Tina Uglješić: Promjena prehrane promijenila mi je zdravlje, razmišljanje i - posao

Njezin odnos prema hrani promijenio se kad je jednoga ljeta u knjižnici instinktivno posudila knjigu o sirovoj hrani. Opčinjena njezinim pozitivnim i brzim djelovanjem, svoje je iskustvo i recepte počela dijeliti na gastroblogu Zelenarium, koji je postao mjesto inspiracije za vegane i one željne koketiranja sa sirovom hranom. Četrdesetpetogodišnjoj blogerici Tini Uglješić takva je prehrana poboljšala ne samo zdravlje nego i cjelokupni život jer joj je pomogla promijeniti način razmišljanja, zbog čega se odvažila dati otkaz i nastaviti svoj put, slušajući srce

Otišla sam u knjižnicu po lagano štivo...

Knjige na nas mogu utjecati na nevjerojatne načine. Imaju sposobnost da nam se zavuku pod kožu, odvedu nas u avanturu i utječu na naš način razmišljanja. Najmoćnije su one koje transformiraju naše živote – knjige koje mijenjaju naše razumijevanje samih sebe i svijeta oko nas.

Takve su malobrojne, pa onaj tko pronađe svoj primjerak može se smatrati sretnikom. Jednu takvu, prije šest godina, otkrila je Tina Uglješić, tadašnja menadžerica s diplomom magistra ekonomije, koja se i dan-danas pita što ju je privuklo knjizi takve tematike.

„Prije odlaska na ljetovanje otišla sam u knjižnicu da posudim kakvo lagano štivo, no privukla me na pultu izdvojena knjiga U 12 koraka do sirove hrane, Victorije Boutenko“, kaže Tina Uglješić, ističući da je prije nisu pretjerano interesirale ni dijete ni prehrana te da je bila opredijeljeni svejed. No kako ništa nije slučajno, tako to nije bio ni odabir ove knjige. Tina nije čekala da se s odmora vrati kući, nego je odmah kupila blender i počela eksperimentirati i iskušavati novootkrivene recepte sirovih smoothieja.

Imam još 10 godina da napravim nešto za sebe

„Privukao me način na koji je knjiga napisana; vrlo je konkretna – nudi brza rješenja i brze promjene. Nadala sam se da ću se riješiti visokog kolesterola koji je rastao proporcionalno razini mog stresa na poslu. Usto, moja je mama umrla od srca u 51. godini, a ja sam bila na pragu četrdesetih. Razmišljala sam kako imam još deset godina da napravim nešto za sebe. Nisam znala što bi to moglo biti, a definitivno nisam pomišljala da bi hrana mogla toliko drastično promijeniti moje zdravlje“, prisjeća se zagrebačka blogerica.

Osim smanjenog kolesterola, primijetila je da se riješila i niza drugih, u njenom životu uobičajenih simptoma. Koža joj je postala čišća i sjajnija, jednostavno je počela blistati, a umor je nestao jer za probavu vitaminima nabijenih sirovih napitaka organizam nije trošio previše energije. Energija se, kako kaže Tina, iz želuca preselila u druge dijelove tijela, posebno u mozak koji je počeo raditi kao svježe navijen.

Novi nalet vitalnosti i eksperimentiranje u vegetarijanskoj, a potom i veganskoj kuhinji vodili su je k pokretanju bloga.

msž

Zelenarium

Zelenarium si je tako poklonila za 40. rođendan, a pokrenula ga je kao online kuharicu za sebe i prijatelje koji su se zainteresirali za recepte. Svojom je promjenom prehrambenog stila neminovno utjecala na ljude oko sebe, kao i na svoju obitelj. Iako suprug i djeca nisu promijenili način prehrane (jedino je Tina iz njihovog jelovnika eliminirala mlijeko i šećer), prema Tini su bili puni razumijevanja i podrške kad im je priopćila svoj plan.

„Jest ću sirovo i vegansko jer želim biti zdrava mama i zato što želim biti s vama što je dulje moguće“, iskreno je tada Tina objasnila svom šestogodišnjem sinu i devetogodišnjoj kćeri.

Eliminacija namirnica mesnog podrijetla, rafinirane i kuhane hrane pokrenula je u Tininom organizmu proces detoksikacije, ali i čišćenja na još jednoj razini. Naime, na sirovoj se hrani tijelo čisti od toksina, pa sirovojedci često dobivaju osjećaj čistoće i tijela i uma. Zahvaljujući hrani koja joj je, kako kaže, pročistila i razbistrila um, blogerica je smogla hrabrosti izaći iz „kutije“ društveno zadanih okvira i normi. „Shvatila sam da ne moram cijeli život proživjeti nošena strujom, nego da mogu zaplivati u smjeru koji sama odaberem“, objasnila je Tina.

Strah od nesigurnosti i neizvjesnosti je nestao – i dala sam otkaz

Premda je, prema uvriježenim standardima, imala uređen život – završila je fakultet, udala se, dobila dvoje djece, imala je dobar menadžerski posao – smatrala je da ju je cijelim tim putom, zapravo, nosila struja. Ali onda se, promjenom prehrane, u njoj počela buditi želja da svaki dan kreira sama.

„Nakon četiri godine premišljanja, istovremenog žongliranja između posla, uređivanja bloga i obiteljskih obaveza, strah od nesigurnosti i neizvjesnosti je nestao – i ja sam dala otkaz, znajući da neću požaliti“, prisjeća se Tina. Uz suprugovu podršku, njezinu je odluku, ističe, olakšala knjiga Placebo ste vi, dr. Joea Dispenze, koju je to ljeto pročitala usvojivši autorov najvredniji savjet – da sami svojim navikama i mislima kreiramo život kakav želimo.

Motivacija drugih

Otkaz ju je doveo na pravi put, onaj na kojem sama kormilari, pa posljednje dvije godine Tina radi samo ono što voli. Vođena misijom da pomaže ljudima, posvetila se isključivo pisanju bloga i održavanju radionica sirove hrane, a odnedavno je pokrenula i Malu školu sirove hrane. Kako bi motivirala ljude da ne odustanu od zdravog življenja, osmislila je i Družionice, susrete na koje je svatko dobrodošao, a na kojima jednom mjesečno, prema zadanoj temi, sudionici razmjenjuju iskustva i savjete.

S prvim danom ljeta organizirala je i online Summer smoothie challenge koji je okupio čak 80 ljudi spremnih da svaki dan, tijekom 30 dana, prema receptima koje im Tina jednom tjedno šalje elektroničkom poštom, popiju jedan novi sirovi smoothie.

„Želim ljudima pokazati kako i bez promjene svog uobičajenog načina prehrane, samo uvođenjem jednog sirovog obroka dnevno, mogu pokrenuti značajne pozitivne promjene. Za početak, dovoljno je započeti dan zelenim smoothiejem umjesto pecivom – i sama sam tako počela“, naglašava blogerica koju na Facebooku prati više od 34 tisuće fanova.

msž

Ako je potrebno u teškom trenutku nahraniti emocije, učinite to

Ljudima često savjetuje da ne budu beskompromisni i strogi kad je riječ o promjeni prehrane. „Želite li iskušati nešto novo, npr. veganstvo, frutarijanstvo ili sirovojedstvo, ne morate donositi životne odluke obećavajući si kako više nikad nećete jesti ovo ili ono. Budite opušteniji prema hrani, istražujte i isprobavajte što vam više odgovara.

Pritom nemojte biti kritični prema sebi – ako vam je potrebno u nekom teškom trenutku nahraniti emocije, učinite to, bez osuđivanja. Najvažnije je da utabate svoj put do zdrave prehrane. Čak i ako vas životna rutina udalji od tog puta, prije ili poslije završit ćete na njemu jer kad jednom osjetite pozitivne promjene, teško ćete se vratiti na staro. Naučit ćete voljeti sebe više od svoje hrane“, govori blogerica iz iskustva.

Sirovojedskom, veganskom gozbom Tina ne časti samo svoje tijelo, koje poštuje kao hram, nego na isti način njeguje svoj um i duh. Osim što redovito meditira, posljednjih nekoliko godina pohađa tečajeve hrvatskoga programa All level healing koji uključuje raznovrsne intuitivne, energetske, mentalne i duhovne tehnike za samorazvoj, manifestiranje i iscjeljenje.

Teško se vratiti na staro

Ova je tematika Tinu ne zanima samo privatno, jer polaznici njezinih edukacija, kako kaže, žude za informacijama koje nadmašuju konzumiranje zdrave hrane, želeći cjeloživotnu promjenu. Završivši četvrti stupanj, za rad s energijom i dvodnevni seminar kod dr. Joea Dispenze, Tinina se edukacija okrenula u smjeru zadovoljavanja molbi svojih polaznika.

Što u budućnosti možemo očekivati od ove blogerice teško je predvidjeti, ali možemo zaviriti u njezinu prošlost jer, kažu, povijest se ponavlja. U Tininom slučaju, knjige, pročitane za vrijeme ljetnog odmora u njoj pokreću lavinu promišljanja i postaju okidač životnih promjena. A jedna od knjiga kojima se posvetila ovih dana je Hodočašće duše, američke duhovne učiteljice Sonije Choquette. Ako možemo nagađati, spoj duhovnosti i hrane zvuči nam odlično!

Tina Uglješić: Tri stvari koje su nam na godišnjem dovoljne za zdravu prehranu

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci