Volite ih što nisu ranoranioci i još 9 pravila za odgoj sinova tinejdžera

Catherine Newman, autorica knjiga 'Catastrophic Happiness' i 'One Mixed-up Night', podijelila je na blogu 'A Cup of Jo' potpuno subjektivna pravila za odgoj sinova tinejdžera čiji dio vam prenosimo...

1. Naučite ih da poštuju žene. Ne kao da su one lijepi objekti na postolju; već na stvaran način. Naučite ih ravnopravnosti spolova, da žene misle svojom glavom ili da im ustupe mjesto u autobusu.

2. Uživajte u istim smiješnim razgovorima koje ste uvijek vodili, osobito dok ste šetali šumom ili se mazili na kauču. "Da je u dobrotvorne svrhe, koliko komada raženog tosta s maslacem misliš da bi mogla pojesti?" mogao bi pitati, a onda izgledati zaprepašteno kad kažete deset. "Što? Najmanje dvadeset."

3. Volite ih što nisu ranoranioci. Sjetite se da stvaraju mnogo centimetara novog ljudskog mesa svakog dana, i to je iscrpljujuće! (Sjećate li se trudnoće?) Kad zateturaju u 14 sati s bebinim licima naboranim od sna, možete samo reći: "Jesi li dobro spavao, ljubavi moja?" umjesto "Dobro POSLIJEPODNE", kao što su to činili naši vlastiti pasivno-agresivni roditelji. Možda će vas počastiti i mrzovoljnim osmijehom, ugodnim rastezanjem i jednostavnim užitkom riječi "jesam".

4. Budite ljubazni prema svom djetetu, čak i ako se čini da ne primjećuje da vam je stalo. Vjerujte mi, primjećuje. Počastite ga krafnama, roštiljem, velikim osmijehom, šalicom čaja... Kad legne u vaš krevet kako bi bio blizu vama i mačkama, možete nastaviti čitati svoju knjigu - mačke dovoljno predu  za sve vas - ali u redu je osjetiti radost.

5. Pripremite se za blesava pitanja koja će dopirati iz otvorenog hladnjaka: "Je li šunka nestala?" "Nije li preostalo odrezaka?" Odgovorite u pozitivnom tonu. "Tako je!", "Pojeo si!". Podsjetite svog sina da je spreman napuniti hladnjak.

6. Upoznajte se s izrazom "druga večera" i kupite puno smrznutih jela za noćne potrage za hranom.

7. Uživajte u lijepom, nježnom, smiješnom dječaku koji govori blesave stvari poput: "I mene isto", kako bi vas nasmijao nakon što ste na glas rekli da vas perimenopauza ubija.

8. Budite pouzdani. Imajte poštovanja. Ako vam se obrate s nečim lošim ili teškim, prva poruka bi trebala biti: "Tako mi je drago što si mi to rekao." Druga poruka bi trebala biti: "Kako mogu pomoći?"

9. Bilo da izlaze s dječacima ili djevojčicama ili ni s kim, razgovarajte s njima o pristanku na spolni odnos. Pogledajte britanski PSA video “Tea and Consent” kao polazište, a zatim im, ako se seksaju, dajte prostora za to. Unatoč tome što ste se zabavljali iza tribina ili u nečijem automobilu, seks na brzinu je obično loš i potencijalno nezaštićen.

10. Pod pretpostavkom da zapravo želite da vam se pridruži vaš sin, što god radili, odgovor na pitanje: "Je li u redu da moji prijatelji pođu s nama?" je uvijek „da“. Također, i zato što ćete se sjetiti trenutaka kada je bio previše sramežljiv da pozove druge.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci