Seksualni život tinejdžera

Sjećate li se svog prvog seksualnog iskustva? Sigurno da. Jeste li ga podijelili sa svojim roditeljima? Vjerojatno ne. Mislite li da će vaše dijete reći vama? Nadate se da hoće, ali vjerojatno neće. Je li vaš tinejdžer spreman za seksualna iskustva? Mislite da nije. Što misli on? Siguran je da jest

Tinejdžeri koji imaju seksualna iskustva misle da je seks nekad dobar, nekad loš, a nekad kompliciran. Slično se o svojim seksualnim iskustvima izjašnjavaju i njihovi roditelji. Razlika je u tome što odrasli očekuju da vrijeme zrelosti i spremnost za seksualne odnose svoje djece trebaju odrediti upravo oni - roditelji.

Granice djetinjstva postupno se spuštaju pa se danas smatra da pubertet počinje već u 10. godini, a osim noviteta modernog vremena, promijenilo se i značenje pojmova zabava, druženje i ljubav. Način na koji su se uopznavali i udvarali djedovi i bake današnjih tinejdžera više ne postoji. Romantiku, pisanje pisama, džntlmensko i damsko ophođenje zamijenili su internetska komunikacija i "neobavezno" druženje, nerijetko praćeno raznim stimulansima (alkohol, narkotici, seks). Upravo zato, sve ranije stupanje u seksualne odnose iako nije poželjno nije ni - neobično.

Promjene u društvu

Većina roditelja u promjenama suvremenog života vidi samo ono negativno, pa je razumljiva i njihova potreba da zaštite dijete. Međutim, promjene su dio odrastanja svake generacije i ne mogu se spriječiti, ali poznavajući ih, možemo na njih utjecati. Upoznatost s načinom ponašanja generacije kojoj pripada vaše dijete višestruko je važno. Naime, eventualni pokušaji da ga izolirate od stvarnosti u kojoj živi učinit će ga nespoosobnim za samostalni život u takvoj stvarnosti.

Zato se umjesto žalopojki o dobrim starim vremenima uhvatite u koštac s novim vremenom i izazovima. Nemojte očekivati da se vaše dijete ponaša kao vi u njegovim godinama, ali budite mu veća podrška nego što su vama bili vaši roditelji. Prenesite mu sve što smatrate pozitivnim, svoje osobno iskustvo, vijednosti ili stavove koji mu mogu obogatiti razvoj. Pred promjenama niste bespomoćni, budite njihov aktivni sudionik i onaj sastavni, bolji dio.

Utjecaj medija

Mediji kojima su djeca izložena, prije svega internet i TV, postali su veći učitelji od obitelji. Međutim, na našim TV programima ne postoje edukativne emisije o seksualnosti, a postojeći pornografski sadržaji pridonose formiranju pogrešnih predodžbi o tome kako treba izgledati žensko ili muško tijelo (što rađa brojne komplekse) pa do toga kako treba izgledati sam seksualni odnos. Možete li se boriti protiv takvih medija?

Preuzmite dio odgovornosti. Pojačajte svoj utjecaj. Nemojte mistificirati seksualnost jer je ona dio života. Inzistirajte na ljubavi kao osnovi odnosa. Odustanite od lažnog moraliziranja, zaboravite na "tabu" teme. Naprotiv, otvorite sva pitanja koja su važna za odrastanje vašeg djeteta.

Razgovor

Nemojte glumiti da vam je razgovor o seksu s djetetom prirodan ako nije jer ono će to osjetiti pa razgovor neće imati efekta. Najprije razriješite unutarnje dileme i razmislite s kim bi dijete trebalo razgovarati o toj temi? Njegovi vršnjaci znaju vjerojatno manje od njega. Škola, psiholozi i učitelji imaju druge prioritete. Seksualnost nije tema koja bi se učila iz knjiga, zar ne?

Osim vas, vaše dijete nema drugog sugovornika. Njegovo prvo "pravo" zaljubljivanje ne znači obavezno i prvo seksualnio iskustvo, ali ako se to ne dogodi s prvim ljubavnim iskustvom, s nekim sljedećim hoće. Zato je upravo prvo zaljubljivanje vrijeme da počnete s tim razgovorima.

Ništa se ne podrazumijeva

Mediji stvaraju pogrešne slike pa nemojte očekivati da se određene informacije o seksualnosti podrazumijevaju. Budite konkretni, izravni, jasni. Dijete ne može samo znati koja je najbolja kontracepcija, kako prvi seksualni odnos treba izgledati, zašto su važni osjećaji da bi se ostvario tako intiman čin...

Informacija u službi edukacije

Kako biste svom tinejdžeru prenijeli odgovarajuću informaciju, najprije se informirajte sami. Uobičajeno je mišljenje da seks u tinejdžerskoj dobi ne može biti dobro iskustvo jer kao posljedicu ima problematično ponašanje u kasnijoj dobi (lakše eksperimentiranje sa svakom vrstom rizika, alkoholom i narkoticima).

Međutim, projekt Sveučilišta u Virginiji pokazuje određene prednosti ranog stupanja u seksualne odnose, prije svega u formiranju stabilnijih, dugoročnijih i zdravijih emocionalnih veza. Istraživanja također pokazuju da je više od 50 posto tinejdžera do 18. godine imalo seksualne odnose, ali je samo 15 posto koristilo kontracepciju. Također, barem jedan od 15 adolescenata boluje od neke spolne bolesti.

Oprez

Zagledajte se u svoje dijete tinejdžera. Iako ne možete biti objektivni prema onome koga volite najviše na svijetu, sjetite se da liječnici Britanskog medicinskog udruženja zdravlje adolescenata opisuju kao tempiranu bombu zbog činjenice da svaki peti adolescent pati od prekomjerne težine i ima ili poremećaj u prehrani ili depresiju, a svaki deseti zaražen je nekom spolnom bolešću.

Vi najbolje znate kako ste odgajali svoje dijete, ali nad utjecajem sredine na njihov razvoj nemate kontrolu. I ono dijete koje je prema statistikama "svako peto" ili "svako treće", "deseto", ono dijete koje je zaraženo spolnom bolešću ili s iskustvom tinejdžerske trudnoće, sve su to nečija djeca. Možda vaših prijatelja, susjeda, kolega. Sve su to naša djeca.

Emocije

Konačno, najvažnije što svom tinejdžeru trebate prenijeti jest da uvjet za seksualni odnos mora biti kvalitetan emocionalni odnos. Možda se vama to podrazumijeva ili mislite da je za vaše dijete takvo podsjećanje nepotrebno. Međutim, ankete pokazuju da je velik broj tinejdžera kao razlog prvog seksualnog odnosa navelo: "Zato što su to napravili svi u razredu". Naravno, svaki put kad iz djetetovih usta čujete formulaciju "svi u razredu", to uzmite veoma fleksibilno. Međutim, sigurno je da u takvom odgovoru nikakve ljubavi ne može biti.

Ulaskom u svijet seksualnosti, dijete radi veliki, možda najveći korak u svom razvoju. Vaš tinejdžer na pragu je svijeta odraslih, ali u ovom trenutku, dok se još sprema na taj korak, još uvijek je "samo" dijete. I još uvijek mu je potrebna vaša podrška. Vaš je zadatak upravo suprotan odgovorima "svi iz razreda". Ukorijenite kod djeteta stav da je seksualnost dio života, ali nešto posebno, intimno, važno i najviše - ljubavno.

Jelena Holcer, pedagoginja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci