'Si, yes, perche, warum?': U 8 koraka naučite strani jezik bez puno muke

Ako vam je dosadno kod kuće ili sanjate o posjetu stranoj zemlji i uživanju u njihovoj kulturi, uz ovih je 8 koraka moguće samostalno naučiti novi jezik iz udobnosti svog doma

Učenje stranog jezika pomlađuje mozak

Osim prava na hvalisanje, blagodati učenja stranog jezika su velike. Studije sugeriraju da učenje drugog jezika može poboljšati rad mozga, koncentraciju i pamćenje. A jedna studija čak implicira da može usporiti brzinu starenja vašeg mozga.

Sve je veća količina učinkovitih besplatnih aplikacija za učenje jezika - Babbel i Duolingo, na primjer - koje proces učenja jezika kod kuće čine jednostavnim i praktičnim. Nikada ne morate kročiti u službenu učionicu - cijele tečajeve možete pohađati sami, iz udobnosti svog doma. Međutim, neki su jezici u osnovi teži od drugih.

Ne očekujte da će rezultati biti brzi. Ovladavanje tečnošću zahtijeva dovoljno strpljenja, vježbanja i ponavljanja. Zapravo, stručnjaci iz Babbel-a pretpostavljaju da čak i za najlakše jezike za učenje, ako govorite engleski jezik - španjolski i francuski - treba 24 do 30 tjedana. Složenijim jezicima, poput arapskog, kineskog i japanskog, može biti potrebno čak 88 tjedana.

Za najbolje šanse za uspjeh slijedite ove stručne strategije:

1. Bacite se na posao

Nemojte pretjerano razmišljati. Ako samo eksperimentirate, preuzmite besplatnu aplikaciju. Uvijek je možete nadograditi kasnije ako ostajete pri učenju. Lako je osjećati se preplavljeno kad započnete učiti nešto novo, posebno jezik. Zapamtite: "Nećete sve odmah shvatiti, ali vaš je mozak stvoren za učenje jezika", kaže dr. Cindy Blanco, znanstvenica koja uči u Duolingu. "Nastavite mu pružati priliku i uskoro ćete razbiti kôd."

2. Počnite s osnovama

Iako zvuči očito, najbolji način za početak je izgradnja temelja s osnovama. Usredotočite se na to kako reći "zdravo", najčešće glagole, najvažnije pridjeve i kako brojati, kaže Ted Mentele, urednik didaktike u Babbelu. Iako vam mnoge aplikacije omogućuju skakanje iz lekcije u lekciju, najvjerojatnije ćete postići uspjeh ako slijedite nastavni plan i program kako je predviđeno.

3. Izgovarajte riječi

Jedan od najtežih aspekata samostalnog pokušaja učenja jezika je govoriti, kaže Mentele. "Čitanje riječi jezika nesumnjivo je važno, ali tada ne naučite kako ljudi zapravo zvuče." Dopunite svoje učenje slušanjem izvornih govornika i vježbanjem zvukova. Neke aplikacije to potiču zadacima ponavljanja. Slušanje podcasta i gledanje televizije i filmova također mogu biti izvrsni dodaci za učenje.

4. Nemojte preopteretiti svoj mozak

Pretjerivanje nije baš učinkovito, kaže Mentele. Usporite s učenjem kako biste mogli pravilno usmjeriti rječnik u svoje dugoročno pamćenje. To je ključ uspjeha. "Učenje 15 minuta dnevno vaša je najbolja strategija za razgovor", kaže. Ako imate problema s ubacivanjem učenja u raspored, pokušajte uklopiti vrijeme tijekom neočekivanih pauza, na primjer dok čekate u redu u samoposluzi ili zamijenite surfanje društvenim mrežama za kratku lekciju. Iznenadit ćete se koliko svakodnevno možete naučiti u samo malo vremena.

5. Budite dosljedni

Da bi se učenje jezika isplatilo, važno je redovito vježbati, s ne više od nekoliko dana razmaka između predavanja, kaže Bowles. Za najbolje rezultate preporučuje najmanje 30 minuta dnevno, četiri do pet dana u tjednu. Ako vam pomogne, postavite si podsjetnik za svaki dan u isto vrijeme.

6. Ne zaboravite pregledati prethodne lekcije

Ponavljanje može biti dosadan posao u usporedbi s učenjem novih stvari, kaže Mentele. Ali ako stvarno želite naučiti novi jezik, a ne samo pamtiti neke otmjene rečenice, morate pregledati što ste učinili. "To vam osigurava da ne zaboravite što ste naučili i da gradite svoj napredak", objašnjava.

7. Vježbajte s ljudima

"Ključ učenja su ponavljanje i primjena jezika u novim kontekstima", kaže Blanco. "Oni vam pomažu uspostaviti vezu između novih informacija i onoga što već znate."

Ali softver vas može odvesti samo do određene točke ako se nadate tečnosti. Potražite rješenje za učenje jezika koje nudi interaktivno virtualno podučavanje uživo, poput Rosette Stone. Ili, još bolje, prijatelja ili člana obitelji s kojim možete vježbati. To vas dovodi ispred jezika i omogućuje vam da riječi i gramatiku vidite na nove načine, kaže Blanco.

8. Budite strpljivi

Umjesto da se usredotočite na pogreške koje možete počiniti tijekom učenja, slavite uspjehe koji proizlaze iz dosljedne prakse, kaže Bowles.

Izvor: oprahmag.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci