Petra Terner: Moj život s gospodinom Crohnom

Petra Terner mlada je poslovna žena, ljubiteljica putovanja, joge i ajurvedskog načina prehrane, velika kreativka u kuhinji, ali i jedna od 1,4 milijuna Europljana koji boluju od Crohnove bolesti. Riječ je o kroničnoj upalnoj bolesti probavnog sustava čiji uzrok nije poznat, ali se sumnja na kombinaciju genetske sklonosti i okolišnih čimbenika. Svakome tko se suoči s ovom dijagnozom, život se iz temelja mijenja. I Petri je, kako kaže, dijagnoza donijela promjene, ali – još važnije – i početak kvalitetnijeg načina života, tako da danas svoje stanje ne doživljava kao bolest, nego kao stil života

Suočavanje s dijagnozom i prvi korak

„Imala sam 25 godina kad mi je dijagnosticirana Crohnova bolest koja se pojavila relativno naglo, iako se možda već godinama kuhala u meni“, prisjeća se blogerica Petra Terner. „Nisam imala neke strašne simptome osim bolova u trbuhu, gubitka na težini i slabog apetita, te su se mnogi nadali da dijagnoza neće biti ona koju su naslućivali, ali ipak je bila.

Ona je u meni probudila cijeli niz različitih emocija. Na početku mi je bilo teško, i fizički i psihički, ali nastojala sam okrenuti sve u pozitivnom smjeru jer ipak se s Crohnovom bolešću može živjeti normalno i kvalitetno.“

Perfekcionistkinja kakva jest, kako bi prihvatila poziciju u kojoj se našla i iz novonastale situacije izvukla najbolje što može, Petra je odlučila uzeti dvomjesečnu pauzu u karijeri voditeljice marketinga Terma Tuhelj.

„Znala sam da brojne stvari trebam promijeniti i pronaći pravilnu ravnotežu između privatnog i poslovnog, pa sam uzela slobodno kako bih postavila drugačije prioritete u životu, uvela poseban režim prehrane i ostale stvari koje će mi pomoći da nastavim živjeti kao i prije.“

Crohnova prehrana, tolivealife (1)

Sebe na prvo mjesto, prije gospodina Crohna

Ideja o pokretanju bloga rodila se sasvim spontano. Kako od malih nogu voli kuhati, a dekoriranje hrane i fotografiranje je posebno veseli pa se ponekad satima zna zaigrati s fotoaparatom iznad tanjura, Terner je fotografije počela objavljivati na svom Instagram profilu (@petra.terner).

„Počela sam dobivati sve više poruka u kojima su moji pratitelji hvalili moje kulinarske ideje i tražili recepte. Tada sam shvatila da u Hrvatskoj ne postoji nikakav portal ili blog koji se specifično bavi problematikom Crohnove bolesti s aspekta oboljeloga.

I meni su bili potrebni savjeti i konkretni recepti koje sam godinama učila, pa sam sva ta saznanja odlučila podijeliti“, priča autorica o inspiraciji za pokretanje bloga To live a life (Živjeti život) koji u svojem podnaslovu krije zanimljiv naziv „JA i gospodin Crohn“, čime Petra jasno pokazuje koliko je bitno staviti sebe na prvo mjesto.

Četiri ključne promjene

Blog, pokrenut krajem prošle godine, nudi mnoštvo recepata za Crohn friendly predjela, juhe, glavna jela i deserte koji su odlična ideja za kreiranje dnevnih obroka, a u rubrici „Savjeti“ Terner s čitateljima dijeli savjete koji su joj pomogli u kreiranju kvalitetnijeg i ispunjenijeg života.

Ono što joj je pritom najviše pomoglo, ističe, četiri su ključne promjene, a tiču se prehrane, odmora, tjelesne aktivnosti i smanjenja stresa. „Prehrana je najvažniji segment promjene stila života. Počela sam pripremati manje obroke i jesti 4 - 5 puta dnevno. To mi pomaže u održavanju optimalne tjelesne težine, pa ne gubim kilograme, što je svojstveno ovoj bolesti.

Eliminirala sam namirnice koje izazivaju simptome: masnu, začinjenu i slatku hranu, kruh, crveno meso, kravlje mlijeko, orašaste plodove, kao i puno voća i povrća. Ukratko, najviše jedem bijelo meso, ribu i lagano povrće. Eksperimentirala sam i sebi prilagodila alternativne načine pripreme hrane.

Primjerice, više ne koristim luk, češnjak i dodatke za zgušnjavanje jela te sam generalno uvela red u svoje prehrambene navike. K tome, svakodnevicu sam obogatila s više spavanja i odmora općenito, kao i tjelesnom aktivnošću apliciranom kroz jogu i šetnje“, pojašnjava 31-godišnja blogerica.

Petra Terner Petra Terner

Magični čaj od đumbira i kurkume

U svoju je prehranu uvela i određene smjernice iz ajurvedske medicine: „Najviše prakticiram savjet ajurvedskog terapeuta o količini unosa određenih namirnica, što se posebno odnosi na meso i mliječne proizvode. Ne jedem meso više od tri puta tjedno, ne pijem mlijeko životinjskog podrijetla, a mliječne proizvode, poput svježeg sira, također, jedem do tri puta tjedno.“

Od ljekovitih ajurvedskih pripravaka blogerica Terner najviše je bila iznenađena magičnim djelovanjem čajeva, kao npr. detoksikacijskog čaja od đumbira i kurkume (čiji recept možete pronaći na njezinom blogu), koji su, ističe ona, odlični za suzbijanje simptoma bolesti, a njezin ih organizam vrlo pozitivno prihvaća.

Miran život bez stresa

Promišljenim i pedantno osmišljenim novim prehrambenim navikama Petra je pribrojila i miran život bez stresa: „Stres je okidač svega. Ako se uspijete više posvetiti sebi, suzbiti stres na minimum i baviti se sobom, to će se zasigurno odraziti i na vaše opće stanje.“

Vrijeme koje ritualno posvećuje sebi mudro je osmislila. Svako jutro nakon buđenja prakticira vježbe disanja, prema preporuci ajurvedskog terapeuta, a nakon radnog dana za opuštanje od stresa najviše joj odgovara joga. „Posljednje tri godine jogu vježbam od dva do tri puta tjedno. Vježbajući jogu, naučila sam puno toga - od discipline, općenito, do raznih tehnika opuštanja koje mogu prakticirati kod kuće i na poslu.“

Petra Terner, Chronova prehrana

Samodisciplina i glava visoko gore

Zahvaljujući samodisciplini te zdravom i uravnoteženom stilu života, na kojem joj brojni mogu pozavidjeti, Petra se osjeća odlično jer ne osjeća gotovo nikakve simptome, živi kvalitetnije i zdravije, a uspjela je i odviknuti se od lijekova koje je na početku morala piti.

„Život mi se nakon dijagnoze promijenio, ali svakako u pozitivnijem smjeru. Ponekad nam je potreban vjetar u leđa da bismo promijenili neke loše navike. Kod mene je to bio Crohn“, zaključuje blogerica Terner, čvrsto vjerujući da iz svega treba izvući pozitivne stvari, visoko dignuti glavu i krenuti naprijed.

Petra Terner, www.tolivealife.net

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci