biti gubitnici, bit će; ako očekujemo da će biti pobjednici, bit će pobjednici. Oni rastu ili padaju na razinu očekivanja onih oko sebe, posebno svojih roditelja i učitelja", Jamie Escalante. 

Pripremila: Ema Subotičanec, Izvor: biography.com

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci