Što ako ste na Božić sami?

Ako ćete na Božić biti sami, a ta vam se ideja ne sviđa, postoje načini kako lijepo i smisleno provesti taj dan...

Vjernike će utješiti odlazak u crkvu, gdje sigurno neće biti sami. Pozovu li vas prijatelji na obiteljski ručak ili izlazak u grad, nemojte odmah navući masku Grincha – pokušajte osjetiti duh blagdana, moglo bi se pokazati kao sjajna ideja! Prednost koju imate u odnosu na one koji kod sebe organiziraju proslavu upravo je u tome što tamo možete biti onoliko dugo koliko vam se sviđa, a potom se ispričati i vratiti u toplinu svoga doma.

Ako ste ljubitelj životinja, volonteri u azilima za životinje bit će vam zahvalni na pomoći u šetnji, hranjenju i maženju životinja – o njima da i ne pričamo! Ponudite isto i prijateljima za koje znate da imaju kućne ljubimce, a možda bi voljeli nekamo otputovati. Jedna od opcija je i – rad. Ako imate mogućnost raditi tih dana, a posao je nešto što volite i donosi vam radost, zašto ne? Možda vas i kod kuće čeka neki projekt koji ste dugo odgađali te čekali slobodne dane da ga u miru dovršite. Brže će vam proći vrijeme i na kraju dana osjećat ćete se korisnima i potrebnima, a to je neprocjenjivo.

Mnogima su prijatelji i rodbina rasuti diljem svijeta, no suvremena tehnologija omogućava nam druženje gotovo poput pravog. Zašto ih ne biste razveselili (možda su i oni usam­ljeni ili sami) organiziranjem on-line Božića na Skypeu ili grupe na Facebooku: gosti se mogu tijekom cijelog dana prijavljivati i odjavljivati, prema želji i mogućnostima; ne morate ni kuhati, ni imati besprijekoran stan, a opet ćete se dobro zabaviti i vrijeme će proletjeti!

Ako vam je ipak najprivlačnije ostati doma, odlučite uživati u činjenici da možete raditi baš sve što poželite! Počastite se ukusnom hranom, organizirajte filmski maraton ili beauty dan, izvucite stare časopise s lijepim fotografijama, isplanirajte putovanje (tada su, primjerice, cijene putnih karata i aranžmana puno niže nego inače pa možda ugrabite kakvu sjajnu priliku), prošećite prirodom, vizualizirajte i opišite kako biste Božić voljeli provesti iduće godine ili jednostavno provedite dan u krevetu.

I na kraju, kad prođe sav taj šušur, kad zadrijemamo nakon bogatog božićnog ručka, ostaje nam samo osjetiti zahvalnost za dan, kakav god je bio; osjetiti u sebi zadovoljstvo svime lijepim što smo doživjeli, a ono manje lijepo ostaviti iza sebe i s radošću ga otpustiti.

Irena Zrinski

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci