Petra Kurtela: Kako sam riješila alergiju kod sina

Postavši majka, glumica Petra Kurtela promijenila je način na koji je do tada birala proizvode za njegu i za dom. Otkrivajući novi, čišći svijet, otvorila se prema aromaterapiji i svim njezinim moćima

Prije nisam ni razmišljala o štetnim kemikalijama

Zagrepčanka Petra Kurtela poznata je kazališna, televizijska i filmska glumica, no manje je poznato da je i velika zaljubljenica u clean (eng. clean: čist) način života bez štetnih kemikalija i organizatorica besplatnih „uljnih druženja“ na kojima predstavlja blagodati eteričnih ulja i drugih prirodnih pripravaka.

Zajedno s prijateljicom, liječnicom dr. Ines Kekelj održala je niz predavanja o eteričnim uljima, a nedavno su pokrenule blog Consciousmums.life na kojemu pišu o svojim iskustvima te ga namjeravaju razviti u sveobuhvatnu internetsku platformu s raznovrsnim savjetima za zdravije i održivije življenje.

„Prije nisam puno razmišljala o tome koliko smo okruženi štetnim kemikalijama. No, kad je moj, danas dvogodišnji, sin Relja imao osam mjeseci, pojavio mu se alergijski osip na koži. Testiranjem je utvrđeno da uzrok nije hrana, pa sam počela dalje istraživati, pitajući se s čime je sve moje dijete u doticaju.

Odlučila sam "sintetiku" zamijeniti prirodnim proizvodima

Na mobitel sam instalirala svjetski poznatu aplikaciju Clean Beauty kojom se jednostavno može provjeriti sastav proizvoda za njegu i higijenu: samo treba fotografirati popis sastojaka naveden na ambalaži, a potom ih aplikacija analizira. Prenerazila sam se kad sam vidjela da se većina proizvoda u prodavaonicama, kao i oni koje sam već imala u kući, temelje na sintetičkim sastojcima - a nerijetko su to i proizvodi s oznakama prirodno, bio i čisto, jer na tržištu vlada zbrka“, kaže Petra.

Odlučila je „sintetiku“ zamijeniti nečim doista prirodnim, a najviše su je privukla eterična ulja. Naime, na Instagramu je pratila iskustva još nekih majki, a među njima je bila Ines sa svojom inspirativnom pričom o tome kako je pročistila svoj život otkad je iz njega izbacila štetne proizvode i počela koristiti vrhunska eterična ulja i izrađivati razne druge prirodne pripravke.

Mojem je sinu alergija potpuno nestala

„Javila sam se Ines kako bih i sama iskušala eterična ulja o kojima je govorila. Bila sam potpuna početnica, no ubrzo sam naučila kako pomoću uljnog difuzora pročistiti zrak u kući te kako rješavati prehlade i druge uobičajene zdravstvene tegobe zbog kojih sam inače, kao i većina ljudi, odlazila u ljekarnu. Otkad koristim eterična ulja, u ljekarnu sam otišla samo po fiziološku otopinu“, ističe Petra.

S vremenom je počela od ulja i drugih prirodnih sastojaka spravljati kupke, dezodoranse, deterdžente, omekšivače... Tako je, kaže, svoj dom pretvorila u chemical free zone, prostor maksimalno oslobođen od kemikalija.

„Mojem sinu alergija je u potpunosti nestala. Ne mogu tvrditi da se to dogodilo baš zbog promjena koje sam uvela, jer nismo uspjeli ustanoviti na što je točno Relja bio alergičan. Tko zna, možda bi se alergija povukla i da smo nastavili živjeti po starom, ali jednostavno više ne želim tako živjeti. Sada znam da sve ono što nanosimo na svoju kožu, u roku od jedne minute uđe u organizam, a za dvadeset minuta može doprijeti do svih stanica u našem tijelu. Na tržištu se svake godine pojavi najmanje tisuću novih kemikalija koje još nisu dovoljno istražene, pa će se tek u budućnosti pokazati kako djeluju na ljudski organizam“, upozorava Petra.

Petra Kurtela

Čist prostor bez kemikalija

Pritom dodaje da je clean način života praktički nemoguće usvojiti preko noći. Puno je lakše postupno izbacivati kemikalije, korak po korak, prema nekom planu, odnosno redoslijedu koji se uklapa u svakidašnjicu.

„Počela sam tako što sam odmah izbacila kemikalije za čišćenje doma, deterdžent i omekšivač za rublje, mirisne svijeće i parfeme. Potom, iz mjeseca u mjesec, kako bih koji proizvod potrošila (primjerice, pastu za zube ili šampon), zamijenila bih ga onim na bazi prirodnih sastojaka. Taj proces još traje (još nemam chemical free maskaru), ali smatram da mogu reći kako sam dosad iz kuće uklonila više od 90 posto preparata s kemikalijama“, procjenjuje Petra. Ujedno napominje kako nema smisla inzistirati na tome da sve bude potpuno „čisto“ jer život jednostavno nije takav.

„Za scenu ponekad moram koristiti 'tešku' šminku, a moje dijete ide u vrtić gdje se vjerojatno upotrebljavaju 'kemijska' sredstva za čišćenje. Ne mogu, niti to želim, nastojati zaštititi svoju obitelj od svih kemikalija na svijetu, to bi bilo suludo. Ali svakako želim kod kuće imati zdravu oazu“, zaključuje Petra Kurtela.

Petra Kurtela 2

"Uljna" druženja

Neizmjerno je zahvalna što ju je instagramska razmjena iskustava o eteričnim uljima dovela do novih životnih spoznaja i prijateljstva s liječnicom Ines Kekelj te brojnim drugim ljubiteljima prirodnih pripravaka.

Zapravo, sve je počelo tako što je Ines otkrila Petri eterična ulja Young Living, a Petra se njima toliko oduševila da u Zagrebu organizira „uljna druženja“. Riječ je američkom brendu koji je poznat po aromaterapijskim i kozmetičkim proizvodima vrhunske, strogo kontrolirane kakvoće, kao i po plantažama ljekovitog bilja diljem svijeta.

Naime, jedno od najvažnijih pravila njihove proizvodnje jest da se bilje uzgaja i obrađuje u svom izvornom prirodnom staništu pa se tako u Dugopolju blizu Splita nalazi plantaža smilja i destilerija eteričnog ulja, koje su otvorene za edukativne posjete uz prethodnu najavu, a u sezoni berbe posjetitelji mogu u njoj sudjelovati.

Petra Kurtela i Ines KekeljPetra Kurtela i Ines Kekelj

Čišći dom, zdravija glava

„Za mene su eterična ulja esencija lakoće življenja. U njima uživaju čak i naši kućni ljubimci, mačak Žarko i pas Konan. Kad, na primjer, uvečer u difuzor stavim neku umirujuću uljnu mješavinu poput lavande i cedra, oni zadovoljno zakunjaju“, smije se Petra.

Kao jednu od najvećih dobrobiti prelaska na clean proizvode, ističe – mentalno pročišćenje. „Kad sam se riješila hrpe kemikalija, naučila sam da je dovoljno imati mali broj preparata, ali kvalitetnih. Isto načelo želim primijeniti i na odjeću, plastiku i druge stvari koje je besmisleno gomilati. Što nam je dom manje pretrpan, to smo i mi sami iznutra čišći, zdraviji u glavi“, zaključuje Petra Kurtela.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci