Rosie Kugli: „Nema prepreke koju žene ne mogu savladati“

Porazgovarali smo s književnicom Rosie Kugli o njezinoj novoj knjizi 'Ikone - neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku'. Riječ je o svojevrsnoj kolekciji „zlatnih“ dama čije nas priče potiču da sanjamo velike snove, vjerujemo u vlastite sposobnosti i podržavamo jednu drugu na putu samoostvarenja

100 neustrašivih žena

Netom objavljena knjiga 'Ikone - neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku'  autorice Rosie Kugli portretira hrvatsku suvremenost i uglavnom živuće ikone koje su ostavile važan trag u našem društvu.

cover ikoneMeđu probranim društvom žena koje su svojim postignućima svoje ime utkale u povijest su: humanitarka Diana Budisavljević, glumica Ena Begović, pjevačica Josipa Lisac, atletičarka Sandra Perković, molekularna biologinja Iva Tolić...

Kolekcija priča o njihovim životima i iskustvima nadahnut će sve djevojčice i žene da sanjaju velike snove, vjeruju u vlastite sposobnosti i znaju da mogu ostvariti sve što požele, kaže autorica.

Ovaj je novi naslove nakladničke kuće Iris Illyrica svojevrsni nastavak knjige 'Priče o neustrašivim hrvatskim ženama' Tatjane Barat čime su zaokružili svoj projekt 100 istaknutih žena hrvatske povijesti.

Koliko je bilo izazovno izdvojiti samo 50 žena udjeljujući im titulu ikona hrvatske povijesti? Što vam je bila glavna misao vodilja prilikom odabira?
'Moje' ikone, neustrašive žene, svojim su životom i radom pokazale da se vrijedi svim snagama boriti za ono u što vjeruju. Najveća vrijednost ove knjige je da će i malim i velikim čitateljima pružiti primjer da se znanje i upornost uvijek isplate i da nikada nije prerano (ali ni prekasno) početi ostvarivati svoje snove. Upravo je to glavni motiv i vodilja knjige.

Što je zajedničko svim našim junakinjama?
Životne priče naših junakinja zaslužuju biti svima nama nadahnuće. Željela sam pokazati koliko su žene snažne, inteligentne i nepobjedive kada si zacrtaju jasan cilj. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću savladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. Uostalom, što su to prepreke?

Što ovom knjigom želite poručiti malim čitateljima?
Želim nadahnuti djevojčice (ali i dječake) da se ne boje izazova, da ih ne pokolebaju prepreke, da sanjaju velike snove, da imaju samopouzdanja i da vjeruju u vlastite sposobnosti kojima mogu postići sve što naume. Želim im pokazati da mogu biti i glumice i sutkinje, atletičarke, glazbenice, znanstvenice, novinarke, profesorice, umjetnice, slikarice, kiparice... sve što god požele. Neka same ispišu stranice svoje priče jer spol nema nikakve veze s našim snovima i željama.

S kojom se ikonom možete osobno najviše poistovjetiti?
Jako mi je teško odgovoriti na ovo pitanje, jer sam u svakoj životnoj priči pronašla barem mali djelić sebe... No kad već pitate, možda, Matija Vuica. I ja sam se baš poput nje našla u situaciji kad sam bila doslovno bez kune u džepu. I morala sam preživjeti... To je izazovan period u kojem doista moraš pokazati svu svoju snagu, biti neslomljiv i neustrašiv. I da, u potpunosti se slažem s njom da novac ne garantira sreću. Matija si nikada nije zacrtavala neki veliki plan, ali je duboko vjerovala da u sebi krije neku emociju i iskru za stvaranje. I nije pogriješila. To mi je itekako blisko. Naravno, bliske su mi i moje kolegice po peru, Silvija Šesto, Sanja Pilić... ma ima ih!

Je li vas nečiji životni put motivirao na ostvarenje nekog svog zaboravljenog sna ili vas potaknuo da učinite svijet boljim mjestom?
Sve ove priče doista ostavljaju bez daha jer su sve ove žene svojim radom i primjerom učinile da ovaj svijet postane bolje mjesto za život. Njihove životne priče zaslužuju biti nadahnuće budućim generacijama i zato ovu knjigu treba čitati djevojčicama i djevojkama da vide koliko su žene jake i sposobne, te na kakve su sve načine poboljšale svijet, ali ju treba čitati i dečkima da ih još jednom podsjetimo kako stojimo uz njih, potpuno ravnopravno!

Što ste spoznali pišući knjigu?
Naučila sam da nema odustajanja i da nema prepreke koju ne možemo savladati. Moramo naučiti cijeniti vlastiti život i svoje sposobnosti, te vjerovati da u nama leži MOĆ. Jer, čudesna je ta moć promjene. Promjena leži u tome da shvatimo da nema ograničenja za snove i mogućnosti koje su pred nama. Možda upravo počinjemo učiti što sve možemo postići. Da, ima toliko toga što možemo naučiti, toliko toga što možemo dati, promijeniti. Zato radimo na poboljšanju odnosa među nama, udružimo se i podržimo jedna drugu na tom putu rasta. Vjerujem da će ova knjige itekako pomoći na tom putu osnaživanja.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci