Oprah Winfrey: Radost darivanja

Ono što Oprah Winfrey najviše veseli u blagdansko vrijeme jest što su ljudi otvoreniji za davanje i dijeljenje te aktivno razmišljaju kako mogu širiti radost. A primjer iz njezina života svi bismo mogli slijediti...

Učiniti nešto za nepoznatu osobu

Još uvijek se sjećam prvog puta kada sam se odmaknula od naučenog običaja davanja samo svojoj obitelji i prijateljima te učinila nešto značajno za osobu koju nisam poznavala. Radila sam kao novinarka u Baltimoreu i pratila priču o jednoj majci i njezinoj djeci. Ne sjećam se točno kakva ih je nedaća snašla, ali nikada neću zaboraviti odlazak u njihov dom. Nakon što sam vidjela u kakvim uvjetima žive, čitavu sam obitelj odvela u trgovački centar i kupila im zimske jakne. Neopisivo su cijenili moju gestu, a ja sam naučila kako je dobar osjećaj učiniti nešto neočekivano za nekoga.

Od tada, kasnih 70-ih, blagoslovljena sam mogućnosti da darujem ljude i poklanjam im divne darove – od svilenih plahti do fakultetskog obrazovanja. Poklanjala sam i kuće. Automobile. Putovanja oko svijeta. Ali najbolji dar koji bilo tko može dati jest dio sebe.

Najdragocjenije blago

Prije pet godina, na ručku za moj pedeseti rođendan, svaka prisutna žena zapisala je na papirić što joj znači naše prijateljstvo. Zatim su svi papirići stavljeni u srebrnu kutiju. Ta kutija još uvijek ima počasno mjesto na mom noćnom ormariću; ponekad, kada se ne osjećam dobro, izvučem jedan papirić i odmah se osjećam bolje.

Nakon jednog posebnog okupljanja u mom domu 2005. godine – kada sam spojila 18 nevjerojatnih, snažnih i hrabrih žena s nekoliko desetaka mlađih žena kojima su utrle put – primila sam pisma zahvale od svih koje su bile prisutne. Pisma su bila napisana krasopisom i spojena u knjigu. To je jedna od najdragocjeniji stvari koju posjedujem i nedavno su me nadahnula kada je jedna moja prijateljica proživljavala teško razdoblje: Nazvala sam sve njezine prijateljice i zamolila ih da joj napišu ljubavna pisma, koja sam potom spojila u knjigu.

Poklonila sam ono što je meni bilo poklonjeno.

Svaki dar pokazatelj je naših osjećaja prema nekoj osobi.

Sigurna sam da smo svi ovdje kako bismo činili nešto neprocjenjivo – održavali radost tijekom svih godišnjih doba.

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci