Petra Brzović: Poruke za sve koji se osjećaju bespomoćno, nevoljeno, ljuto

Petra Brzović, utemeljiteljica zagrebačkog Holističkog centra zdravlja Zivia, klinička hipnoterapeutkinja i regresoterapeutkinja, aromaterapeutkinja, učiteljica joge i doula, posjeduje riznicu raznovrsnog znanja. Nama je otkrila što je sve naučila u svojih 37 godina, nudeći dozu svjetla na najmračnijim životnim stazama kojima je i sama puno puta kročila

Puno bolnih iskustava u mladom životu

Iako sam tek zakoračila u one godine koje iskusni zovu najboljima, život me već dosad toliko naučio da ponekad imam osjećaj kako sam proživjela nekoliko života u samo ovom jednom. I beskrajno sam zahvalna na tome.

Zaista mogu reći da sam u ovom životu doživjela i proživjela svašta – od bolesti i smrti majke, velikih ljubavi, rastave, samohranog majčinstva do vlastite bolesti, ostanka bez svega i kretanja ispočetka...

Suočavala sam se sa svojim najvećim slabostima, s najdubljim crnilima i naizgled bezizlaznim situacijama. Bilo mi je neopisivo teško. Prolazila sam sve faze – od samosažalijevanja do okrivljavanja drugih za moje stanje, a onda još i najjače okrivljavanje same sebe zbog svega što jesam ili nisam učinila, a mogla sam. No proživljavajući sve to, rasla sam, iz dana u dan.

Svaki težak korak doveo me do lakoće

Danas vidim da je svaki taj dan, a osobito onaj najteži, najtamniji i naj­izazovniji zapravo bio najdragocjeniji. Danas, zahvaljujući svim svojim iskustvima, razumijem klijente koji mi dolaze na terapiju i radionice. Sva moja iskustva izgradila su me u osobu koja sam danas. Svaki težak korak doveo me do lakoće kojom danas živim. Svaki tamni trenutak doveo me do svjetla u kojem danas živim.

Naučila sam dizati se kad je najteže, naučila sam vjerovati u sebe, naučila sam vjerovati u ljude i u svakome vidjeti ono dobro. Naučila sam oprostiti i time dobila bezgraničnu slobodu, naučila sam preuzeti odgovornost, a time sam darovala svoju moć natrag sebi. Naučila sam voljeti sebe, naučila sam voljeti život i zato imam poruku za sve one koji se osjećaju bespomoćno, slabo, nevoljeno, ljuto, ogorčeno…

Povratite svoju moć – Sami odlučujete kome ćete dati svoju moć. Vaša moć je vaša moć i nitko vam je ne može oduzeti ako vi to ne dopustite.

Uvijek imate izbor – Uvijek, ali uvijek imate mogućnost izbora.

Preuzmite odgovornost – Tek kad preuzmete odgovornost za sve što vam se događa u životu, postajete slobodni.

Oprostite – Opraštanjem sebi i drugima otvarate prostor za novo, za ljubav i svjetlost. Dokle god zamjerate sebi ili drugima, živite u prošlosti. Iz prošlosti ne možete kreirati novu budućnost.

Volite sebe – Nitko vam ne može pružiti ljubav koju tražite izvan sebe. Tek kad zavolite sebe, možete imati zdrave odnose. U bilo kojim drugačijim uvjetima ne ulazite u veze iz pravih razloga, nego iz očekivanja da će vam druga osoba nadomjestiti ono što osjećate da vam nedostaje u vama. Neće. Ne zato što ne želi, nego jer ne može.

Poštujte sebe – Ako imate osjećaj da vas drugi ne poštuju, znači da ne poštujete sami sebe.

Volite druge – Prepoznajte svjetlo u drugima i prihvatite ih onakvima kakvima jesu. U ovom trenutku čine najbolje što znaju.

Izgovarajte – Nemojte očekivati da drugi znaju kako se vi osjećate ili što vi mislite – to samo vi znate i samo vi to možete reći drugima.

Ne očekujte – Nemojte očekivati. Dok očekujemo, bivamo razočarani.

Pustite – Ne preuzimajte na sebe tuđu odgovornost. Time im poručujete da ih smatrate slabima i dugoročno im činite loše. Istovremeno, bespotrebno iscrpljujete sebe.

Upoznajte svoju sjenu – Upravo kad vas nešto smeta kod drugih, prilika je da pogledate u sebe i vidite prepoznajete li isto to u sebi ili je, pak, vrijeme da to nešto razvijete u sebi.

Prepoznajte božansko u sebi – Znajte da ste tu s razlogom, da ste jedinstveni upravo takvi kakvi jeste i da upravo takvi nosite veliko učenje i svjetlo za sve oko sebe.

Život uistinu može biti lijep ako ga mi odlučimo učiniti takvim.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci