Šimleše sasvim realno o njihovom odnosu: 'Dosta je idealiziranih veza jer to postavlja nerealna očekivanja'

Bračni bar Šimleša ove godine slavi 14. godišnjicu braka, a u mjesecu ljubavi to je bio i više nego dovoljan povod za live intervju sa supružnicima na Sensa Instagram profilu kojeg je na temu ‘Kako održati odnos na duge staze’ vodila glavna urednica Sense Izabela Vrtar. Pročitajte što su sve rekli jedno o drugome, ali i o svojem odnosu te koja je tajna njihove dugovječne ljubavi

Poznanstvo dugo 28 godina

Maja Šimleša, poznata autorica i prevoditeljica, već dugo radi u Bruxellesu, a Bruno je autor knjiga koje pričaju o životu. U braku su skoro 14 godina.

“Upoznali smo se prvog dana srednje škole, prije dobrih 28 godina“, rekao je Bruno na što se Maja nadovezala da se znaju jako dugo te da im je bračni staž najkraći koji imaju. Prijatelji su od 1992. godine kaže Maja, a bili su u vezi od 2002. godine, pa je bračni staž kratak u odnosu na ostalo zajednički provedeno vrijeme.

“Bili smo najbolji prijatelji u srednjoj školi, ali na fakultetu smo se razišli u potpunosti. Nismo razgovarali gotovo pet godina“, rekla je Maja o razdoblju u kojem su potpuno izgubili kontakt jedno s drugim. No na kraju fakulteta život ih je ponovno spojio. Bruno se na to našalio kako je u srednjoj školi pokušao biti s njom, no ona je imala druge ideje i druge dečke.

151644827_206753467815923_7229383920645730194_n”Oboje smo studirali na Filozofskom fakultetu tako da smo se relativno često i viđali, ali zapravo smo si bili nevidljivi u to vrijeme jer moja je svaka misao i svaka pročitana knjiga i svaki susret imao veze s otkrivanje smisla života. Za Maju sam bio prenaporno stvorenje, a budući da ona nije o takvim stvarima razmišljala bila mi je nedovoljno stimulativno društvo“, prisjetio se Bruno.

“Meni on nije bio zanimljiv zato što je stalno filozofirao, a mene su zanimale drugačije stvari poput putovanja. Imala sam tada i dečka sportaša pa smo često istraživali planine rijeke i slično. Dakle, kada bi se Bruno i ja sreli na fakultetu nismo si imali što previše za reći osim jednostavnog 'bok'. Čak smo jednom sjeli na kavu i zaključili da nam je bilo katastrofa, baš bezveze. Nakon toliko godina intenzivnog druženja u srednjoj školi zapravo smo postali stranci“, prisjetila se Maja.

Od prijateljstva do skladnog braka

Ponovno su se spojili nakon njezinog prvog putovanja u Južnu Ameriku kada je ona doživjela vrlo duboku osobnu transformaciju. “Kada sam se vratila njemu se svidjelo to nešto novo u meni, nova znatiželja i potraga za drugačijom sobom. Tada smo se počeli ponovno družiti, ali zbog dugog vremenskog razdoblja koje nam je u međuvremenu nedostajalo ponovno smo se počeli upoznavati“, ispričala ja Maja.

Danas su u skladnom braku te se nadopunjavaju privatno i poslovno, no kaže Maja da oni kao i svi drugi parovi nisu savršeni. “Bruno vrlo često na društvenim mrežama ističe da imamo kriznih trenutaka i pokušavali smo davati priču koja je realističnija. Bruno želi naglasiti i drugu stranu koja nije stalno okružena srčekima i leptirićima jer takva nije naša svakodnevica. Jednostavno mislim da ne postoji čarobni štapić, osim ako se on ne zove zajednički trud i želja da naša veza bude što bolja i dublja. Ja to ne bi nazvala magijom ni srodnim dušama već posvećenošću vezi. Na vezi treba raditi jednako kao što se uzgaja biljka koju treba zalijevati i podrezivati. To je jednostavno proces“, rekla je Maja.

Ali da ima loših dana, ima ih, nadovezao se Bruno i kazao kako je to u redu. “Ja imam potrebu rezanja problema u korijenu. Dakle svaki problem koji je tu ne guramo ga ispod tepiha, ne pravimo se da nije tu, već ga se trudimo riješiti prije nego što eskalira.“

“U svakom odnosu želim biti otvoren i iskren pa je tako i u mojem odnosu s Majom. Biram kako ću i kada nešto reći, ali ne i hoću li to reći. Trudim se birati način i vrijeme i ako ima dovoljno pohvala i njezin i moj ego mogu primiti kritiku“, rekao je Bruno o otvorenosti u njihovom odnosu.

“Ja sam emotivnija osoba i bilo mi je teško izgovarati sve stvari koje mislim i osjećam, ali s druge strane ne želim od njega da me štedi. Ponekada se ne slažemo u načinu na koji nešto iskomuniciramo ,ali u konačnici je bitno da ono što izađe iz mene i iz njega bude istina. Kada sam shvatila da mi on nije neprijatelj i da me ne želi povrijediti uspjela sam čuti što mi želi reći jer ga nisam gledala kao neprijatelja već kao osobu koja je samo iskrena sa mnom“, rekla je Maja.

Iako imaju odličan brak, imaju i određene različitosti. Maja je tako rekla kako je Bruno najdosljednija osoba koju ona zna, no ona je više “raspršena“ i lako gubi fokus. Brunin karakter je takav da ga to smeta jer ima dojam da ga ne razumijem ili slušam. Moja raspršena priroda je nešto što mene muči zbog onoga što čini nama kao paru“, rekla je Maja.

“Mislim da smo oboje dovoljno zreli da ne očekujemo jedno od drugoga da uvijek bude tu za ono drugo, a dok su god to iznimke to je u redu. Kada postane pravilo da se ne možemo razumjeti i kvalitetno razgovarati tada to postaje problem“, nadovezao se Bruno. “Dosta mi je idealiziranih odnosa i veza jer to postavlja nerealna očekivanja. Želim davati realnu sliku našeg odnosa koji je jako kvalitetan, ali se enormno trudimo da bude kvalitetan. Svi imamo loše dane i to je sasvim u redu.“

Teško razdoblje nakon rođenja kćeri

Bračni par Šimleša priznao je i da u njihovom odnosu nije sve tako bajno. “Imali smo jako teško razdoblje, par godina nakon rođenja kćerkice Anabele. Nismo uspjeli uspostaviti dinamiku u troje. Kada dođe dijete dogodi se totalni tektonski poremećaj prethodnog odnosa i treba napraviti nešto da se ponovno i par poveže, ali i svo troje ili četvero, ovisi koliko je djece, kao obitelj. Nama je trebalo puno vremena da dođemo do ponovnog uspostavljanja stabilnosti s obzirom na to da smo imali drugačije zahtjeve i kriterije po pitanju odgoja. Ja sam više bila mama  medvjedica koja je imala zaštitnički instinkt, a Bruno je odgoju pristupao na drugačiji način. I jednom i drugom nam je roditeljska uloga bila iznimno važna a nismo se u njoj pronalazili i nismo se u njoj poklapali. Tu je došlo do momenta kada smo se pitali je li to to ili trebamo poći svatko na svoju stranu“, prisjeća se Maja najveće krize u njihovu braku.

“Ali nismo pojedinačno razmišljali o tome već smo se i tada trudili razgovarati i to su bili maratonski razgovori“, nadovezao se Bruno.

Nakon toga je Bruno počeo voditi na televiziji emisiju “Svaki dan, dobar dan“ i za to su mu bile potrebne opsežne pripreme, a Maja je počela putovati u Bruxelles i prevoditi za institucije. “Zapravo smo se tu odmaknuli od stalnog problema i boli, tuge i nerazumijevanja i posvetili se nekim drugim stvarima i tako si dali vremena da odahnemo. Zatim smo ponovno počeli puniti svoj rezervoar ljubavlju, pažnjom“, prisjetila se Maja. “Nismo gledali u sam i ponor, ali sve su opcije bile na stolu“, nadovezao se Bruno.

Romantična prosidba

“Bruno kad je mene zaprosio šapnuo mi je na uho da ne zna kako će naš život izgledati ali da želi narednih nekoliko godina provesti sa mnom i pitao me želim li ih ja provesti s njim. Nije mi obećavao čitav život do starosti dok nam se ne počnu ruke tresti i zubi otpadati, nego mi je obećao sebe u potpunosti za neko vrijeme koje ni sam ne zna do kada će trajati. Ja sam apsolutno na to pristala“, ispričala je Maja na što se Bruno nadovezao da je obećao da će se maksimalno truditi i dati sve od sebe da istraže i zajedno kreiraju ljubav.

“Nisam imao niti prsten, bili smo kod kuće s prijateljima koji su nas zezali kada ćemo se vjenčati., Ja sam tada kleknuo. Ostali nisu čuli što sam joj rekao. Taj dio je ostao između nas dvoje i to je bio do ovoga trenutka. Ona je počela plakati i nacrtao sam joj sa plavim flomasterom prsten i to je bilo to.

Ljubav u doba pandemije i potresa

Prije pandemije Maja je često putovala, no zbog koronavirusa mnogi su brakovi proživjeli krizu. “Nama je to bila obiteljska godina. Nemamo problem biti zajedno, ali kad jesam ovdje jako mnogo vremena provodimo zajedno jer oboje radimo od kuće. Intenzivnije smo provodili vrijeme zajedno ali na smo navikli. Zajedno smo provodili mnogo vremena išli u šetnje družili se s Anabelom , pogledali mnogo toga na televiziji, čitali smo zajedno. Nama je ovo bila dobra godina u obiteljskom smislu. Još povezanija i bliskija“, rekla je Maja, a Bruno se s njom složio:

Humanitarno su aktivni svakodnevno a tome su se posvetili još više nakon potresa na području Gline i Petrinje. Bruno je prikupio i hvalevrijednu humanitarnu pomoć. “To ima veze s našim brakom jer sam ja bio često u Glini. Bruno mora pomagati i ja sam mu odlučila pomoći jer znam koliko mu je to bitno“, rekla je Maja.

“Ona mi čuva leđa i virtualno hoda uz mene što mi puno znači. Što se tiče gline to mi želudac i srce kažu da trebam jer kada nisam tamo često sam na telefon. Pri kraju smo akcije gdje smo skupili nekoliko tisuća kuna za konkretne stvari i konkretne ljude. Sada je najaktualnija akcija “Kupi hoodicu sagradi kućicu. Sto posto od zarade ide za jednu kuću. Ne za kontejner nego za pravu kuću. Jako sam zahvalan ljudima što uplaćuju novac i jedva čekam da napravimo temelje za kuću“, pohvalio se Bruno čiju akciju svi mogu podržati putem njegove Facebook stranice i Instagram profila.

Vrijednosti koje žele prenijeti kćeri Anabeli

Dotaknuli su se i svoje kćeri Anabele te onoga što bi željeli da ona od njih nauči o odnosima i ljubavi. “Kao djeca smo gledali razne primjere koji su možda bili i kontradiktorni. Sjećam se kako su meni uvijek govorili i stričevi, tete, prijatelji mojih roditelja kako nema prave ljubavi za cijeli život i na taj način su mi prljali sliku o odnosu kakav bi trebao biti. Ali ja sam kao dijete znala da to ne mora tako biti. Moj odnos s Brunom je nešto puno drugačije i to je ono što bih htjela da Anabela vidi. Da odnos ne mora umrijeti nakon 20 godina veze, da odnos ne mora prijeći u nekakvo prijateljstvo ili cimerstvo, nego da je to zaista nešto što ti možeš i dalje hraniti, potpirivati kao vatricu, da postoje trenuci strasti, uzbuđenje i ponovnog zaljubljivanja.

Anabela nas zna zadirkivati kada se zaljubljeno gledamo, ali to je upravi ono što ja želim da ona vidi, da se ja i nakon 20 godina smijem njegovoj fori i da je to super. Mi pred njom ne skrivamo kada se posvađamo. Ona nas vidi kada smo u odnosu u kojem ne želimo biti i ne želim joj to skrivati jer je to prirodan odnos. No, želim da vidi kada je takva situacija da se trudimo i pokušavamo razjasniti problem, umjesto da ga spremamo pod tepih. Želim joj pokazati da ako želiš imati ljubavni odnos koji je živ i nakon toliko godina u njega treba ulagati, treba se truditi i davati u taj odnos. To je živući organizam“, rekla je Maja. 

“Na mnogo toga mogu zahvaliti Bruni jer u trenucima kada sam postala majka htjela sam biti samo majka i Bruno me podsjećao da smo i mi tu i što mi zapravo jesmo. Zahvaljujući i tome nas dvoje smo tu gdje jesmo“, prisjetila se Maja.

Bruno i Maja kažu da u privatnom životu svojim prijateljima ne daju ljubavne savjete jer ne žele ulaziti u ulogu terapeuta, već daju podršku. Nekad ih inspiriramo nekad ih iritiramo.

“Maja je unikatna po tome što nosi srce na dlanu i može nekoga razoružati i osnažiti suosjećanjem i toplinom i podrškom i čistim prihvaćanjem, a ne ikakvim osuđivanjem. Tako da je ta vrsta podrške koju daje nekome besprijekorno dragocjena. To je njezin enormni talent i to mnogo naših prijatelja jako dobro zna“, rekao je Bruno o Maji.

“Brunina posvećenost nekom odnosu je nešto što je nikada prije nisam vidjela. On je jako daje, nosi sebe na dlanu u svakom segmentu i osjećaš da ti on zaista čuva leđa, da je tu i da će te razumjeti , poslušati, podržavati i to se nije promijenilo 19 godina koliko smo zajedno. Njegova žela za pomaganjem je toliko iznimna da djeluje poput svemirca. To mi je kod njega jedna od najposebnijih stvari u koje sam se na kraju krajeva i zaljubila“, rekla je Maja o Bruni.

Ljubavno pismo staro 10 godina

Prije 10 godina zamolili smo Brunu da za Sensu napiše Maji ljubavno pismo u kojem je rekao: “Volim te zato što se bar 363 dana u godini želim oženiti tobom“. Kako je danas? “Taj broj je sada nešto niži, ali je sigurno 300 dana, što mislim da znači kvalitetan odnos. Da je 365 značilo bi da sam blesavo zaljubljen, ovako sam mudro zaljubljen“, kazao je i rekao da je taj tekst dugo mnogima bio inspiracija o tome kakva bi ljubav trebala biti. Maja je to pismo objavljeno u Sensi uokvirila i objesila na zid u spavaćoj sobi.

Za kraj Maja i Bruno su nam otkrili što bi rekli jedno drugome da se vratite na dan svojeg vjenčanja. “Ja bih rekla da želim biti tu gdje jesam i da ću ti reći da znajući sve što me čeka u tih 14 godina i da će se sve apsolutno isplatiti“, rekla je Maja Bruni.

“Rekao bih joj da nas očekuje uzbudljiva vožnja, par nezgodnih zavoja i par savršenih jer osjećaj užitka što si u tom nekom zavoju razigra sve stanice. Raširi krila i uživaj“, zaključio je Bruno.

Intervju možete pogledati na Sensa Instagram profilu @sensahrvatska.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci