Šest savjeta kako lakše raditi od kuće s malim djetetom

Rad od kuće može pružiti najbolje od dva svijeta – da budete uz svoje dijete istodobno zarađujući za kućanstvo. Ipak, to može uzrokovati i neke probleme. Evo kako biti produktivan i koncentriran na posao uz malo dijete...

U ovim izazovnim vremenima mnogi ljudi rade od kuće umjesto iz ureda, a među njima su i brojni roditelji. Za mnoge rad od kuće pruža najbolje od dva svijeta – sposobnost da budu uz svoje najmanje istodobno zarađujući za kućanstvo.

No imati ured kod kuće može uzrokovati i neke probleme. Posebice ako kod kuće imate malo dijete. Štoviše, rad uz malo dijete je teži od rada u nekim drugim okolnostima. Vaše maleno treba konstantnu pažnju, ali za razliku od bebe, pokretno je. Ipak nije nemoguće! Donosimo vam šest savjeta kako raditi od kuće uz malo dijete.

1. Probudite se ranije

Najbolji način rada uz malo dijete jest da napravite što veći obujam posla dok vaše dijete spava. Ovo znači da namjestite budilicu sat ili dva prije nego se vaše dijete budi. Ako vam je koncentracija najviša ujutro, tada se uhvatite u koštac s najzahtjevnijim poslovima. No, ako ipak niste jutarnji tip, rano će vam buđenje omogućiti da u miru popijete kavu ili čaj i organizirate svoje poslove. Odgovorite na neodgovoreni e-poštu i ispanirajte si ostatak dana.

2. Ohrabrite ih da se igraju sami

Samostalna igra je jako važna za razvoj male djece i treba ju poticati. Za zaposlene roditelje samostalna igra znači da će uspjeti u miru obavljati posao. Osmislite nekoliko igara koje će zaokupiti vaše dijete te vam tako osigurati potreban mir.

3. Zaposlite dadilju ili zatražite pomoć roditelja

Ponekad, želite li uspješno raditi od kuće, zapošljavanje pomoći je neizbježno. Ovisno o vašoj situaciji možete unajmiti dadilju za cijeli dan ili zamoliti svoje roditelje da dođu kod vas na nekoliko sati kako bi vam olakšali. Postizanje rutine pomoći će vam da svakodnevno imate dovoljno vremena za uspješno obavljanje posla.

4. Udružite se sa susjedima ili prijateljima

Poznajte još nekog roditelja koji radi od kuće? Dogovorite se s njima oko čuvanja djece. Primjerice ako vaša susjeda ima dadilju dogovorite se s njom da pričuva i vaše dijete, a zatim se idućeg dana zamijenite. Osim što ćete vi tako moći raditi u miru, vaše će se dijete poigrati sa svojim vršnjakom. Najbolje od svega jest što je besplatno.

5. Iskoristite vrijeme za spavanje

Kada ste roditelj koji radi od kuće, vrijeme spavanja je jednako važno za vaše dijete koliko je i za vas. Ako možete, pustite svoje dijete da dugo spava -  dva ili tri sata popodnevnog sna nije predugo za malo dijete. Potrudite se da vrijeme spavanja bude svakog dana u isto vrijeme kako bi vaše dijete steklo zdravu rutinu.

 6. Pružite svom djetetu puno pažnju

Rad od kuće za mnoge roditelje ima mnoge dobre strane, ali nije uvijek jednostavno. Gotovo je nemoguće zanemariti posao, a još je teže ne misliti na njega. No, ako vaše dijete pokušava privući vašu pažnju, vrlo vjerojatno neće odustati dok u tome ne uspije.

 Stavite sa strane popis stvari koje morate učiniti, ugasite računalo i pružite djetetu pažnju koju zaslužuje. Postavite granice i osigurajte dovoljno  vremena za igru tijekom radnog dana. Na kraju krajeva, najveća prednost rada od kuće jest ta da možete više vremena provoditi s djetetom.

Izvor: verywellfamily.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci