Što je bolje - dvorište puno ptica ili povišica plaće? Iznenadit će vas odgovor!

Što je bolje: dvorište puno ptica ili povišica plaće? Što se tiče sreće, dva istraživanja sugeriraju da bogatstvo ptičjeg pjeva ima veću vrijednost!

Ptičji pjev donosi radost

Stanovanje u okolišu punom ptica povećava osjećaj zadovoljstva i sreće, pokazalo je istraživanje Njemačkog centra za integrativna istraživanja bioraznolikosti iDiv.

Analizom načina života više od 26.000 osoba iz 26 europskih zemalja otkriveno je da brojnost i raznolikost ptičjih vrsta ljudima donosi radost. Tim više što promatranje i slušanje ptica postaje sve omiljenijom razbibrigom otkako se u vrijeme pandemije koronavirusa još više cijeni iscjeljujući učinak prirode.

Još jedno istraživanje, objavljeno u znanstvenom magazinu Ecological Economics, sugerira da bogatstvo ptičjeg pjeva ima veću vrijednost! Ispostavilo se da su sudionici istraživanja bili nešto više od 50 posto sretniji s porastom vrsta ptica za 10 posto, nego dodatnim rastom od 10 posto njihova prihoda.

"Najsretniji Europljani su oni koji u svakodnevnom životu mogu doživjeti brojne različite vrste ptica ili koji žive u okruženju u kojem žive mnoge vrste", rekao je glavni autor studije Joel Methorst.

Proljeće i ljeto je osobito lijepo doba za radovanje pticama jer, osim onih što stalno borave u našoj blizini, pojavljuju se i selice što se vraćaju nakon zime provedene u toplijim krajevima: rode, lastavice, čigre, slavuji, čvorci... Ptice su važan pokazatelj bioraznolikosti i stabilnosti ekosustava, pa im nastojte omogućiti miran i ugodan život čuvajući njihova staništa.

 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci