Fizičko kažnjavanje djece uzrokuje više štete nego koristi - evo 7 razloga zašto nikada ne biste trebali udariti svoje dijete

Nažalost, mnoge mame, tate i njegovatelji i dalje vjeruju da djecu treba udariti, no to se nikada ne bi trebalo dogoditi. Ako ste netko tko vjeruje u fizičko kažnjavanje djece, vjerojatno niste sami. No, nova analiza u više od 69 istraživanja na tu temu daje uvjerljiv argument protiv takvog kažnjavanja

Fizičko kažnjavanje i povećana agresija

Znanstvenici su otkrili da fizičko kažnjavanje dovodi do povećane agresije, asocijalnog ponašanja i tjeskobe. I što su djeca više dobivala batina, to su bila gora. Drugim riječima, udaranje je imalo suprotan učinak. 

Kad većina roditelja govori o učinkovitim disciplinskim mjerama, "oni misle na mjere koje s vremenom poboljšavaju dječje ponašanje", kaže dr. Joan Durrant, dječja klinička psihologinja. "Ali ono što vidimo s fizičkim kažnjavanjem, a posebno s batinama, jest da izaziva ponašanja koja ne želimo."

Nedavna analiza sugerira da su djeca s postojećim problemima u ponašanju postala agresivnija kad bi dobivala batine, a djeca koja nisu bila agresivna postala su agresivnija kad su dobivala batine.

"Kad nas netko udari, to ne rješava problem", kaže dr. Durrant. "Čini nas bijesnima i ogorčenima i tjera nas da poželimo otići i udariti nekoga drugoga. Nagriza povjerenje i uzrokuje strah i tjeskobu. Jednaka je reakcija i kod odraslih i kod djece. "Svaki put kad udarite dijete, kaže dr. Durrant, izgubili ste priliku pokazati mu kako riješiti problem. Na kraju, djetetu ostaje manje mogućnosti rješavanja sukoba.

 Djeca počinju vjerovati da zaslužuju batine

Dr. Durrant primjećuje da postoji šansa da neka djeca usvoje iskustvo i počnu vjerovati da zaslužuju fizičke kazne. "To se može očitovati tjeskobom, depresijom, poteškoćama s povjerenjem u druge ljude, problemima sa samopoštovanjem, pribjegavanjem raznim opijatima", kaže ona. Čak i ako se batine ne događaju često ili nisu toliko teške, dr. Durrant ih označava kao "traumatične".

"Kad ste frustrirani, udarite s više sile nego što ste namjeravali. To može jako brzo eskalirati. I mislim da je to vjerojatno jedno od najvažnijih otkrića u literaturi o fizičkom kažnjavanju - ne postoji smiren, sabrani roditelj koji će udariti svoje dijete. A kad ste bijesni ili frustrirani  lako može doći do fizičkog kažnjavanja "

Ako ovo čitate i razmišljate, dobio sam batine i ispao sam dobro, razumijemo. Neće svi koji su dobili batina doživjeti sve ove negativne ishode, ali istraživanje u velikoj mjeri sugerira da su rizici prilično ozbiljni.

Stoga dr. Durrant i dr. Helen Egger, stručnjakinja za mentalno zdravlje djece, nude alternativna rješenja koja su učinkovita i štite dobrobit vašeg djeteta:

1. Redefinirajte svoj odnos prema disciplini

Roditelji često tuku djecu jer se boje da će ih, ako to ne učine, razmaziti, kaže dr. Durrant.

Umjesto toga, dr. Durrant predlaže pokušati otkriti što je izazvalo pogrešku djeteta i izravno se pozabaviti time. Na primjer, recimo da je vaše dijete u nevolji zbog trčanja kroz kuću. Umjesto da ga udarite, dr. Durrant predlaže da istražite zašto to rade. Možda ćete otkriti da  dijete ima višak energije nakon što je cijeli dan bilo mirno. Umjesto da ponovite kućno pravilo (npr. "Ne trči u kući“), objasnite djetetu zbog čega to pravilo (npr. trčanje u kući je opasno), a zatim odvedite dijete u park gdje se može istrčati. "Djeca ne čine namjerno ono što smatramo lošim", kaže ona. "Oni žele dobro, žele naše odobravanje i žele biti bliski s nama. Zato moramo sjesti i komunicirati s njima." 

Prijekori, posebno oni koji imaju oblik fizičke agresije mogu učiniti da se dijete osjeća loše, ničem ga ne poučavaju niti mu pomažu da sljedeći put bude bolje. 

2. Pohvalite svoju djecu kad su dobra

Drugi način podučavanja djeteta dobrom ponašanju je usmjeravanje na dobro, a ne kažnjavanje lošeg. Doktorica Egger preporučuje nagraditi ih kad rade nešto kako treba, jer će ih to potaknuti da ubuduće ponove takva ponašanja.

3. Promijenite izražavanje

Budući da je pozitivno dokazano učinkovito, dr. Egger također preporučuje da promijenite svoje izražavanje. Tako biste, na primjer, "prestani trčati" mogli zamijeniti s "koristi noge za hodanje" ili "nemoj to raditi" s "napravi nešto lijepo", kaže ona.

4. Planirajte unaprijed

Kad negativnom ponašanju dodijelite posljedice, dr. Egger kaže da razmislite što je bilo prije incidenta (prethodnici)? Što se zapravo dogodilo (ponašanje)? Kakvi će biti rezultati (posljedice)? "Važno je razumjeti prethodnik jer tada možemo predvidjeti kada se ponašanje događa i mijenjati djetetovo okruženje kako bi se spriječilo loše ponašanje", kaže dr. Egger.

Na primjer, ako znate da se vaše dijete uznemiri kad mu kažete da isključi iPad, planirajte unaprijed. Jasno mu objasnite koliko vremena dobiva za iPad, upozorite ga prije nego vrijeme istekne (to se naziva početna priprema, objašnjava dr. Egger), a kad vrijeme istekne preusmjerite mu pažnju na nešto drugo što će ga zainteresirati.

5. Zanemarite sitnice

Djeca žele pažnju svojih skrbnika, kaže dr. Egger, čak i ako je negativna. Dakle, ako možete, pokušajte zanemariti male prijestupe, ispade bijesa itd., tako da vaše dijete ne nauči da takvim ponašanjem može privući pažnju. Neka ponašanja ne treba tolerirati, ali kad dijete radi nešto relativno bezazleno, možda je najbolje da se pretvarate da se to ne događa.

"Kad je moguće, zanemarite dječje ponašanje, ali nemojte zanemariti djetetove osjećaje", kaže dr. Egger. "Ako vaše dijete osjeća bijes jer ste mu oduzeli igračku koju su bacali, trebali biste prepoznati njegov osjećaj ljutnje (nema ispravnih ili pogrešnih osjećaja), a zatim krenuti dalje. Možete reći: "Zalijevat ću biljke. Kad budeš spreman, voljela bih da to učinimo zajedno." Ili uzmite knjigu koju ćete čitati djetetu."

6. Primijetite vlastito loše ponašanje

Ako neprestano reagirate na ponašanje svog djeteta vlastitim emocionalnim slomovima, neće nužno vašu reakciju registrirati kao lošu stvar, kaže dr. Egger. Roditeljstvo je uostalom i mentorstvo. "Riječ je o tome da budete osoba za koju se nadate da će biti uzor vašem djetetu", kaže dr. Durrant. "Djeca nauče moćne lekcije - promatrajući nas. Dakle, moramo biti ljudi kakvi želimo da budu naša djeca kad odrastu."

7. Nastavite učiti nove roditeljske vještine

Učinkovit odgoj djece nije nužno intuitivan, pa je važno, kao što je dr. Durrant ranije spomenula, educirati se. Postoje knjige, web stranice, a i vaš pedijatar također može dati dobar savjet, kao i internetske grupe za podršku roditeljstvu, dječji psiholog ili drugi stručnjaci za mentalno zdravlje.

Izvor: wellandgood

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci