Odnos prema kćerima koji gradi zdrav identitet

Psihologinja i praktičarka terapije igrom Sanja Ivanušević navodi na koji način možete komunicirati sa kćerima kako bi izgradile zdravo samopouzdanje od malih nogu...

Modni magazini, vrijednosti koje nameću mediji, uspoređivanje s drugima, utjecaj vršnjaka – sve to utječe na stvaranje identiteta. Evo kako možete utjecati na djecu na što bolji način.

Budite model prihvaćanja

Majke imaju važan utjecaj na samopoimanje i sliku o tijelu svojih kćeri. Samoprihvaćanje podrazumijeva svijest o vlastitim snagama, ali i onim manje poželjnim osobinama te njihovo prihvaćanje. Tako poručujemo djeci da njihova vrijednost nadilazi fizički izgled, nedostatke i mane. To također obuhvaća i vaš stav i odnos prema drugim ženama, stoga ne govorite ružno o njima.

Poučavajte kćeri da budu medijski pismene

To znači promišljanje onoga što nam mediji nude i stvaranje osobnog stava, temeljenog na vlastitim vrijednostima. Iskoristite priliku kada zajedno gledate filmove, reklame i sportove ili čitate časopise - tada razgovarajte i budite zainteresirani za kćerino mišljenje te joj budite podrška u kritičkom promatranju poruka iz medija.

Pomozite kćeri da stekne vještine neovisne o izgledu

Potičite uključivanje u aktivnosti koje omogućuju stjecanje vještina neovisnih o izgledu, onih koje omogućuju izražavanje sposobnostima, riječima, kreativnošću ili aktivnošću, poput umjetnosti ili sporta. Time djeca dobivaju trajne vrijednosti, za razliku od fizičkog izgleda koji je vrlo krhko uporište za zadovoljstvo samim sobom.

Pohvaljujte uložen trud prije nego konačan rezultat ili izvedbu

Usmjerite se više na trud i stjecanje novih vještina i pohvalite kćer te tolerirajte neuspjeh.

Ne "pomažite" djetetu čineći stvari umjesto njega

Zdravo samopouzdanje djeca stječu na temelju iskustva da nešto mogu, a ne ako im drugi govore da to mogu. Vrlo često iskustvo podrazumijeva da djeca neće uspjeti, da će pogriješiti i biti nesavršena, no takva su iskustva važan prilika za učenje.

Budite oprezni čemu izlažete vlastitu djecu

Istraživanja pokazuju da se već nakon 15 minuta gledanja modnih magazina raspoloženje djevojaka mijenja od znatiželje i entuzijazma do lošeg raspoloženja i uspoređivanja s drugima.

Zdrava briga o tijelu

Briga o tijelu (higijena, zdrava prehrana, fizička aktivnosti) neodvojiva je od cjelokupnog psihofizičkog zdravlja, a djeca o tome najbolje uče promatrajući naš primjer.

Savjeti plus: Što nikada ne biste trebali govoriti djevojčicama:

1. Ne kritizirajte sposobnosti i izgled, nego dajte konstruktivnu kritiku određenim ponašanjima.

2. Pri pohvaljivanju izbjegavajte isprazne i nerealne pohvale jer djeca znaju i osjete kada pretjerano pohvaljujete. Promislite što je dobro i što vam se sviđa te budite konkretni.

3. Usmjerite se na uložen trud, a ne na konačan rezultat ili ishod.

4. Usmjerite pažnju i potičite razvoj vještina, sposobnosti i kreativnosti koje nisu vezana uz fizički izgled.

5. Pokazujte svom djetetu da ga volite i uvažavate i kada nije savršeno.

Izvor: Roditelji.hr

 

Sanja Ivanušević, psihologinja i praktičarka igrom, Centar Modus

Ostali članci