Patnja je bila moj pokretač

Sve dok nije osjetila emotivno dno, autorica knjige Narcis i ruža, Daniella Kordić, nije shvaćala koliko je odrastanje uz majku s narcisoidnim poremećajem ličnosti obilježilo njezino psihološko i emotivno stanje. Za Sensu otkriva svoj put, a u svojoj knjizi načine kako se svatko od nas može uspješno boriti i pobijediti demone prošlosti

Moj put prema sebi započeo je usred kompleksnog stanja emocionalne krize. Prije nego što je kriza uzela maha, put istine, zapravo, nije mi imao razloga pokazati svoje mudre smjernice. I zato, kada se danas osvrnem na to izazovno životno razdoblje, mogu mu reći hvala jer sam spoznala da patnja, koliko god je izbjegavali, može predstavljati pokretačku snagu na putu prema iscjeljivanju i otkrivanju osobne istine.

Proces samoiscjeljivanja

Živjela sam 16 godina u Londonu, gradu svojih snova. Imala sam dobar posao koji mi je unatoč brzu i zahtjevnu ritmu omogućavao putovanja, druženja i pregršt neočekivanih iznenađenja. No česte depresije i nezadovoljstva počeli su polako i lukavo ulaziti u moj „savršeni“ svijet. Nikada dotad nije mi sinula ideja da zavirim u dubine i detalje svog odrastanja te vraćanjem u djetinjstvo pokušam pronaći moguće odgovore. Sve dok jednog dana nisam dodirnula samo dno. U tom sam trenutku shvatila da moram posegnuti za radikalnim unutarnjim promjenama da bih spasila svoj život. S emocionalnog dna krenula sam u dugotrajan proces otkrivanja sebe i svojih skrivenih emocija.

msžDaniella u potrazi za duhovnim nadahnućem na TajlanduKrenula sam od najranijeg djetinjstva – tog nesretnog djetinjstva o kojem bih uvijek izbjegavala svaki razgovor, koristeći nezrele obrambene mehanizme koji su me vješto štitili od potisnutih osjećaja tjeskobe i nemoći. Da bih što bolje razumjela mehanizme svoga uma i olakšala proces samoiscjeljivanja, upisala sam studij psihoanalize. Postala sam, naprosto, očarana unutarnjim svijetom ljudskog uma u čijim se dubinama skrivaju moći podsvijesti.

Narcisoidni poremećaj ličnosti

Ustrajala sam na svom putu proživljavajući pri tome dugo potisnute emocije poput straha, krivnje, ljutnje i slično. Priznavanjem, osjećaji s vremenom sazrijevaju i transformiraju se u posve novu energiju, tako da više nisam imala potrebu „braniti“ se od njih. Naučila sam da ih trebam analizirati i s njima se uspješno nositi. Moram priznati da mi je najteže bilo prolaziti kroz stanje „šoka“.

Naime, budući da sam rasla uz majku koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti (NPL), niz godina provela sam pod okriljem nesvjesnih sila svoje podsvijesti koje su dominirale mojom osobnošću. Psihološki šok pojavio se kao posljedica osvješćivanja poremećaja moje majke. Iako bolno, takvo osvješćivanje bilo je krajnje pozitivno jer su njime otklonjene energetske blokade iz mog sustava i put prema emocionalnoj slobodi mogao je započeti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci