Štitite li djecu previše?

U želji da djeci osiguraju sigurno i mirno odrastanje, neki ih roditelji čuvaju pod staklenim zvonom. Jeste li li znali da se djeca češće ozljeđuju na igralištu ako im roditelji prate svaki korak?

Preoprezni roditelji – ozlijeđena djeca

Za mališane nije dobro da im roditelji vise nad glavom. Ni u kojoj situaciji, pa ni na dječjem igralištu. Zabrinuti roditelji koji previše revno čuvaju djecu od nezgoda na igralištu, paradoksalno, nanose djeci veću štetu od ležernijih roditelja. Istraživanje provedeno 2009. godine u Sveučilišnoj bolnici Winthrop u državi New York obradilo je razne vrste ozljeda koje djeca trpe na igralištima.

Primjerice, otkriveno je da se 14 posto prijeloma potkoljenice događa prilikom spuštanja niz tobogan. Međutim, tko bi rekao da su se sve takve ozljede dogodile onda kad se dijete spuštalo na krilu roditelja, a nijedna kad se spuštalo samo? „Roditelji su uzrujani kad doznaju da su nehotice pridonijeli ozljedi svoje djece, iako su vjerovali da ih štite“, primijetio je dr. John Gaffney, voditelj istraživanja.

Psiholozi smatraju da je sudjelovanje u umjereno rizičnoj igri proces pri kojemu se djeca polako suočavaju s opasnostima i napreduju u svladavanju prepreka. Svako svladavanje nove prepreke u djetetu stvara uzbudljiv i pozitivan osjećaj koji nadomješta prijašnji strah. S druge strane, ako je iz igre uklonjen i najmanji element opasnosti, dijete je lišeno iskustva brojnih malih pobjeda i ostaje u strahu od rizika i neizvjesnosti. Taj će strah biti prisutan i u odrasloj dobi pri susretu sa stresnim okolnostima.

„Dječje je igralište djetetov svijet u malom“, napominje Mark Reinecke, ravnatelj Katedre za psihologiju pri Sjeverozapadnom sveučilištu u Illinoisu. „Lekcije koje tamo nauče odzvanjaju tijekom cijeloga života. Ovisno o tome kakva iskustva doživi na igralištu, dijete može steći uvjerenje da je vješto, učinkovito i sposobno ovladati svojim svijetom ili, pak, da to nije sposobno.“

Ozren Podnar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci