Petra Friganović Bianco: 'Izolaciju promatram kao poklon koji mi dopušta da zaronim dublje u sebe'

Petra Friganović Bianco, učiteljica joge i vlasnica studija Pink Elephant Yoga House progovara o izazovima s kojima se susrela nakon što joj je studio stradao u potresu, o trenucima neizvjesnosti i kako se s njima nosi, a podijelila je i koji savjet za naše čitatelje

Petra Friganović Bianco

Petra Friganović Bianco

Studio vam je u sanaciji, s kojim ste se sve izazovima susreli?
Cijela prošla godina je iznimno zahtjevna za sve nas ali s druge strane i pokretač promjene koja je u svojoj srži prilika za novi početak. Mi smo se odlučili za perspektivu 

Petra Friganović Biancou kojoj vidimo mogućnost temeljite promjene na puno razina i zahvalni smo na kreativnoj snazi koja nas gura naprijed i u kojoj nema prostora za staro. S jedne strane vrijeme leti, sanacija ide beskrajno sporo, restrikcije su i dalje tu i naizgled se čini da smo zaglavili u jedno stanje stagnacije kojem nema kraja. S druge strane, poklonjeno nam je vrijeme da sagledamo stvari iz različitih perspektiva, dobro promislimo što želimo i kako želimo, uzmemo si prostor za temeljitu obnovu studija i pripremimo teritorij za jedan novi koncept joga oaze prilagođen novim prilikama života, novim potrebama vježbača, novim uvjetima poslovanja. Puno se toga promijenilo u vrlo kratkom periodu i kako bi se sve te promjene ispravno integrirale, potrebno je vrijeme. Potres je napravio velika oštećenja u našem studiju. Na prvi pogled je izgledalo da smo dobro prošli ali kad smo krenuli u sanaciju uvidjeli smo da je potrebna temeljita obnova na razini zgrade koja može ići jedino postepeno, korak po korak. Takva vrsta obnove moguća je jedino ako postoji suradnja, razumijevanje i prilagodba potrebama drugih stanara. I tek onda puno, puno strpljenja. Neizmjerno sam zahvalna na svim izazovima koji su me stavili u poziciju da živim ono u što vjerujem. Prepustila sam se procesu, nije bilo lako ali danas nemam ni trunke sumnje da je sve baš onako kako treba biti. Kad ćemo otvoriti vrata, još uvijek je nepoznanica, ali sam sigurna da kad ih otvorimo, dolazi jedna nova dimenzija Pinka s novim duhom, novom energijom koja će usrećiti mnoge.

Kako vam je bilo prijeći na online podučavanje joge?
Na početku smo svi bili dosta skeptični, i mi učitelji i vježbači. Odmah nakon potresa ušli smo u cijelu Cyber priču, isključivo iz potrebe da budemo tu za community kad je bilo najteže. Grupna sinergija, to magično i nezamjenjivo iskustvo zajedništva svih studenata koji vježbaju u tišini istog prostora, okosnica je našeg rada i bili smo uvjereni da je fizičko prisustvo u jogi od osnove važnosti. Međutim, proradila je sinergija grupe i bez fizičkog kontakta. Proradila je mašta i mi smo uključili vlastite sposobnosti kako bi studentima pružili kvalitetnu uslugu na novoj platformi, na novom mediju komunikacije koji zasigurno mijenja prirodu prijenosa informacija. Adaptacija na online varijantu dala nam je jednu novu perspektivu podučavanja u kojoj se od joga učitelja traži da bude još bolji, još prisutniji, da usavrši svoje komunikacijske vještine i pronađe način kako osigurati vježbaču siguran okvir napretka. Danas ne vidim virtualnost kao prepreku. Intimnost vlastitog doma često pomaže vježbačima u relaksaciji i pripremi za sat, manje je stresa, više je fokusa, ušteda vremena je očigledna i to sve daje odlične rezultate. Interes u poljima yoge kao što su pranayama i meditacija se znatno povećao i naša ponuda se razvijala u smjeru potreba vježbača što je dalo novi smjer mnogima koji su do tada bili orijentirani isključivo na aspekt asana.

Kako sada radite?
Imamo bogatu ponudu online satova asana, pranayama i meditacija koji idu uživo i koji su se pokazali kao vjerodostojna zamjena za satove u studiju. Pink Elephant Yoga Institute, cjelovito obrazovanje za joga učitelje je dvogodišnji program edukacije koji se odvija u Zagrebu i Rijeci (Ashtanga studiju Rijeka). U Zagrebu, moje dvije kolegice, Sandra Petra Pintarić iz Dharma yoga studija i Mirela Čavajda iz Yogaplejsa, nesebično s nama dijele svoje prostore kad god je to potrebno i na tom sam im beskrajno zahvalna. Uz redoviti online program i joga školu, usmjereni smo i na organizaciju yoga retreata koji će se ove godine održati u Primoštenu.

Petra Friganović Bianco

Kako se nosite s neizvjesnošću?
S neizvjesnošću se nosim tako što prihvaćam sve ono što mi dolazi na put spoznaje na način da sagledam stvari iz različitih perspektiva i izaberem onu koja mi nudi rast i razvoj u smjeru u kojem želim da moj život ide. Ono što sam naučila u godini koju ćemo svi pamtiti je da ne donosim nikakve zaključke koliko god se oni činili stvarni i opipljivi već promatram sa strane i djelujem tek onda kad je za to pravi trenutak. Ukratko strpljenje i duboko povjerenje u život i sebe samu.

Kako se nosite s izolacijom u vrijeme pandemije?
Izolaciju promatram kao poklon koji mi dopušta da zaronim dublje u sebe i svoje potrebe. Priliku da pročistim svoju percepciju i svjesno izaberem način na koji ću potrošiti svoje dragocjeno vrijeme. Vrtlog života melje pojedinca i u mom slučaju je izolacija djelovala kao lijek, kao trenutak prisilnog zaustavljanja, jedinstvena prilika za ubacivanje u nižu brzinu života, moć sadašnjeg trenutka. Po prirodi sam izrazito socijalno biće i upravo zbog toga mi se desila jedna nevjerojatna evaluacija učinkovitosti načina na koji koristim svoju energiju, pogotovo u interakciji s drugima. Svjesna sam da izolacija u vrijeme pandemije može biti izrazito zahtjevan proces svima onima koji žive sami i imam duboko suosjećanje za takve pojedince. 

Koji su vaši dnevni rituali samopomoći i imate li kakav savjet za naše čitatelje što se toga tiče?Svakodnevna mentalna higijena je ono što mijenja kvalitetu našeg života. Živjeti svjesno znači biti iskustveno bliže odgovoru: “Tko sam ja”? Imati to iskustvo koje niti jedna riječ, niti jedan koncept ne može opisati. Samo živo, neposredno iskustvo. Vratiti memoriju dubokog unutrašnjeg mira i tišine koja je u srži postojanja svakog od nas, bez obzira na snažan vrtlog misli, senzacija ili emocija koji ju pokrivaju. Naći način kako uspostaviti vezu s tim djelom sebe i kultivirati baš taj odnos na svakodnevnoj razini. Biti ustrajan. Tu se krije najveća snaga svakog ljudskog bića. Za mene osobno je to praksa pranayame i meditacije. Za nekog drugog će to možda biti tjelovježba ili šetnja prirodom. Pronaći taj put prema unutra jedino je važno. I kad ga pronađete, samo hodajte. Njegujte taj odnos. Odgovori će doći.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci