Osam velikih NE za pomicanje sata

Prošle je godine Europska unija održala najveće javno savjetovanje o pomicanju sata i od 4,6 milijuna osoba koje su u njemu sudjelovale, 84 posto se izjasnilo za ukidanje ove prakse. To će se vjerojatno i dogoditi iduće godine, čime će se zemlje EU pridružiti drugim zemljama, poput Argentine i Rusije, koje su to već učinile. Evo kakve sve nevjerojatne komplikacije stvara pomicanje sata

Ideja o pomicanju satova javila se kao način za smanjenje potrošnje električne energije, ali pokazalo se da je količina struje utrošene za osvjetljenje manja od one koja se troši na klimatiziranje. Dakle, nema smisla.

Jedan sat se čini malo vremena. Ipak, u tih 60 minuta puno toga se može dogoditi. Znanstvena istraživanja pokazala su da postoji osam razloga za ukidanje pomicanja sata i dva za zadržavanje.

1. Postoji osam posto veća vjerojatnost za srčani udar dva dana nakon pomicanja sata.
2. Vjerojatnost za srčani udar je 24 posto veća u ponedjeljak nakon pomicanja sata, a 21 posto u utorak.
3. Stopa samoubojstava kod muškaraca veća je dva tjedna nakon promjene vremena.
4. Suci izriču strože zakonske kazne dan nakon prelaska na drugo vrijeme.
5. Gubitak jednog sata sna povećava broj ozljeda na poslu, a samoozljeđivanje je puno teže.
6. Povećana je i opasnost od automobilske nesreće. Ovo je istraživanje procijenilo da je, tijekom godina, 30 smrtnih nesreća bilo uzrokovano dogovorenom promjenom vremena.
7. Pomicanje sata može dovesti do značajnog povećanja „cyberloafinga” (korištenja interneta na radnom mjestu za osobne potrebe), čime se smanjuje radna učinkovitost).
8. Adolescentima je potrebno i po tjedan dana da bi se prilagodili promjeni, gube u prosjeku 32 minute sna po noći, a to utječe negativno na njihovo pamćenje i vrijeme reakcije.

A ovo su dobre strane pomicanja sata:
1. Ponedjeljkom, nakon pomicanja sata, agresivni napadi su smanjeni za oko tri posto.
2. Opada broj razbojstava za 7 posto, što društvu spašava 59 milijuna dolara godišnje.

Izvor: www.cbc.ca/radio

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci